Betoging tegen de oorlog in Tigray (Photonews)

Betoging tegen de oorlog in Tigray (Photonews)

Uncategorized

Priesters doelwit in gewapend conflict Ethiopië

Sonja Dahlmans

Het voortdurende conflict in de Noord-Ethiopische provincie Tigray eist veel slachtoffers onder clerici. Vijandigheid jegens christenen in Eritrea wordt verplaatst naar buurland Ethiopië. Eritrese troepen zouden priesters doden en hun echtgenotes verkrachten.

In 2020 nog werden volgens de Orthodoxe kerk ten minste 78 priesters vermoord. Maar volgens voormalig geloofsgevangene Helen Berhane, is dit nog altijd niet gedaan. “Priesters sterven. Eritrese soldaten vermoorden veel priesters en verkrachten hun vrouwen.” Honderden priesters zouden volgens Berhane vermoord worden in het gewapende conflict in Tigray.

De Eritrese overheid sloot vanaf 2002 bijna alle kerken in Eritrea. Veel christenen werden gearresteerd en voor onbepaalde tijd opgesloten. Sommigen, waaronder Berhane zelf, werden tijdens hun gevangenschap ernstig mishandeld. Helen werd zelf opgesloten in een zeecontainer in de woestijn, samen met andere christenen. Zij moesten overdag de hete zon verduren en ’s nachts de extreme koude. Daarnaast werd zij mishandeld met als doel dat zij haar christelijke geloof zou afzweren.

Volgens dokter Asmelash zijn christenen de meest vervolgde groep in Eritrea. De overheid krijgt geen controle op de christenen. Het totalitaire regime in het land voert op rigide wijze controle uit op de bevolking. Velen zijn het land reeds ontvlucht. “Desondanks groeit het aantal christelijke gelovigen in het land“, zegt Asmelash.

De Eritrese overheid is opnieuw begonnen met christenen te arresteren. Velen zijn naar buurland Ethiopië gevlucht. De vluchtelingenkampen daar boden in eerste instantie een veilige haven voor de Eritrese christenen. Juist in Tigray in het noorden van Ethiopië, bevinden zij zich nu in een vergelijkbare situatie sinds de start van de burgeroorlog aldaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Priesters doelwit in gewapend conflict Ethiopië”

  1. Blijf vooral deze berichtgeving plaatsen, Mvr. Dahlmans. De overige media durven en/of willen deze berichten vaak niet plaatsen.
    Naast fake news bestaat er zoiets als no news: als men er niet over bericht, dan bestaat het zogezegd niet.
    Ik lees al uw berichten, omdat ze vaak als enige hieromtrent informeren.
    Blijf ons er over informeren, Mvr. Dahlmans. Both thumbs up !!

Plaats een reactie

Delen