Ai Weiwei (Shutterstock)

Ai Weiwei (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Prominente Chinese dissident Ai Weiwei waarschuwt voor politieke correctheid

Carl Deconinck

De wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei waarschuwt het Westen voor het opkomende totalitarisme van de politieke correctheid. Hij deed de uitspraken in een interview met de Amerikaanse zender PBS.

Ai Weiwei is een beroemde kunstenaar en activist uit China. Hij is in vele markten thuis en ontwierp onder meer het Olympische stadion ‘het vogelnest’, heel wat standbeelden en maakte tal van documentaires. Ai Weiwei staat ook zeer kritisch tegenover het Chinese regime en bracht al verschillende schandalen aan het licht die onder de mat werden geveegd. Zijn aandacht voor mensenrechten, economische onrechtvaardigheid en milieuvervuiling maakte hem zeer populair in het westen.

Afgelopen vrijdag zat hij samen met Margaret Hoover voor het programma ‘Firing Line’ van de Amerikaanse zender PBS. Daar sneed ze het onderwerp van autoritarisme in China aan. Hoover citeerde een verwijzing naar voormalig Amerikaans president Donald Trump die Weiwei in zijn boek had gemaakt. Weiwei vergeleek de nachtelijke tweets van Trump met de directieven van Mao Zedong tijdens de Culturele Revolutie. Dat was een revolutionaire campagne die aan miljoenen mensen het leven kostte.

De journaliste vroeg aan Weiwei of hij Trump dan als een autoritaire leider zag. Het citaat maakte echter enkel de vergelijking met het rechtstreeks overbrengen van de gedachten van de leider aan zijn volgers. Voor de rest maakte hij geen beschuldigingen aan het adres van Trump, integendeel. De Chinees wees er op dat Trump nooit het systeem achter zich had. “Je kan nooit een autoritaire leider zijn op jezelf. Maar het is zeker zo, dat in het Amerika van vandaag, je zeer makkelijk een autoritair regime kan zien ontstaan. Op veel manieren leef je al in een autoritaire staat, je beseft het alleen niet”, zei hij.

Oprukkend extremisme

Hoover vroeg naar verduidelijking rond welk politiek extremisme de kunstenaar dan wel zag. Ai Weiwei wees er op dat de inspanningen van mensen om zo verbonden te zijn in een zekere politieke correctheid, aantoonbaar gevaarlijker is. Hij ziet grote gelijkenissen met de Culturele Revolutie. Het is volgens hem zeer filosofisch, maar “de dynamiek waarbij mensen doen alsof ze gezuiverd worden door het uitdragen van bepaalde ideeën is bijzonder gevaarlijk. Het leidt ook tot een extreem verdeelde maatschappij“, zo legde Ai Weiwei uit.

Veder wees de kunstenaar er op dat het westen zich door materiele welvaart in slaap heeft laten wiegen en zelfvoldaan werd. Hierdoor kon China een zeer machtige staat worden onder het huidige regime. Weiwei wees naar een Chinese wijsheid: “Om met iets om te kunnen gaan, moet je zelf sterk zijn. Maar ik denk dat het westen zelf niet sterk genoeg is om met China om te gaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Prominente Chinese dissident Ai Weiwei waarschuwt voor politieke correctheid”

  1. Kijk nu ! De wereldberoemde “Chinese dissident” die het verval van de amerikaanse politiek aanklaagt. Dat gaan de “Mighty Wurlitzer” media hem niet in dank afnemen. Ai WeiWei gaat zijn CIA sponsoring nu snel zien afnemen.

  2. onze democratie is het oorkussen voor de anarchisten die in allerlei NGO’s vertegenwoordigd zijn.We zijn te mak,Poetin zal ons moeten redden.Orban moet als voorbeeld dienen en geen porno-sanders of andere kaal michellekens

Plaats een reactie

Delen