Stephan Parmentier (bron: KU Leuven)

Uncategorized

Protest tegen seksueel geweld door gynaecologen in Frankrijk

Redactie PAL

In de nasleep van het “Affaire-Daraï” zijn meer dan tienduizend mensen op straat gekomen in Frankrijk. Dat brengt VRT NWS. Ze betogen naar aanleiding van de vele klachten over aanrandingen door gynaecologen die de afgelopen weken naar boven kwamen.

De “Affaire-Daraï” draait rond de bekende Parijse gynaecoloog Emile Daraï die verbonden is aan de Hôpital Tenon. Die werd er in september van beschuldigd verschillende vrouwen aangerand te hebben in zijn praktijk. Daaronder zou ook een slachtoffer geweest zijn van 15 jaar. Daarop werd een juridisch onderzoek gestart.

In de nasleep van het onderzoek in deze zaak – die veel media-aandacht genoot – kwamen nog heel wat verhalen naar boven over grensoverschrijdend gedrag door gynaecologen. Eén vrouw doet haar verhaal voor de camera, waarbij ze vertelt dat ze enkele maanden geleden aangerand werd door haar dokter in Versailles. Die stelde haar eerst heel wat seksueel getinte vragen, waarna hij haar ongewild betaste. “Hij noemde het een borstenonderzoek, maar dit waren geen medische handelingen. Het waren strelingen.”, getuigde de vrouw.

De Franse slachtoffervereniging voor seksueel geweld spreekt van een ware plaag. Volgens hen krijgen ze per maand 200 klachten van onaanvaardbaar gedrag komende van gynaecologen. “Spijtig genoeg worden slachtoffers vaak niet gehoord en worden de daders niet gestraft”, reageert voorzitster Sonia Bisch. In een reactie op het hele gebeuren heeft het Nationale College van Gynaecologen een lijst van 12 gedragsregels opgesteld die in elke praktijk uit moeten hangen. Hoewel het een eerste stap is zegt de slachtoffervereniging echter dat dit helemaal niet genoeg is. Zij willen dat de regering er zich mee moeit en met bindende regels komt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen