Het schild van NSV! Leuven. Foto Facebook

Het schild van NSV! Leuven. Foto Facebook

Uncategorized

Raad van Europa trekt campagne ter ere van ‘de vrijheid van de hijab’ meteen terug in na felle kritiek

Niels Geerinck

De Raad van Europa lanceerde dinsdag een online campagne op Twitter, ter ere van ‘diversiteit’ en “vrijheid van de hijab”. De lancering zorgde meteen voor felle kritiek op sociale media en vanuit de politiek, waarop de campagne dezelfde avond nog werd ingetrokken.

De online campagne stuitte op heel wat tegenwind op sociale media. Op de beelden die gebruikt werden zijn jonge vrouwen te zien, waarbij de helft van hun aangezicht bedekt en gesluierd is. Als bijschrift koost de Raad van Europa voor “schoonheid ligt in diversiteit. Zoals vrijheid ook in de hijab ligt”.

De actie viel in bijzonder in zeer slechte aarde bij Frankrijk, waar zowel van links als rechts felle kritiek kwam. Het lanceren van deze campagne maakte deel uit van het ‘Programma voor inclusie en bestrijding van discriminatie’, waar de Raad van Europa al sinds vorig jaar actief aan werkt. Tot nu toe werd ongeveer 340.000 euro aan het programma ‘geschonken’ door de Europese Commissie.

“Extreemrechtse kritiek” of een diepgaand laïcisme?

Het omstreden karakter van de actie zorgde voor heel wat tumult op sociale media. Toen de beelden door de Raad van Europa dezelfde avond nog werden ingetrokken, beschuldigde voorstanders van de actie de Franse regering ervan in de kaart te spelen van ‘extreemrechts’ en toe te geven aan ‘extreemrechtse kritiek’ en druk. Toch kwam vanuit alle politieke strekkingen tegenkanting.

Dat Frankrijk zijn gewicht in de schaal heeft geworpen en de intrekking van de campagne heeft gevraagd, werd bevestigd door de Franse staatssecretaris voor Jeugd Sarah El Haïry, tijdens een nieuwsuitzending op LCI. “De actie was absoluut het tegenovergestelde waar Frankrijk voor staat. De video promoot het dragen van een hijab of hoofddoek en dat is meer dan afkeurenswaardig. Daarom vroegen we via een officiële verklaring aan de Raad van Europa om de campagne in te trekken. Het zijn onze waarden niet, het is onze cultuur niet, we zien de hijab niet als elementaire delen van onze Franse identiteit” en zo gaat ze verder: “Het druist in tegen alles wat wij verdedigen en waar we voor staan: laïcité en de vrijheid van religie, dat zullen we altijd blijven verdedigen. Maar de video zag dat niet zo: het zag de hoofddoek als een element van onze identiteit en dat is gewoon niet zo, integendeel.”, zo sluit ze af.

“Actieve promotie”

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian bevindt zich op dezelfde lijn als Sarah El Haïry. Zo gaf de minister aan dat het filmpje geen uiting is van vrijheid van religie maar een actieve promotie tot het dragen van een hijab. Hij hekelt de activistische houding van de Raad van Europa. “Er is een groot verschil tussen het verdedigen van de vrijheid van geweten, van religie, tussen het voeren van een vastberaden strijd tegen discriminatie en, aan de andere kant, het actief gebruikmaken van een instelling als de Raad van Europa om een bepaald religieus of kledingsymbool te promoten“, aldus Drian.

Ook de Socialistische Partij is van mening dat de campagne volledig indruist tegen het Franse laïcisme. Senator voor de Socialistische Partij en voormalig minister voor vrouwenrechten Laurence Rossignol duidt ook op het verschil tussen de vrijheid van het individu of het promoten ervan. “Erop wijzen dat vrouwen vrij zijn een hijab te dragen is één ding. Zeggen dat er vrijheid zit in de hijab is ‘promoten'”, aldus de Senator. Voormalig premier Manuel Valls noemt de campagne “schokkend, verbijsterend en gevaarlijk“.

Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National (RN) tweette: “Deze Europese communicatie ten gunste van de islamitische sluier is schandalig en onfatsoenlijk. Het is wanneer vrouwen de sluier verwijderen dat ze vrij worden, niet andersom! ” en ook de polemist en auteur Eric Zemmour bleef niet onbewogen door de beelden. Zo noemt hij het een “reclame-jihad” en vindt hij de islam “de vijand van de vrijheid“.

Ook vanuit Vlaanderen klonk kritiek. Zo noemde Theo Francken (N-VA) de campagne “propaganda voor islamisme“.

Campagne ingetrokken

De Raad van Europa trok dezelfde avond van de lancering de campagne in. Via een officiële verklaring laat de Raad weten dat de standpunten uit de campagne “niet het standpunt van de Raad van Europa of zijn secretaris-generaal” zijn. Zo vervolgde de Raad: “De campagne had tot doel het bewustzijn te vergroten van de noodzaak om diversiteit en inclusie te respecteren en alle soorten haatzaaiende uitlatingen te bestrijden”

Ook de Europese Commissie, die het project voorzag van financiering, legde een verklaring af. De Commissie benadrukt dat de Raad een “leidende rol” nam binnen het project en dat de “controversiële elementen niet genoeg werden geëvalueerd“.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Raad van Europa trekt campagne ter ere van ‘de vrijheid van de hijab’ meteen terug in na felle kritiek”

  1. Alleen al op het idee komen dat hun propaganda wel zou lukken zegt wat er daar onder leiding van oud premier Michel bijeen troept En was Frankrijk er niet, dan waren ze ermee weggekomen want alle andere landen “hadden het niet gezien”. Ook opvallend : niemand werd ontslagen voor dit misbruik van belastingsgeld.

  2. nadat de tsjeeven een bijna moslimpartij zijn geworden moet de vld er niet voor onder doen.NVA en VB zullen als enige politieke partij voor Blanke,ongesluierde Vlaamse vrouwen en Vlamingen overblijven.Dit mogen we nooit vergeten naar de aanloop van de volgende verkiezingen,de ovld is een moslim-partij geworden,een imam hebben ze al in de nieuwe moslim stad,imam-somers in mechelenkesh,na de maffia stad te zijn geweest is het nu een moslim enclave geworden.Daeams is een triestig ventje geworden,net zoals alle andere vld-ers,ooit mijn partij in de zeventiger jaren,gelukkig ben ik ervan genezen en ingeënt

  3. En al die nutteloze idioten zijn niet verkozen en krijgen een loon van 10.000 Euro. Als ze nu een referemdum organiseren. wat een volledig wettelijke basis is om de mening van de bevolking te vragen. Dan zou heel dat opgefokt circus nog geen 25% halen. Die eigenwijze ego’s weten echt niet meer wat er leeft bij de bevolking. Elektriciteit, benzine, gas, water, supermarkt,… alle kosten stijgen ze hard en zij vliegen nu eens met privéjets naar een klimaatconferentie die weer eens gaat zeggen waar iedereen zal moeten besparen en welke nieuwe klimaatbelastingen er zullen komen. Van mij kunnen die allemaal den boom in.

  4. Terecht ingetrokken, want dergelijke islamofiele propaganda staat haaks op de eeuwenlange Europese strijd tegen islamisering om ons Fort Europa “Europees” te kunnen houden ; “Kruisvaarders, Karel Martel, Roland de Roncevaux, het Beleg van Wenen I & II, , de Spaanse Reconquista op de Moren, de Slag van Lepanto, de Orthodoxe Grieken die de Mohamedaanse Ottomanen verdreven etc..”. Kennelijk hebben de magistraten die ijverden om het schandaleuze anti-Voorpost vonnis te plegen in “Eerste Aanleg” niet goed opgelet tijdens de Geschiedenis les in de humaniora, minstens die perceptie wordt gecreëerd…..

Plaats een reactie

Delen