Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Rechts-conservatieve schrijver Eric Zemmour binnenkort officieel Franse presidentskandidaat?

Redactie PAL

In een interview op de Franse zender BFMTV laat Eric Zemmour steeds minder twijfel bestaan over zijn ambitie om zich kandidaat te stellen voor de volgende presidentsverkiezingen in Frankrijk. Dat bericht Le Parisien. Zemmour is 63 en wordt door medestanders al enige tijd aangemoedigd om zijn kans te wagen, iets wat hij tot nu toe steeds weigerde.

Eric Zemmour begon zijn carrière als politiek journalist in 1986 voor Le Quotidien de Paris, waarna hij in 1996 aan de slag ging bij Le Figaro. Tijdens zijn loopbaan als journalist publiceerde hij ook meerdere boeken. Zo verscheen in 2014 Le suicide français, waarin hij uiterst kritisch is voor de evolutie die het Franse politieke landschap doormaakte tussen 1970 en 2010. Dit boek, waarin hij concludeert dat deze veranderingen Frankrijk veel schade hebben berokkend, werd meer dan 500.000 keer verkocht. Daarnaast is hij ook een graag geziene gast in allerlei radio- en televisieprogramma’s.

Dat Zemmour de controverse niet uit de weg gaat is algemeen geweten. Zo komt hij heel duidelijk naar voren als migratiekritisch, waarbij hij van mening is dat er een totale migratiestop moet komen. “Dan heb ik het niet enkel over illegale migratie, maar ook over legale migratie”, zei hij in een interview met Nice-Matin. “Op een bepaald moment wordt de bevolking vervangen wanneer teveel migranten zich niet meer assimileren, dat is onvermijdelijk.” Zijn uitspraken hebben al meerdere malen gezorgd voor rechtszaken ten aanzien van zijn persoon. Hoewel hij het merendeel van deze zaken gewonnen heeft, werd hij in 2011 en 2018 toch veroordeeld voor respectievelijk rassendiscriminatie en haat tegenover Moslims.

Al enige tijd is er in de media veel speculatie of Zemmour deze keer wel zal deelnemen aan de verkiezingen. In de peilingen, die omwille van zijn potentiële deelname zijn naam al opnamen tussen de mogelijke kandidaten, lijkt hij alvast veel steun te krijgen. In de laatste peiling kan hij op ongeveer 18 procent van de stemmen rekenen, wat hem op de tweede plaats zet tussen president Emmanuel Macron (24 procent) en Marine Le Pen (15 procent). Het blijft nu slechts wachten op de officiële aankondiging van zijn kandidatuur, waarover hij vandaag zegt dat “alles op zijn plaats staat, ik hoef enkel nog te beslissen en op de knop te duwen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Rechts-conservatieve schrijver Eric Zemmour binnenkort officieel Franse presidentskandidaat?”

  1. Zemmour wil de spanning niet al te veel opdrijven en wacht op het juiste moment. Naast een ijzersterk standpunt over de Franse eigenheid – welke politicus van bij ons doet hem dit na? – zal het van zijn andere beleidsopties afhangen. Daarenboven kan de volksstemming van het moment of een onvoorzien incident bepalen in welke mate hij een bedreiging kan vormen voor de zittende president.

  2. ‘Niet goed’ om het tot president te schoppen, maar indien hij – mits kandidaatstelling – dit percentage in de eerste ronde kan behouden of zelfs verbeteren is het een waarschuwing voor het toekomstig beleid.

Plaats een reactie

Delen