Twitter

Uncategorized

Senaatsvoorzitter New Jersey verliest zetel aan Republikeinse truckchauffeur met campagne van 153 dollar

Wannes Neukermans

Stephan Sweeney, die sinds 2004 senaatsvoorzitter is van de Amerikaanse staat New Jersey (voor de Democratische Partij), dreigt nu zijn zetel te verliezen dankzij een opmerkelijke kandidaat. De Republikein Edward Durr, werkzaam als commercieel vrachtwagenchauffeur, won de verkiezingen tegen Sweeney met 52 procent van de stemmen. Opvallend is dat Durr tijdens zijn campagne slechts 153 dollar uitgaf.

Sweeney was de langstzittende senaatsvoorzitter ooit in New Jersey. Al sinds 2004 zetelde hij voor de Democratische partij in de staat aan de oostkust van de VS. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Hoewel the Associated Press nog geen definitieve winnaar heeft uitgeroepen lijken verschillende media al van Republikeinse winst uit te gaan. Durr zou zo’n 2.000 stemmen meer gehaald hebben dan Sweeney. De winst van Durr zou zorgen voor een omwenteling van de politieke macht in de staat. De senaat moet dan op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Change this Subheading

Durr beweert zich kandidaat gesteld te hebben nadat hij geen wapenvergunning had gekregen, ondanks zijn blanco strafblad. In de VS moeten campagneuitgaves van kandidaten openbaar gemaakt worden. Zo merkten verschillende Amerikaanse media op dat Durr slechts 153 dollar uitgegeven zou hebben: zo’n 66 dollar aan de populaire donutketen Dunkin, om eten en drinken voor medewerkers te kopen, en daarnaast nog 86 euro om flyers en visitekaartjes af te drukken.

Meer mensen naar de stembus

“Wel, ik ben een man van de cijfers, en ik heb eens gekeken naar de cijfers over de jaren heen”, vertelde de vrachtwagenbestuurder in een interview in augustus. “In ons district wonen 150.000 stemgerechtigden. Senator Sweeney heeft nooit gezorgd voor meer dan 32.000 stemmers. Dus ik had het gevoel dat, als hij nog niet eens de helft van ons district naar de stembussen kan brengen, dat er nog te veel burgers onbereikt bleven. Als er zo veel mensen niet gaan stemmen, is het voor mij een heel simpele opdracht: die mensen vinden, en zorgen dat ze deze keer wél gaan stemmen”, aldus Edward Durr. De Republikeinse kandidaat belooft voor lagere eigendomstaksen te zorgen. Ook wil hij New Jersey aantrekkelijker maken voor lokale bedrijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Senaatsvoorzitter New Jersey verliest zetel aan Republikeinse truckchauffeur met campagne van 153 dollar”

  1. Duidelijk wordt hier aangetoond dat de Amerikaanse volks democratie moreel superieur is tov van de Belgisch-Vlaamse particratie, een autoritaire oligarchie, die haar dictatuur valselijk verpakt als een democratie, waarin alle macht in de handen ligt van de partijführers.

Plaats een reactie

Delen