De egoïstische gemeenschapsdenker

Mark Elchardus. Photo News

Binnenland politiek

Socioloog Mark Elchardus: “Permanent neerhalen van westerse beschaving is een probleem”

Anton Schelfaut

Socioloog Mark Elchardus maakt zich zorgen over het discours waarbij de verworvenheden van de westerse beschaving permanent worden neergehaald. Dat heeft hij vorige week gezegd in een interview met weekblad ’t Pallieterke.

Volgens Elchardus doet een “onrustwekkend deel” van de opiniemakers daar druk aan mee. “In eerste instantie is dat heel erg ontmoedigend voor de mensen hier”, hekelt de socioloog. “Niemand hoort graag zeggen dat de cultuur die de voorouders hebben opgebouwd niets ander is dan koloniaal, patriarchaal, seksistisch, racistisch en homofoob. Uiteraard draagt dergelijk discours bij tot het succes van extreemrechtse partijen.”

“Daarnaast schrik je nieuwkomers af om zich te integreren”, vervolgt Elchardus. “Waarom zouden ze integreren in een samenleving die zo negatief wordt voorgesteld? Ik zou in het onderwijs meer aandacht willen zien voor de wetenschappelijke, technologische, bedrijfsmatige en ethische successen van onze beschaving.”

Antidiscriminatiewetgeving

Verder pleit Elchardus voor een beperking van de antidiscriminatiewetgeving tot duidelijk aantoonbare gevallen van oproepen tot geweld en discriminatie. “Daar blijft het momenteel niet bij. Men wil opiniedelicten vervolgen.”

De socioloog verwijst daarbij naar de “disproportionele” veroordeling van Voorpost voor het spandoek met ‘Stop islamisering’. “Waarom moeten mensen worden veroordeeld omdat ze op een actieve manier voor hun mening uitkomen?”, vraagt hij zich hardop af. “Hopelijk kan deze veroordeling in beroep worden verbroken. Het bewijst alleszins dat een rechter een heel lichtzinnige beslissing kan nemen. De antidiscriminatiewetgeving wordt op een onverantwoorde manier gehanteerd en gebruikt om bepaalde meningen te bestraffen.”

Lees het volledige interview met socioloog Mark Elchardus via onderstaande link. (+)
https://redactie.palnws.be/2021/11/mark-elchardus-socioloog-vub-het-sterke-gemeenschapsgevoel-dat-je-nodig-hebt-om-de-grote-problemen-van-de-toekomst-aan-te-pakken-valt-op-belgisch-niveau-niet-meer-te-creeren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Socioloog Mark Elchardus: “Permanent neerhalen van westerse beschaving is een probleem””

  1. Is Mark Elchardus een roepende in de woestijn? De geschiedenis zal er over oordelen, maar het ziet er naar uit dat dan zou kunnen blijken dat poco en woke voor de Westerse beschaving een ergere slag hebben betekend dan het virus en zijn varianten.
    Het is hoogste tijd dat politici in het verweer komen, zo niet zou de straat het kunnen over nemen en dit wil toch niemand?

  2. Mark Elchardus wordt de laatste dagen door heel wat socialisten en liberalen weggezet als een populist, als een Victor Orban. Alleszins iemand die thuishoort in het andere – lees extreem-rechtse kamp. Veel bandbreedte voor kritiek en andere visies lijkt er niet meer te bestaan. Je bent voor of tegen ons, bij de goeden of bij de slechten. En zoals steeds zijn diegenen die het meest overtuigd overtuigd zijn van hun morele superioriteit, de grootste bullies…

  3. zolang de vivaldidioten er alles aan doen om de migranten,illegalen en moslims zullen verdedigen en binnen laten zal de anti groep steeds maar groter worden.Die idioten beseffen dat ze dergelijk ingevoerd volk nodig hebben om de kiesdrempel te bereiken en ze zullen er alles aan doen om dit doel te bereiken,zelfs tot naturaliseren toe.Zie Zweden waar de groenen de regering in hun greep houden ,dit staat ons hier ook te wachten morgen aangaande de kernuitstap

  4. Ondanks het feit dat het overgrote deel van de Vlamingen deze mening deelt zal deze man door de vivaldi politici en aldus ook justitie en financiën zwaar aangepakt worden, om het nog maar niet te hebben over de media block die hij over hem zal krijgen. Moest ik hem zijn, ik zou geen bouwvergunning aanvragen, geen enkele premie aanvragen, door een topfiscalist mijn belastingbrief laten invullen, zelfs mijn vrouw alleen nog met de auto laten rijden. Velen beseffen niet tot wat de politiek correcte, woke promotende politici vandaag de dag mee bezig zijn. Iedereen die iets verkeerd zegt of zelfs maar denkt komt al op een zwarte lijst terecht…al is het maar door een simpele post op face boek over zwarte piet. Maar hun eigen sjoemelaars worden wel lief en mooi uit de wind gehouden, moet ik El Kouakibi nog bij naam noemen. Shakespeare zei ooit “Something is rotten in the state of Danmark”, en velen in ons kleine Vlaamse land zeggen en denken terecht: “the Belgian state is completely rotten” en dat zal hen binnenkort zeer zuur opbreken. We zijn nog een kleine stap verwijderd van staten als N Korea, Rusland, China…waar iets vrijuit zeggen of denken als men u kan betrappen ook tot vervolging leidt.

  5. Zéér groot respect voor die man, hou dit aub vol. Hij legt op subtiele wijze de ware, door- en doorslechte, aard van links bloot. Er is duidelijk een samenwerking met de stalinisten van PVDA op komst. De beschadigingsoperatie (zie Grote Bak, Goeman,…) is daartoe een eerste stap. Ze komen nog niet tot aan zijn kleine teen.

  6. Mark Elchardus heeft natuurlijk gelijk. Maar hij is hopeloos naïef. Denkt hij nu echt dat onze politici of onze media de oorzaak zijn van de teloorgang van het bindweefsel van onze Vlaamse maatschappij ?
    Dan is hij wel heel erg naïef. De media, de politiek en het onderwijs zijn allemaal slechts pionnetjes. Zij voeren uit wat hun meesters hun opdragen. Die meesters zitten niet in China, ook niet in Rusland.
    George Soros is er slechts één van, van die opdrachtgevers. Viktor Orban heeft dat begrepen. Hier in Vlaanderen heeft nog niemand het begrepen.

  7. Ha ha! Doet dat nu niet denken aan pre-revolutionaire tijden? Ik bedoel, van voor de Franse revolutie? Toen had je onder een deel van de (bepruikte en gepoederde) adel een beweging of een filosofie waarbij zij, de adel dus, zich hardop afvroeg wat haar maatschappelijke nut was? Waar dient de adel eigenlijk voor? En gezamenlijk kwamen ze tot de conclusie dat ze eigenlijk nergens toe dienden, nooit ergens toe gediend hadden, alles verkeerd gedaan hadden, waarna ze met z’n allen gezellig een potje gingen zitten huilen. En toen kwam de revolutie…

  8. En zolang de NVA niet beseft dat een stem voor hen even waardeloos is als voor het Vlaams Belang zolang ze niet willen samenwerken is er geen verandering mogelijk!
    (persoonlijk geloof ik helemaal niet dat een stem voor het Vlaams Belang waardeloos is!)

Plaats een reactie

Delen