Alain Maron (PS)

Uncategorized

Spoedbijeenkomst Brusselse commissie Gezondheid na ernstig datalek

Wannes Neukermans

De Brusselse afdeling van de MR heeft een spoedbijeenkomst van de commissie Gezondheid van het Brusselse parlement aangevraagd. Dat doen ze om de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (PS) aan de tand te voelen naar aanleiding van de onthullingen in De Tijd en Le Soir. Er zouden namelijk grove fouten gebeurd zijn in de bescherming van de vaccingegevens van Brusselaars. Ook PVDA wil Maron en zijn Nederlandstalige evenknie Elke Van den Brandt (Groen) aan de tand voelen.

De twee kranten meldden dinsdag dat werkgevers, verzekeraars en banken met een rijksregisternummer en een postcode zonder al te veel moeite zicht konden hebben op de vaccinatiestatus van de Brusselaar. Wie die gegevens namelijk ingeeft op het vaccinatieplatform Bruvax, ziet na één klik of er een afspraak gemaakt kan worden. Is dat het geval, betekent het dat de persoon in kwestie nog niet gevaccineerd is.

Vorig jaar al registratiefraude

De MR merkt op dat deze fout niet het eerste struikelblok waarmee Bruvax geconfronteerd wordt. In mei van dit jaar werd ook al registratiefraude mogelijk gemaakt, waardoor niet-Brusselaars zich in de centra van het Brusselse gewest konden laten vaccineren. Voor de Franstalige liberalen komt deze flater bovenop de lange reeks tekortkomingen en fouten van de Brusselse overheid bij het beheer van de COVID-crisis. Voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bewijst Alain Maron dat “hij de privacy van de Brusselaars en het recht op medisch beroepsgeheim niet heeft kunnen beschermen”. “Dit gebrek aan preventie is onaanvaardbaar in een moderne democratie die met individuele rechten inzit.”

PVDA-parlementslid Jan Busselen is scherp voor Maron: “Vandaag vernemen we zelfs dat Bruvax mogelijk op de hoogte was van de tekortkoming en dat de GGC heeft geprobeerd het probleem op te lossen zonder de gegevensbeschermingsautoriteit op de hoogte te brengen. Dit is een zeer ernstige fout en we moeten duidelijkheid krijgen over wat er juist gebeurd is en wie er verantwoordelijk is. De regering moet ophouden het probleem van de bescherming van persoonsgegevens al te licht op te vatten”, aldus het communistische parlementslid.

Vertrouwen van burgers niet kwijtspelen

Bruvax kwam in de plaats van het federale Doclr-platform, dat last had van bugs en veiligheidsproblemen. “Alain Maron prees Bruvax omdat het gemakkelijker zou worden om een afspraak te maken om zich te laten vaccineren”, herinnert Jan Busselen zich. “Spijtig genoeg is dit het zoveelste voorbeeld van bepaalde fouten die blijven terugkomen in de vaccinatiecampagne in Brussel. De beveiliging van onze persoonsgegevens is belangrijk als je het vertrouwen van je burgers niet wil kwijtspelen”, besluit de PVDA’er.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen