Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Steeds meer migratie via het Kanaal, Franse politie grijpt nauwelijks in

Niels Geerinck

De illegale migratie over het Kanaal blijft zich verder manifesteren. Donderdag lieten 27 mensen het leven bij de oversteek. De relatie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië bevindt zich momenteel ook onder het vriespunt. Volgens de Britse autoriteiten onderneemt Frankrijk te weinig actie om de migranten tegen te houden en de mensensmokkel aan te pakken.

De aanslepende migratie naar het Verenigd Koninkrijk loopt op tot ongekende hoogtes. Sinds dit jaar zijn de geregistreerde gevallen toegenomen tot een drievoud tegenover vorig jaar. De cijfers liggen in werkelijkheid nog veel hoger, door de talloze ongeregistreerde overtochten.

Groot-Brittannië maakt jaarlijks zo’n 54,2 miljoen Britse Pond over aan Frankrijk, zodat de Franse autoriteiten efficiënter kunnen optreden en de illegale migranten beletten de oversteek te maken. De twee landen kwamen in juli al tot een akkoord maar de afspraken werden nogmaals verduidelijkt tijdens een ontmoeting op de G7 in Londen.

“Frankrijk doet veel te weinig”

De betrekkingen tussen beide landen bevinden zich momenteel echter onder het vriespunt. Woensdagnacht lieten 27 personen het leven toen hun rubberen bootje geraakt werd door een containerschip. Twee mannen overleefden de aanvaring en werden terug aan wal gebracht in Frankrijk. Daarop volgde een ondervraging en vervolgens werden er 5 arrestaties verricht in het kader van mensensmokkel.

De Britse premier Boris Johnson roept de Franse autoriteiten ter verantwoording. Zo vindt hij dat de Franse president Macron en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin te weinig actie ondernemen tegen de illegale migratie en daarbij horende mensensmokkel. Johnson roept op om paal en perk te stellen aan “smokkelbendes die wegkomen met moord”.

Darmanin gaf met grief toe dat Frankrijk meer de verantwoordelijkheid dient op te nemen maar dat de migratie ook aangewakkerd wordt door de mensensmokkelaars zelf. Ook externe factoren spelen volgens hem een rol. “Ze beweren (de mensensmokkelaars) dat Engeland een soort Eldorado is. En daarnaast is er ook een erg aantrekkelijke arbeidsmark”, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken. “Iedereen weet dat er tot 1,2 miljoen illegale migranten in het Verenigd Koninkrijk zijn en Engelse bedrijfsleiders gebruiken dat personeelsbestand om dingen te produceren die door de Engelsen worden geconsumeerd”, zo voegt hij toe.

Hernieuwen akkoorden

Boris Johnson vroeg donderdagochtend een spoedoverleg met Macron en de ministers van Binnenlandse Zaken aan. Volgens bepaalde bronnen zou Macron de hernieuwde poging tot het bieden van hulp, waaronder Britse patrouilles aan de Franse kunst, hebben afgewezen.

Naar alle verwachtingen houden de Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken vandaag uitgebreid een beraadslaging omtrent de verdere aanpak van de crisis. Pierre-Henri Dumont, een parlementslid van Calais, zet de zaken alvast op scherp. Hij vindt dat de Britten geen toestemming moeten hebben om de Franse wateren te patrouilleren. “Dat zou niet werken. Er zouden duizenden mensen voor nodig zijn. En er is ook een kwestie van soevereiniteit. Ik weet niet zeker of het Britse volk het andersom zou accepteren als het Franse leger aan de Britse kust patrouilleerde”, zo vindt Dumont.

Ook de burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, reageert furieus op het voorstel vanuit Londen. “‘Ik zeg dat genoeg, genoeg is. De Britse regering heeft de afgelopen 20 jaar immigratiecontrole op ons grondgebied opgelegd. Het heeft nooit de moed gehad om deze immigratie in eigen land onder controle te krijgen. Je moet reageren, snel reageren om het allemaal te laten stoppen”, aldus de burgemeester.

Schuldspel

De crisis vormt een aanslepend schuldspel tussen beide landen. Volgens de Franse regering wil Groot-Brittannië de soevereiniteit aantasten en dienen er nog meer Britse middelen naar de Franse schatkist te vloeien, om de crisis te kunnen beteugelen.

De Britse autoriteiten vinden dan weer dat Frankrijk meer schuld treft en te weinig moeite onderneemt om de illegale migratie tegen te houden op de stranden. Alleen al in november staken meer dan 6.000 mensen over richting Groot-Brittannië. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zitten intussen met de handen in het haar. Ze krijgt het migratiebeleid maar niet op orde. Dat zorgt voor druk van zowel de premier als vanuit haar eigen partij.

Volgens ex-Brexit-leider Nigel Farage maakt Frankrijk misbruik van de migratiecrisis om de druk op Groot-Brittannië op te voeren. Hij ziet het als een vergelding voor de Brexit. Frankrijk wees in het verleden al meermaals het overleg om tot een gezamenlijke aanpak te komen af. “Macron wil niet praten met ons. De Fransen genieten momenteel van de moeilijkheden die wij ondervinden. Er is hier sprake van wraak voor Brexit“, zo klonk het bij Farage enkele maanden geleden.

Lees ook: Nigel Farage: “Aanpak van illegale migratie richting Groot-Brittannië is een nationale vernedering” – PAL NWS

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Steeds meer migratie via het Kanaal, Franse politie grijpt nauwelijks in”

  1. Kan er me iemand uitleggen waarom het zo moeilijk is om al die illegale migranten die gewoon hun kans zitten af te wachten in BE of FR om het kanaal over te steken, en waarvan men dus precies weet waar ze zitten, op te pakken en terug te sturen ?
    De laatste keer dat ik keek betekend “illegaal” onwettig. Dus: onwettig => terug naar af !

Plaats een reactie

Delen