Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA)

Uncategorized

Steeds meer woningen worden onbewoonbaar verklaar

Wannes Neukermans

Vorig jaar werden er 4.065 panden onbewoonbaar verklaard. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) op een vraag van Brecht Warnez (CD&V). Drie jaar ervoor waren dat er nog bijna de helft minder.

In Vlaanderen werden er vorig jaar 3.568 verzoeken tot het opstarten van een procedure tot ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring ingediend. In 1.072 van de gevallen gebeurde dat door belanghebbenden. 1.433 keer waren het Vlaamse ambtenaren die de aanvraag indienden. Daarnaast was het 824 keer een burgemeester die een onbewoonbaarverklaring indiende en in 239 keer was het de wooninspectie.

Overheid gaat meer proactief te werk

In 70 procent van de gevallen leidde het verzoek tot een besluit van ongeschikt- of onbewoonbaarheid. “Het zou te kort door de bocht zijn om te concluderen dat de problematiek op het terrein de afgelopen jaren in dezelfde mate is toegenomen”, zegt Warnez. “Er wordt door de overheid ook echt meer proactief gecontroleerd, in vergelijking met 2019 werden er in 2020 bijvoorbeeld 300 woningen extra ongeschikt of onbewoonbaar verklaard op basis van verzoeken van de wooninspecteur.”

Diependaele laat in zijn antwoord weten dat hij de slagkracht van de wooninspectie wil vergroten. De meest ernstige gevallen van krotverhuur en mistoestanden worden strafrechtelijk aangepakt. “Een effectieve, efficiënte en slagkrachtige strafrechtelijke handhaving creëert ook een afschrikkingseffect en werkt daardoor niet alleen reactief, maar ook proactief”, stelt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen