Rechts talibanminister Amir Khan Mutaqi in Sint-Petersburg op 20 oktober 2021 (Photonews)

Rechts talibanminister Amir Khan Mutaqi in Sint-Petersburg op 20 oktober 2021 (Photonews)

Uncategorized

Taliban vraagt Amerikaans Congres in open brief om sancties te schorsen

Belga Press Agency

In een open brief aan het Amerikaanse Congres dringt de Afghaanse talibanleiding er bij de Verenigde Staten op aan om de humanitaire en economische crisis in Afghanistan aan te pakken. In de brief, ondertekend door de minister van Buitenlandse Zaken van de taliban, Amir Khan Mutaqi, wordt Washington gevraagd de tegoeden van de Afghaanse centrale bank vrij te geven.

“De fundamentele uitdaging voor ons volk is momenteel de financiële veiligheid maar de bevriezing van tegoeden van ons volk door de Amerikaanse regering is reden tot bezorgdheid”, aldus de woensdag vrijgegeven brief. De taliban vrezen dat de huidige situatie tot massale migratie zal leiden en schade zal toebrengen aan de gezondheidszorg en het onderwijs in het land, zo klinkt het nog.

9 miljard dollar bevroren

“Het lijden van een kind door ondervoeding, de dood van een moeder door gebrek aan gezondheidszorg, het onthouden van voedsel, onderdak, medicijnen en andere primaire behoeften aan de gewone Afghaan heeft geen politieke of logische rechtvaardiging, en het is schadelijk voor het prestige van de regering en de bevolking van de Verenigde Staten omdat dit een zuiver humanitaire kwestie is”, zo staat er te lezen.

Toen de taliban in augustus de macht in het land overnamen, werd de meeste hulp aan Afghanistan opgeschort. Ongeveer 9 miljard dollar van de centrale bankreserves van het land, waarvan het grootste deel in de Verenigde Staten is geparkeerd, zijn bevroren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Taliban vraagt Amerikaans Congres in open brief om sancties te schorsen”

  1. Ik vraag me af welk voordeel de Amerikanen halen uit het feit dat ze, nadat ze het land grotendeels verwoest hebben en duizenden doden op hun geweten hebben, om die centrale bankreserves te blokkeren. Ze hadden daar niets te zoeken en alle landen waar ze de bedoeling hadden een democratie te installeren zijn zwaar beschadigd achtergelaten met veel doden als resultaat. Zo’n land als Afghanistan met een eeuwenoude traditie van stammen en dorpsoversten, kun je het gedachtengoed van het westen met brut geweld niet opdringen. Met of zonder die 9 miljard dollar is er altijd de mogelijkheid dat er een opvolger van Osama bin Laden opstaat. Maar ja, de wapenindustrie is toch zo belangrijk.

Plaats een reactie

Delen