Vertegenwoordigers van de taliban in Doha (Wikimedia)

Vertegenwoordigers van de taliban in Doha (Wikimedia)

Uncategorized

Taliban vragen hulp aan EU om luchthavens te laten draaien

Belga Press Agency

De taliban hebben de Europese Unie om hulp gevraagd om de Afghaanse luchthavens draaiende te houden, zodat zij die willen vertrekken dat kunnen doen. Dat gebeurde tijdens de besprekingen in Doha, meldt de EU.

“De Afghaanse delegatie bevestigde dat ze een veilige doorgang wil garanderen en vergemakkelijken voor buitenlanders en Afghanen die het land willen verlaten”, klinkt het in een verklaring van de ‘Europese Dienst voor extern optreden’ (EDEO). Daarom is het cruciaal dat de Afghaanse luchthavens openblijven, klinkt het nog.

De taliban beloofden daarnaast ook hun belofte na te komen om amnestie te verlenen aan Afghanen die tegen hen gewerkt hebben, staat nog te lezen in het document.

Nog werd de humanitaire situatie in het land besproken. Die verslechtert nu de winter nadert. De EU beloofde humanitaire bijstand te blijven verlenen.

De EU drong er bij de taliban op aan een “inclusieve regering” te vormen, democratie aan te moedigen en meisjes gelijke toegang tot onderwijs te garanderen. 

Daarnaast stelde de EU voor dat, als de taliban voldoen aan de voorwaarden van de EU, ze extra middelen kan toekennen, maar enkel als dat “rechtstreeks ten goede zou komen aan het Afghaanse volk”.

De taliban herhaalden dat zij de mensenrechten “in overeenstemming met de islamitische beginselen” zouden respecteren.

De EU verklaarde dat het niet betekent dat ze de interimregering van de taliban erkent omdat ze nu in gesprek zijn.

Deze week hervatten de VS de gesprekken met de taliban in Qatar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

8 gedachten over “Taliban vragen hulp aan EU om luchthavens te laten draaien”

  1. Diegene die dit gelooft moet toch wel heel achterlijk zijn .Ze willen geld voor oorlog te voeren .Het volk zijn de slaven .Van erg naar erger .Moesten ze het geld krijgen dan zul je eens iets zien

  2. Aan andere staten gaan ze het niet vragen, maar ze weten als geen ander dat de EU toch zal toegeven. Zouden ze al bij China ten rade gegaan zijn, aan wie ze hun land verkocht hebben, of bij Turkije die lijnvluchten naar Minsk onderhoudt? Dat ze beginnen met hun tuig terug te nemen, de oorlog in Afghanistan is voorbij en hun volk heeft gekozen voor islamterreur, dus dat ze eerst hun eigen probleem oplossen.

  3. Bij ons moeten veel van onze tradities op de schop, want racistisch, enz. De Taliban die vrouwen onderdrukt en er een wreedaardig regime op nahoudt, die zouden ze nu geld gaan geven. Die lievertjes op de foto staan al te lachen met ons.

Plaats een reactie

Delen