Talibanminister Amir Khan Mutaqi in Sint-Petersburg. Afbeelding: Photonews

Talibanminister Amir Khan Mutaqi in Sint-Petersburg. Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Taliban willen series met vrouwen van het scherm weren en programma-aanbod reguleren

Niels Geerinck

De Afghaanse televisiestations werden opgeroepen om het uitzenden van series met vrouwen aan banden te leggen. Dat is onderdeel van de nieuwe “religieuze richtlijnen” die de Taliban zondag aankondigde.

De richtlijnen komen rechtstreeks van het ministerie voor de bevordering van deugzaamheid en preventie van ondeugden. “Televisiestations moeten voorkomen dat soaps en series worden uitgezonden waarin vrouwen hebben gespeeld”, zo klinkt het in een mededeling van het ministerie aan de Afghaanse media. Daarnaast willen ze ook dat de vrouwelijke journalisten altijd “de islamitische sluier” dragen indien ze op het scherm zichtbaar zijn. “Dit zijn geen regels, dit zijn religieuze richtlijnen”, zo klinkt het bij de woordvoerder van het ministerie Hakif Mohajir. Ook programma’s die strijdig zijn met de Islamitische of Afghaanse waarden of de religie beledigen mogen niet meer op de beeldbuis verschijnen.

Niet de eerste keer

Bij de vorige legislatuur (1996 tot 2001) van het ministerie van Deugdbevordering en Ondeugdpreventie werden televisies, films en andere ontspanning die als immoreel werden aanzien simpelweg verboden. Toen konden mensen gestraft worden indien ze werden betrapt op het bekijken van televisieprogramma’s of films. Gedurende die tijd werden heel wat televisies en andere randapparatuur in beslag genomen en uiteindelijk massaal vernietigd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Taliban willen series met vrouwen van het scherm weren en programma-aanbod reguleren”

  1. Geloof het of niet: de Nederlandse overheid is zelfs van zins de salarissen te gaan betalen voor de werkers in de zorg en het onderwijs in Afghanistan! De daartoe bevoegde persoon had zelfs z’n afspraken met de Taliban ver weggestopt, in ingewikkelde taal, op een Engelstalige Nederlandse overheidswebsite. De VVD kondigde aan: Nee! Maar iedere Nederlander weet dat als de partij van premier Rutte “nee” zegt dat in feite JA betekent.

  2. En dan te bedenken dat Nederland van plan is het salaris te gaan betalen van het zorgpersoneel en onderwijzend personeel in Afghanistan. Dat is een speciaal gezant overeengekomen met de Taliban. Dit ondanks het feit dat Nederland de Taliban nog niet officieel erkent heeft. De partij VVD is alvast “fel” tegen. (bron: De Telegraaf).

  3. “… voor de bevordering van deugdzaamheid en preventie van ondeugden”. Wij kennen er bij ons ook van dit kaliber die hun deugdzaamheid naar wijd en zijd rondtoeteren en dat feministen hier meeheulen doet helemaal de deur voor ons begrip dicht.

  4. Laat er geen misverstand over bestaan: de Taliban van nu is (nog steeds) dezelfde als die van 20 jaar geleden. Het is enkel nog wachten tot een nieuwe Osama Bin Laden in hun midden opstaat.

Plaats een reactie

Delen