Uncategorized

Transgenders vaak slachtoffer van (verbaal) geweld

Belga Press Agency

Bijna de helft van de transgenders is het afgelopen jaar uitgescholden op straat. Dat blijkt uit de eerste nationale seksisme-enquête, #Youtoo, van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Meer dan de helft van de bevraagde transgenders geeft aan het slachtoffer te zijn geweest van verbaal of fysiek geweld op een openbare plaats.

Het Instituut lanceerde in april 2020 de enquête. Meer dan 4.500 Belgen namen deel aan het onderzoek via een aselecte steekproef bij het Rijksregister of een open enquête. Daaruit blijkt dat 45 procent van de transgenders het afgelopen jaar werd uitgescholden op straat of op een andere openbare plaats. Bijna negen op de tien van hen geven aan dat het om meer dan één incident ging.

Minderheid stapt naar politie

Transgenders lijken vaker geconfronteerd te worden met straatinitimidatie dan de gemiddelde Belg. De gebruikte scheldwoorden zijn bovendien bijna altijd seksistisch. Zowat 53 procent van de bevraagde transgenders kreeg al eens te maken met verbaal of fysiek geweld op openbare plaatsen. Drie op de vier van hen gaan nadien niet naar de politie. Ze zijn vaak bang, geloven niet dat het iets oplevert, of hebben een negatief beeld van de politie.

“We weten al langer dat transgender personen een erg kwetsbare groep vormen als het over discriminatie gaat. Elf procent van de klachten die we ontvingen in 2020 had hiermee te maken. Dat wordt nog eens bevestigd in dit onderzoek”, reageert Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Het blijft echter erg confronterend dat maar een minderheid van de slachtoffers naar de politie stapt. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt op het politiebureau. Hiervoor zullen extra inspanningen geleverd moeten worden.”

Lees meer over het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen:

https://redactie.palnws.be/2021/03/vrouwen-baas-bij-het-instituut-voor-de-gelijkheid-van-vrouwen-en-mannen-igvm/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

15 gedachten over “Transgenders vaak slachtoffer van (verbaal) geweld”

  1. Tja als je trans gember wordt moet je wat kritiek kunnen verdragen. Want ja ik begrijp ergens deze mensen wel maar de natuur is de natuur en daar verandert een gember niets aan Hoeveel operaties hij/zij/x ook ondergaat. En zolang België een “vrij” land is mag ik zeggen dat transgembers voor mij een inbreuk op de natuur zijn.

  2. Het is erg dat net deze mensen uitgescholden worden, het is voor hen sowieso niet makkelijk. Verdienen minimaal hetzelfde respect als iedere andere mens. Daar mag nooit discussie over bestaan. Misschien dat het wel eens een goede oefening zou zijn om de mensen die hen beschimpen in kaart te brengen.

  3. Tja, verbale toestanden keur ik zeker af maar we mogen toch nog is lachen hé meneer of madam of E.T.Als ge sommige omgebouwden ziet kunt ge niet anders dan in een kramp schieten. En die vinden dan zichzelf’mooi’??? Zwaanst na ni heej.

  4. Transgenders moet je niet uitschelden of uitlachen. Wat ze gedaan hebben is al droevig genoeg. Waar het past kan men mensen die “van geslacht willen veranderen” (iets dat onmogelijk is) beter op andere gedachten brengen. — Een tijd geleden was de voltallige redactie van de VTM in het nieuws flink aan het applaudisseren voor Bo(udewijn) van Spilbeek, na zijn “transitie”. Zoiets is er zwaar over in de verkeerde richting.

  5. Surf eens naar de webstek van UNIA en zoek er eens volkomen tevergeefs naar einigerlei vermelding der trefwoorden “autochtonofobe discriminatie/racisme” of naar “christofobie” ! Ge weet gij het dan al wel zeker ! Gelukkig loopt de overeenkomst tussen Vlaanderen en UNIA binnen ettelijke maanden definitief af.

  6. Erika en Liesbeth kunnen geen klein pietje hebben, ze hebben dan maar een klein verstand. Zoals een kleuter die in een anale fase zit zitten zij nog in een genitale fase, hun hersens zijn niet meegegroeid.

  7. Ge gaat toch een antibioticakuur niet vergelijken met een poging tot geslachtstransformatie ? Na die kuur ben je hopelijk genezen maar blijf je wie je was. Terwijl een transformatie gans je persoonlijkheid, psyche en zelfs je gezondheid op het spel zet of overhoop haalt. Het aantal zelfdodingen bij transgenders is immers significant hoger dan bij “gewone” mensen. Waar haal je het ?

  8. BOEK “Logisch denken voor Dummies”. Dringend eens vragen aan de Sint, Liesje. Het is niet zo moeilijk om lezen. Zeker eens proberen, je kan het. Ook beschikbaar met kleurenprenten en -potloden voor de absolute beginners.

  9. Het in de ‘boekskens’ rondtoeteren van hun transformatie door transgenders werkt niet in hun voordeel.
    Hun aanklacht moet in twee richtingen gaan, dus ook naar hun modieuze imitators, die door hun uitdagend optreden de echte slachtoffers van hun keuze mede in diskrediet brengen.

Plaats een reactie

Delen