Een steeds groter wordende migrantenstroom aan de Poolse grens - Afbeelding: luchtbeelden van het Pools ministerie van Binnenlandse Zaken (Twitter)

Een steeds groter wordende migrantenstroom aan de Poolse grens - Afbeelding: luchtbeelden van het Pools ministerie van Binnenlandse Zaken (Twitter)

Uncategorized

Turkse luchtvaartautoriteit gaat bepaalde nationaliteiten weren op vluchten naar Wit-Rusland

Niels Geerinck

Door een besluit van de Turkse autoriteiten zullen Syriërs, Irakezen en Jemenieten niet meer worden toegelaten op vluchten naar Wit-Rusland. Het besluit werd genomen om de aangroeiende migrantencrisis aan de Wit-Russische en Poolse grens een halt toe te roepen.

De bekrachtiging gebeurde vrijdag al. Zodoende kunnen er geen vliegtickets richting Wit-Rusland meer worden aangekocht door Syriërs, Irakezen of Jemenieten. Indien ze zich toch aan boord van een vlucht richting dat land bevinden, zullen ze onmiddellijk geweerd worden, zo laat de Turkse vluchtvaartautoriteit weten.

Turkish Airlines wijst ook de beschuldigingen van het aanzwengelen van de migrantenstroom van de hand. Naar eigen zeggen is het de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia die de transfers van Turkije en het Midden-Oosten naar Minsk voorziet.

Georkestreerde stroom uit Minsk

Zoals de feiten zich nu voordoen, lijkt de migrantenstroom een georkestreerde poging tot chantage onder leiding en met steun van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij wil de druk op zijn buurlanden en de Europese Unie nog meer opvoeren nadat de EU hem sancties oplegde na zijn hardhandig optreden bij de afgelopen verkiezingen.

Zo kwam al aan het licht dat de migrantenstroom onder begeleiding van Wit-Russische grenswachten tot aan de Poolse grens was gebracht en dat de autoriteiten de migranten instructies gaven in hoe ze hun kinderen moeten inzetten als propagandamiddel tegen Polen. De Poolse regering noemt het een vijandige actie.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is tevreden met het besluit uit Ankara. De EU dreigt intussen met nog nieuwe sancties tegen Minsk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Turkse luchtvaartautoriteit gaat bepaalde nationaliteiten weren op vluchten naar Wit-Rusland”

  1. Do not trust Erdogan, he will cheat, he always does. Als je ooit moet kiezen een kamer te delen met een cobra of met Erdogan kies dan voor de cobra, ze is minder gevaarlijk, rationeler en eerlijker dan Erdogan.

Plaats een reactie

Delen