De vakbonden bevestigen de sterke aanbeveling tot telewerk, maar willen geen verplichting. (Shutterstock)

De vakbonden bevestigen de sterke aanbeveling tot telewerk, maar willen geen verplichting. (Shutterstock)

Uncategorized

Vakbonden willen geen verplichting telewerk

Damien Segers

Naar aanleiding van de stijgende coronacijfers bevelen de regeringen telewerk opnieuw sterk aan. Nu onderschrijven ook werkgevers en vakbonden die boodschap. Zij roepen op om zoveel mogelijk te telewerken, maar zijn geen voorstander van een verplichting. Zo bericht VRT NWS.

In België stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus al enkele weken. Uit voorzorg namen de regeringen daardoor onlangs enkele maatregelen. Zo voerde de regering de mondmaskerplicht in winkels opnieuw in en is de inzet van het Covid Safe Ticket ook uitgebreid naar de horeca. Een verdere maatregel die tijdens de pandemie reeds ingezet is, is telewerk. Dat is momenteel sterk aanbevolen, maar niet verplicht. Onder andere viroloog Steven Van Gucht vindt dat dat te laks is. Hij pleit ervoor om telewerk opnieuw te verplichten.

De vakbonden en werkgevers echter, pleiten niet voor zo’n verbod. Na een overleg met de bevoegde federale ministers besloten zij zich achter de aanbeveling te scharen, en spraken ze geen wens tot verplichting uit. “We willen geen maatregelen nemen die de economie gaan hinderen, daarom bevelen we telewerk aan voor alle functies die kunnen telewerken en waarbij de continuïteit van de bedrijfsvoering niet wordt gehinderd.”, aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo

Indien telewerk niet mogelijk is, geldt de aanbeveling om de afstandsregels en het dragen van een mondmasker te respecteren. Daarnaast gelden ventilatie en handhygiëne als essentieel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Van Assche benadrukt dat deze basisregels van groot belang zijn “We kennen deze maatregelen al anderhalf jaar, maar stilaan lijken we vergeten om ze nog toe te passen.”

Deze aanbevelingen gelden al zeker tot het einde van het jaar.

“Zorgsector boven pijngrens, dus telewerk”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt de aanbeveling vervelend, maar noodzakelijk. “Het is heel vervelend dat je na zo veel maanden weer de vraag moet stellen om te telewerken. Dat is een teleurstelling want we hadden met de enorme vaccinatie gehoopt het virus klein te krijgen. Maar de variant die nu rondgaat, is te besmettelijk en maakt dat de zorgsector weer boven z’n pijngrens zit. We moeten niet panikeren, maar wel maatregelen nemen en het aantal contacten verminderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

Plaats een reactie

Delen