Commissie van Wijzen wil lerarenberoep fors hervormen: 38 urenweek en toelage voor lesgevers in probleemscholen

Dirk Van Damme. Photonews

Binnenland politiek

Van Quickenborne: “Onvoldoende controle op identiteit bij CST-scan in horeca”

Simon Segers

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) was zondag te gast bij VTM Nieuws om de laatste beslissingen van het overlegcomité toe te lichten. Hij verklaarde dat uit inspecties is gebleken dat 40 procent van de horeca-uitbaters niet controleert of klanten hun eigen Covid Safe Ticket (CST) voorleggen.

Het ging onder andere over de vervroegde sluiting van de horeca die opnieuw op 23u werd gelegd. De minister bevestigde ook dat het sluitingsuur zal gecontroleerd worden. “We hebben in de vorige golven dit systeem al gehanteerd en gezien dat de horeca zich hier ook aan houdt.” Aangezien het nu winter is gelooft Van Quickenborne ook niet dat er overlast zal zijn door mensen die op publieke plaatsen bijeenkomen na 23u.

Geen nieuwe avondklok

De avondklok zou niet opnieuw worden ingevoerd. “Dat is een te ingrijpende maatregel”, verklaarde de minister. “We gaan niet verbieden dat mensen thuis iets organiseren, maar we raden dit wel af. Zelftests voor gezelschappen kunnen hier wel een handig middel zijn.” Van Quickenborne vindt maatregelen die de contacten thuis inperken te ingrijpend. “De regering heeft gezegd, tot daar en niet verder”.

Identiteitskaart

Het Covid Safe Ticket, dat nodig is om bijvoorbeeld een horecazaak te bezoeken, wordt niet steeds voldoende gecontroleerd. “Er zijn controles door de inspectie van Volksgezondheid”, vervolgde de minister. “Zij hebben onder andere horecazaken gecontroleerd in Gent en Brussel. We zien dat in 40 procent van de gevallen niet voldoende gecontroleerd wordt. Naast de applicatie moet ook de identiteitskaart gescand worden zodat we zeker zijn dat mensen met hun eigen pas rondlopen. We hebben burgemeesters en politiezones nu ook opgedragen om hierop toe te zien” , aldus Van Quickenborne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Van Quickenborne: “Onvoldoende controle op identiteit bij CST-scan in horeca””

  1. Die opgelegde identiteitscontrole mag inderdaad enkel door beëdigde ambtenaren uitgevoerd worden.
    Ken een bedrijf in de horeca (bowling) waar in het weekend een jobstudent wordt aangenomen om die controles uit te voeren. Vraag maar eens een identiteitskaart aan 8 of 10 feestvierders die dikwijls al gedronken hebben wanneer ze binnenkomen in de bowling. Geeft dikwijls aanleiding tot discussies en soms zelfs duw- en trekwerk. Plezant is anders. Van Quickenborne is een onbekwame kluns die ze dringend moeten afzetten.

  2. Wie geeft mij de garantie dat er geen misbruik wordt gepleegd met mijn identiteit.
    Cafebazen,jobstudenten enz.. zijn geen officiële functies die gecontroleerd worden door de overheid!
    Is zoiets wel wettelijk??

Plaats een reactie

Delen