Een van de gearresteerde verdachten en de toegetakelde taxi na de explosie - afbeeldingen: Twitter

Een van de gearresteerde verdachten en de toegetakelde taxi na de explosie - afbeeldingen: Twitter

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk: aanslag voorkomen door ingrijpen van taxichauffeur

Niels Geerinck

In Liverpool werd zondag een terreuraanslag vermeden. Het ingrijpen van een taxichauffeur kon het bloedbad voorkomen. De verdachte kwam om het leven na de explosie van zijn bomgordel. Gisteren werden 3 mannen gearresteerd in het onderzoek naar de zaak.

Het voorval deed zich afgelopen zondag voor. Tijdens een alledaagse rit kreeg taxichauffeur David Perry een terrorist op de achterbank van zijn taxi. Die vroeg aan Perry om hem naar de herdenking voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, in de Anglicaanse kathedraal van Liverpool te brengen.

Zulke herdenkingsplechtigheden worden in het Verenigd Koninkrijk door een groot publiek bijgewoond. In Liverpool stonden zondag 1200 militair personeel, veteranen en familie klaar voor de traditionele herdenking om 11 uur.

Verandering van het plan en argwaan

Tijdens de rit naar de plechtigheid, merken de chauffeur en zijn passagier op dat de wegen daarheen geblokkeerd waren en onder beveiliging stonden. Vervolgens gaf de man aan dat Perry richting het ziekenhuis moest rijden. Onderweg naar het ziekenhuis merkt de aandachtige chauffeur op dat de man ‘een soort licht’ bevestigd had aan diens kledij en daarmee aan het ‘rommelen’ was.

Eens bij het ziekenhuis aangekomen sprong Perry uit de taxi en sloot meteen achter hem de deuren. Amper enkele seconde later blies de terrorist zijn bomgordel op en bracht daarmee zichzelf en de taxi tot ontploffing. De taxichauffeur raakte gewond door enkele rondvliegende scherven en heeft ook last van oorsuizen. Gelukkig bevonden zich op het moment van de ontploffing geen andere mensen buiten het ziekenhuis.

Arrestaties

De zaak wordt inmiddels onderzocht als een terroristische aanslag. Het anti-terreurteam arresteerde gisteren drie mannen. “Agenten in Merseyside hebben drie mannen – van 29, 26 en 21 jaar – gearresteerd in het Kensington-gebied van Liverpool onder de Terrorismewet“, aldus de mededeling van de autoriteiten.

Een held

David Perry wordt inmiddels aanzien als een ware held. “De taxichauffeur is er met zijn heldhaftige inspanningen in geslaagd om wat een absoluut vreselijke ramp in het ziekenhuis had kunnen zijn, af te wenden, onze dank gaat uit naar hem”, zo zegt Joanne Anderson, de burgemeester van Liverpool.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Verenigd Koninkrijk: aanslag voorkomen door ingrijpen van taxichauffeur”

  1. Geen woord hierover in de klassieke media, de miljoenen van Decroo zijn binnen dus zwijgen in de boodschap. Zelfs geen belabberde uitleg van dat het weer eens een “verwarde” man was met “psychologische” problemen. Hoofdnieuws was wel dat “mateke” opeens begrepen heeft dat zijn partij maar 11% aanhangers heeft.

Plaats een reactie

Delen