Een patrouilleboot van Border Force - Afbeelding: Shutterstock

Een patrouilleboot van Border Force - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk: bijna 1.853 migranten steken op één week het Kanaal over

Niels Geerinck

Donderdag kwamen 1.000 migranten aan wal, die vanuit Frankrijk de oversteek maakten. Daarmee sneuvelde het dagrecord van vorige week meteen. Toen kwamen er al 853 personen toe in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de cijfers.

Vorige week kwamen op één dag 25 boten toe aan de Britse kust, hierop zaten gezamenlijk 853 Kanaalmigranten. Gisteren staken nog eens vier andere schepen over, met in totaal 1000 nieuwe illegale migranten aan boord. Daarmee werd het dagrecord van zaterdag al verbroken. Het Britse ministerie schat dat de Kanaalmigratie dit jaar al opliep tot 23.000 mensen. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover vorig jaar. Toen bereikten zo’n 8.400 niet-reguliere migranten het Verenigd Koninkrijk.

Frankrijk is de controle kwijt

In een reactie aan de BBC laat het ministerie weten dat ze van mening zijn dat Frankrijk te weinig doet om de boten tegen te houden, Frankrijk is de controle kwijt, zo klinkt het. Het land ontvangt jaarlijks 54,2 miljoen Britse Pond om hun grensbeleid van extra krachten te voorzien en zo meer boten te onderscheppen die richting Groot-Brittannië willen varen. Volgens de Britse autoriteiten is de afwachtende en lakse houding van Frankrijk een vergelding voor de Brexit.

Migratiebeleid dat maar niet van de grond komt

Het migratiebeleid van de Britse minister voor Binnenlandse Zaken Priti Patel, blijft het punt van discussie binnen de regering-Johnson. Ze gaf al eerder aan dat de migranten geen enkele reden hebben om Frankrijk te verlaten. “Frankrijk is een veilig land, een land waar geen oorlog of conflict heerst”, zo klonk het toen. Ook de organisatie die toeziet op de migratie en het beleid van de regering, zit met de handen in het haar. “Deze problematiek zal blijven bestaan totdat het echt duidelijk gemaakt wordt dat illegalen geen asiel meer kunnen aanvragen”, zo stelt Migration Watch UK vast.

Op een bijeenkomst van de Conservative Party vorige maand, liet Patel weten dat ze samen met de regering en alle betrokken organen zogenaamde “zee-tactieken” aan het uitwerken was om de toestroom aan migranten een halt toe te roepen. Het terugslepen van de boten richting de Franse havenstad Calais, behoorde toen tot de opties. “Boris en ik hebben intensief samengewerkt met elke instelling met een verantwoordelijkheid om onze grenzen te beschermen: Border Force, de politie, de National Crime Agency, maritieme experts en het leger. Om operationele oplossingen te leveren, waaronder nieuwe zee-tactieken, die we proberen uit te voeren, om de boten terug te slepen“, aldus Patel.

Toch werd die piste ook afgesloten. De organisatie die de Britse wateren moet patrouilleren en de boten dient te onderscheppen, weigert medewerking met de minister. Dit naar eigen zeggen uit vrees voor mogelijke slachtoffers tijdens het terugslepen naar Frankrijk. “Er is vrij algemene overeenkomst dat dit waarschijnlijk nooit zal gebeuren. De kapiteins op onze schepen hebben controle over het proces en in de praktijk, als ze het terugslepen niet willen, zal het niet gebeuren”, aldus een officier van Border Force in de Daily Mail.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Verenigd Koninkrijk: bijna 1.853 migranten steken op één week het Kanaal over”

  1. Frankrijk is niet de controle kwijt. Frankrijk zet druk om de eigen vissers weer zoals voor de Brexit te laten werken in de Britse wateren. Tegelijkertijd probeert Macron zo wat wind uit de zeilen te halen van zijn mogelijke uitdager voor het presidentschap Eric Zemmour, die een uitgesproken ‘Frankrijk aan de Fransen’ standpunt heeft.

Plaats een reactie

Delen