(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Vervuilende privéjets overspoelen klimaattop in Glasgow

Carl Deconinck

De COP26-klimaattop ontvangt 400 privéjets die ongeveer 1.000 wereldleiders vervoeren. Privéjets behoren tot de meest vervuilende transportmiddelen op aarde. Ze stoten bijzonder veel CO2 uit om een zeer beperkt aantal mensen te verplaatsen. Er klinkt dan ook heel wat kritiek op het gedrag van de wereldleiders. Men verwijt hen “klimaathypocrisie”.

De 400 jets stoten samen meer dan 13.000 ton CO2 in de atmosfeer, zo berekende de Daily Mail. Die uitstoot in een kleine week is meer dan die van 1.600 Schotten in een heel jaar. Dit duidt dan ook grote klimaatongelijkheid aan. Het is dan ook niet toevallig dat multimiljardair Jeff Bezos een prominente aanwezige is, met zijn Gulf Stream-privéjet van meer dan 56 miljoen euro. De grote baas van Amazon vierde eerder vorige week de verjaardag van Bill Gates op een superjacht aan de kust van Turkije, een jacht die bereikt werd door met de helikopter er naartoe te vliegen. Niet bepaald zaken die de CO2-uitstoot tegengaan: De jacht alleen al zou zo’n 19 ton CO2 uitstoten per dag.

Ook Joe Biden is van de partij en hij kreeg ook al heel wat kritiek wegens zijn ecologische voetafdruk op het evenement. Die bedraagt immers ongeveer 1 miljoen kg CO2. Hij was natuurlijk slechts een van vele wereldleiders die met de privéjet naar Schotland trok. Verder kwamen ook onder meer prins Albert van Monaco, tal van koninklijke families en tientallen ’groene’ ceo’s. De instroom was zodanig groot, dat er een file ontstond voor de vele privéjets. Ook waren er parkeerproblemen gezien het grote aantal jets. De luchthavens van Glasgow, Edinburgh en Prestwick moesten alle zeilen bijzetten, net zoals meerdere lokale, kleine vlieghavens. Sommige vluchten werden zelfs omgeleid naar Londen.

Nochtans kwamen heel wat vluchten vanuit Stockholm, Rome, Londen en Brussel. Daar bestaan bestaan gewone lijnvluchten voor. Brits premier Boris Johnson vloog vanuit Londen met zijn Airbus A321 en moest 20 minuten langer in de lucht blijven hangen wegens de toestroom aan jets in Glasgow. Opmerkelijk is dat ook de CEO van Sky, een van de hoofdsponsors van het evenement zelf geregeld met de privéjet over en weer vliegt tussen Groot Brittannië en de VS om naar haar huis te gaan, dat op 5.600 kilometer van haar werk ligt.

Contrast met de rest

Matt Finch, van de NGO Transport and Environment, reageerde teleurgesteld op de Daily Record. “De gemiddelde privéjet, en we spreken nog niets eens van Air Force One, stoot zo’n 2 ton CO2 uit per uur in de lucht. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe slecht privéjets zijn voor het milieu. Het is een van de slechtste transportmiddelen die er zijn qua vervuiling. Bovendien konden de meeste reizen gewoon via een klassieke lijnvlucht genomen worden. Privéjets zijn dan wel prestigieus, je kan niet om de hypocrisie heen als je ze gebruikt en beweert te strijden tegen klimaatverandering.”

Het transport van de wereldleiders en superrijken staat in schril contrast met de groene activisten en gewone burgers die ook naar Glasgow trokken, met de trein. Door een omgevallen boom liep alles in het honderd op het spoor. De minder bemiddelde reizigers slaagden er niet om de klimaattop tijdig te bereiken en sommigen moesten zelfs op de vloer van het Euston station in Londen slapen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Vervuilende privéjets overspoelen klimaattop in Glasgow”

  1. Volledig nutteloos dan nog ook. Al die Royals, presidenten en premiers zijn daar alleen maar voor Hun speech die enkel wat kranten en een paar minuten nieuws in eigen land haalt. Die van De Croo haalt niet eens De Telegraaf, NRC handelsblad of NOS. Waarschijnlijk ook nog eens in het Engels, wat een overtreding van de taalwetgeving is.

  2. Dat is het hem juist. Hoe kan al dat klimaatgezever nu serieus genomen worden door de gedragingen van de zogenaamde klote-elite. Diegenen die hier nog in meegaan hebben mijn inziens een (links) denkvermogen van ver onder het vriespunt.

  3. Wie dit geschreven heeft krijgt een onvoldoende voor taal: een jacht DIE bereikt werd door met de helikopter er naartoe te vliegen. Niet bepaald zaken die de CO2-uitstoot tegengaan: DE jacht alleen… enzovoort.

  4. “Intelligente” mensen als jij doen me denken aan het paard in Orwell’s “Animal Farm”. Moet je eens lezen bij gelegenheid. Om het “grote plaatje” te zien, is het soms belangrijk om buiten je ideologische echo chamber te stappen.

Plaats een reactie

Delen