Vlaams Belang betoogt tegen asielcentrum in Boom (Twitter)

Vlaams Belang betoogt tegen asielcentrum in Boom (Twitter)

Uncategorized

Vlaams Belang lanceert “verzetstour tegen wildgroei asielcentra”

Pieter Van Berkel

Oppositiepartij Vlaams Belang kondigt een “verzetstour tegen de wildgroei van asielcentra” aan. Het startschot werd afgelopen weekend in Boom gegeven.

De lokale Vlaams Belang-afdeling in Boom protesteerde afgelopen weekend met zo’n 300 manifestanten tegen een gepland asielcentrum. Eerder vonden al acties plaats in Geel, Leopoldsburg en Lombardsijde. Op 27 november plant de partij een nieuwe betoging aan het Parelstrand in Lommel, om 10u ’s ochtends. Daarnaast worden verdere acties gepland in Dilbeek en Sijsele.

“Iedere vorm van wettig verzet is nodig”, zegt Kamerlid en lokale partijvoorzitter in Boom Hans Verreyt. “We gaan niet alleen via onze talrijke volksvertegenwoordigers in het parlement stokken in deze asielplannen steken – maar we moeten en gaan ook op straat komen.”

Gesloten centra

“In België hebben we al een zeer uitgebreid asielopvangsysteem”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Het probleem is dan ook niet dat er te weinig asielcentra of opvangcentra, maar te veel asielzoekers zijn. Dat zeg ik niet zomaar, dat zegt ook het CGVS die de laatste cijfers hierover vorige week bekend maakte. In totaal werden vorige maand welgeteld 2.407 asielaanvragen ingediend. Daarmee is de kaap van 20.000 aanvragen in 2021 nu reeds gerond. Niet moeilijk dat Fedasil-werknemers het werk neerleggen: ze worden overstelpt.”

De partij wil dat de regering meer werk maakt van gesloten terugkeercentra, in plaats van opvangplaatsen. Het Vlaams Belang wijst op het feit dat de meeste asielzoekers geen recht hebben op asiel. In 2020 had slechts een derde van de aanvragers recht op bescherming.

“We moeten dus inzetten op bestrijding van asielfraude, illegale migratie en illegaal verblijf”, zegt Van Langenhove. “Het bouwen van nieuwe asielcentra stuurt een verkeerd signaal uit. Op Europees vlak pleiten we ervoor om financiële ondersteuning, investeringen van bedrijven, handelsvoordelen en andere samenwerking te koppelen aan de bereidheid van derde landen om illegale migratie tegen te gaan en uitgewezen onderdanen terug te nemen. Daarnaast moet deze regering haar ontwikkelingshulp afhankelijk maken van de medewerking aan de strijd tegen illegale immigratie en – net zoals Frankrijk enkele weken geleden deed – visumsancties invoeren tegen onwillige derde landen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen