Volgens oppositiepartij Vlaams Belang is het klimaatakkoord dat de Vlaamse regering gisteren bereikte “asociaal” en zullen de plannen amper impact op het klimaat hebben.
Zo uit de partij kritiek op de geplande renovatieverplichting. “Het is voor jonge gezinnen die een betaalbare woning zoeken nu al enorm moeilijk er één te vinden”, klinkt het bij monde van Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “Deze renovatieverplichting zal er alleen maar toe leiden dat de droom van een eigen huis voor die gezinnen nog onbereikbaarder wordt.” Ook vreest ze dat de huurprijzen door de renovatieverplichting zullen stijgen.
Ook de plannen om een warmtepomp te verplichten bij nieuwbouw kan op weinig begrip rekenen. “Het is voor ons onaanvaardbaar dat de Vlaming gebruik moet maken van een warmtepomp terwijl de overheid de stroomprijs kunstmatig hoog houdt”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “De weeffouten in de elektriciteitsfactuur blijven bestaan en dat leidt ons tot de eenvoudige conclusie dat elektrificatie vandaag niet loont, integendeel.”
Van Rooy vraagt zich ook af of de maatregelen überhaupt een grote impact zullen hebben. “Federaal wordt onze schone stroom uit kernenergie vervangen door elektriciteit opgewekt in gesubsidieerde en vervuilende gascentrales. Er zijn dus heel wat vraagtekens te plaatsen bij de netto-impact van de elektrificatieverplichtingen”, klinkt het.
De Vlaamse regering wil daarnaast wagens met een verbrandingsmotor uitfaseren na 2029. “Het staat niet vast dat een elektrische wagen tegen dan evenveel zal kosten als een gelijkaardig model met een klassieke verbrandingsmotor“, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Dit is gokken op de kap van de burger en staat in fel contrast met een sociaal beleid. Bovendien is de laadinfrastructuur gebrekkig en zal dit plan forse investeringen in ons zwak net vergen. Het is nog maar de vraag hoeveel dat zal kosten en of dat op tijd zal kunnen gebeuren.”