(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Vlaams Belang vindt klimaatplannen Vlaamse regering asociaal

Pieter Van Berkel

Volgens oppositiepartij Vlaams Belang is het klimaatakkoord dat de Vlaamse regering gisteren bereikte “asociaal” en zullen de plannen amper impact op het klimaat hebben.

Zo uit de partij kritiek op de geplande renovatieverplichting. “Het is voor jonge gezinnen die een betaalbare woning zoeken nu al enorm moeilijk er één te vinden”, klinkt het bij monde van Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “Deze renovatieverplichting zal er alleen maar toe leiden dat de droom van een eigen huis voor die gezinnen nog onbereikbaarder wordt.” Ook vreest ze dat de huurprijzen door de renovatieverplichting zullen stijgen.

Ook de plannen om een warmtepomp te verplichten bij nieuwbouw kan op weinig begrip rekenen. “Het is voor ons onaanvaardbaar dat de Vlaming gebruik moet maken van een warmtepomp terwijl de overheid de stroomprijs kunstmatig hoog houdt”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “De weeffouten in de elektriciteitsfactuur blijven bestaan en dat leidt ons tot de eenvoudige conclusie dat elektrificatie vandaag niet loont, integendeel.”

Van Rooy vraagt zich ook af of de maatregelen überhaupt een grote impact zullen hebben. “Federaal wordt onze schone stroom uit kernenergie vervangen door elektriciteit opgewekt in gesubsidieerde en vervuilende gascentrales. Er zijn dus heel wat vraagtekens te plaatsen bij de netto-impact van de elektrificatieverplichtingen”, klinkt het.

De Vlaamse regering wil daarnaast wagens met een verbrandingsmotor uitfaseren na 2029. “Het staat niet vast dat een elektrische wagen tegen dan evenveel zal kosten als een gelijkaardig model met een klassieke verbrandingsmotor“, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Dit is gokken op de kap van de burger en staat in fel contrast met een sociaal beleid. Bovendien is de laadinfrastructuur gebrekkig en zal dit plan forse investeringen in ons zwak net vergen. Het is nog maar de vraag hoeveel dat zal kosten en of dat op tijd zal kunnen gebeuren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “Vlaams Belang vindt klimaatplannen Vlaamse regering asociaal”

  1. De gemiddelde kost voor de Vlaming is om en bij de 100.000€ tegen 2030, of meer dan 10.000€ per jaar. Een nieuwe elektrische wagen zal pakweg 40à50k€ kosten in aankoop voor 2029. Renovatie nog eens 40k€, als de regeltjes niet elk jaar veranderen (onze isolatie bleek plots 2j later ook ondermaats te zijn), en een warmtepomp nog eens 15k€. Politici, zelfs deze die al anderhalf ziek zijn en niet eens komen opdagen in het parlement, verdienen 7k€ netto zonder de vele betaalde bijpostjes, die kunnen dat misschien permitteren maar de gewone Vlaming niet. Je mag zeggen over VB wat je wil, maar ze zijn de enige partij die hun rekenhuiswerk doet in functie van de gewone mens. Dat allemaal terwijl Brussel, Wallonië, Rusland en China niets doen. Dit is toch niet het Vlaanderen waar we voor gekozen hebben. Dit is totaal onbezonnen de mensen op kosten jagen en waren het afnemen van de gratis elektriciteit, de woonbonus en de terugdraaiende tellen al niet genoeg? De Vlaamse partijen schreeuwen “11mio, tous ensemble”, maar de Vlaming is weer de enige van België en van de wereld die gaat bloeden.

  2. tegen 2030 wordt WE bezet en geregeerd door moslims en zullen die klimaat perikelen van ondergeschikt belang zijn.Laat ons eerst het migranten probleem oplossen ,dan pas kunnen we het klimaat probleem oplossen.

  3. Het is nu toch wel duidelijk denk ik dat de NVA gewoon de nieuwe CVP is. Het is weer de bedoeling om de werkende burger zoveel mogelijk te treffen. Hoe zit het met de openbare gebouwen?

  4. Het is wel jammer dat Vlaams Belang even uit het oog schijnt te verliezen dat ook gepensioneerden met enkele spaarcenten in de klappen gaan delen met bestaande woningen en appartementen. 8 Jaar geleden kochten we een bestaand appartement dat toen volledig in orde was. Ondertussen dakisolatie en verplichte condensatie ketel geplaatst. Nu verplichte spouwmuur isolatie. Volgens een EPC van de gemeenschappelijke delen staat vloerisoletie (gelijkvloers) driedubbele beglazing, en zonnepanelen ons ook nog te wachten. Allemaal met “dank” aan deze Vlaamse regering onder het goedkeurende van Jambon en zijn N-VA.

  5. Is maar de vraag of die Vlaamse, of beter gezegd anti-Vlaamse maatregelen wel grondwettelijk zijn ?
    Alle Belgen gelijk voor de wet (10 en 11)? Vlamingen verplichten te renoveren terwijl heel Brussel, hun koninklijke- en justitiepaleizen op kop, Luik, Charleroi … enz. niet anders is dan energieverslindende koterij. Scholen, gevangenissen, legerkazernes, (historische) stadhuizen, enfin bijna alle overheidsgebouwen, ook van dat. Kerken en dergelijke, de huizen van God, dat zijn pas EPC monsters. Zijn die dan meer gelijk dan de gewone Vlamingen ?
    Woning onschendbaar(15) en recht op eerbiediging van privé-leven en gezinsleven (22). Wat doe je met oudere mensen die in hun wat ouder huisje rustig hun oude dag willen slijten ? Hun spaarboekje plunderen en in plaats van politieagenten met huiszoekingsbevel en de plicht om dat ordentelijk te doen, daar een troep bouwvakkers, meestal nog Nederlands onkundige buitenlanders, met een Mandaat? van “opkuiser” Jambon naar toe sturen om hun huisje half af te breken ?
    Mijns inziens redenen genoeg om met die N-VA, O-VLD en CD&V vodden naar het Grondwettelijk Hof en/of de Raad van State te trekken.
    Enig lichtpuntje, Vlaming = spaarboekje, huisje en auto en wie dat niet begrijpt of respecteert moet niet teveel op Vlaamse stemmen rekenen. Een reductie met 40% van die anti-Vlaamse politiekers en partijen in 2024, dat zou pas een goed plan zijn.

  6. Ach, niet panikeren, dit krijgen ze er nooit door. In 2024,als de kaarten goedliggen, kan dit allemaal als een zeepbel uiteen spatten. We zullen dan nog wel eens verder kijken.

  7. N-VA is veel a-socialer dan CD&V. N-VA is een neo-liberale partij en Bart De Wever de reincarnatie van Tatcher en Reagan. Het inclusieve Vlaanderen van BDW is voorbehouden aan de superrijken. In de USA zou BDW perfect passen in het plaatje van de Republikeinen. Mij verbaast het dat N-VA en OVLD nog geen kartel gevormd hebben. Ideologisch zitten ze al op dezelfde lijn. De laatste hinderpaal… het ego van BDW.

  8. In Brussel zouden we volgens een artikel in Leefmilieu Brussel van vorig jaar tegen 2025 een EPC van onze woning moeten hebben en daarna zouden we per 5j telkens 1 energiezuinige aanpassing moeten doen.
    Ik heb dit gelezen omdat ik regelmatig hun mail krijg maar de grote meerderheid weet van niets, driemaandelijks krijgen we thuis een brochure “Energie” van de netbeheerder “Sibelga” maar nog niets over gelezen en toch dreigen ze met boetes.

    Komt het er of niet wie zal het zeggen.

    De maatregel voor renovatie plicht in Vlaanderen is zeker asociaal, ze vergeten dat wie een lening krijgt die ook moet kunnen terugbetalen.
    Woningen die veel verbruiken zijn soms eigendom van oudere mensen,gekocht in de gouden jaren 50-70, die mensen staan niet te springen voor die werken die zwaae zijn en hebben vaak een klein pensioen.Hoe gaan die dat terugbetalen?

  9. Jan Modaal is altijd het kind van de rekening van wat de elite ook beslist. Ondanks de verklaringen van Groen! en Vooruit, kunnen zij ook niet zonder Honoré Gepluimd. En natuurlijk beweren die partijen dat het geld aan de bomen hangt. Vlaams Belang trapt een open deur in, maar welk alternatief biedt het VB aan, in verband met een geloofwaardig klimaatplan.

  10. Niet echt, de VS ID5 kost nu al 40k dus tegen dan zullen er ook Polo’s zijn van 20-25. Heb voor mijn leaf ook maar 17k betaald met amper 18k km er op. Het kan dus best. Range 300km, kan dus best.

  11. Terecht “wie kan dat betalen, wie heeft zoveel ping ping ping ?” zal er droef gezongen worden. Het “ezeltje strek je” dat gouden munten van onder zijn staart dropt, bestaat enkel in sprookjes.

Plaats een reactie

Delen