Foto genomen tijdens protesten tegen het VN-migratiepact van Marrakesh. Foto Shutterstock.

Foto genomen tijdens protesten tegen het VN-migratiepact van Marrakesh. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vlaams Belang wil grensmuren optrekken en het leger sturen naar Polen

Ruben Notteboom

Vlaams Belang wil het leger naar de grens tussen Polen en Wit-Rusland sturen. De partij roept ook op om grensmuren te bouwen. Zo hoopt Vlaams Belang migratiestromen zoals in Polen of Griekenland een halt toe te roepen. Dat zegt Vlaams Belang in twee persberichten.

“De situatie aan de Poolse grens escaleert zienderogen. Sinds augustus is er een ware migratie-invasie aan de gang en proberen illegale migranten massaal om de grens tussen Wit-Rusland en Polen over te steken,” schrijft Vlaams Belang. “Ze worden daartoe aangezet door de Wit-Russische leider Alexandr Loekasjenko, als wraakactie omwille van de EU-sancties tegen Wit-Rusland. Het Vlaams Belang pleit voor evenwel voor ‘Europese solidariteit’ en vindt dat België militaire hulp moet aanbieden, ook in ons belang.”

“Beterschap lijkt er door de besluiteloze en tandeloze EU niet op komst”

Polen mobiliseerde ondertussen ook al extra veiligheidstroepen, maar dat bleek al onvoldoende. De spanningen zijn te snijden en de situatie dreigt voortdurend uit de hand te lopen. Volgens Polen worden kinderen ingezet als propagandamateriaal en zouden er al groepen migranten doorgebroken zijn. “De Poolse militairen worden op dit moment zelfs fysiek aangevallen. Beterschap lijkt er door de besluiteloze en tandeloze EU niet op komst,” besluit Vlaams Belang.

“Men heeft in dit land altijd de mond vol over Europese solidariteit”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Wel, tijd om dat in de praktijk om te zetten. Premier Alexander De Croo (Open Vld) kan het voortouw nemen en samen met minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) militairen afvaardigen naar de Poolse Grens. Alles wijst erop dat ze daar alle hulp kunnen gebruiken.”

Vlaams Belang pleit voor militaire steun: “In ons eigen belang”

Ook voorzitter Tom Van Grieken roept op tot actie. “Onze militairen nemen in de hele wereld deel aan militaire operaties die vaak niet eens in ons eigen belang zijn”, klinkt het bij Van Grieken. “Nu EU-landen nabij onze achtertuin hulp kunnen gebruiken, moeten we ook het voortouw durven nemen. Zeker omdat het ook in ons eigen belang is.”

Het leger sturen, vindt Vlaams Belang echter onvoldoende. De Europese Unie moet de migratiestromen resoluut en permanent tegenhouden en dat kan volgens de partij enkel door grensmuren op te trekken. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche diende daarom een resolutie. “De Polen verdienen onze steun en onze buitengrenzen moeten worden gebolsterd,” aldus Vandendriessche.

Migratie als wapen tegen de EU

De migratiestromen kwamen op gang als reactie op de sancties van de EU. Na de verkiezingen in Wit-Rusland, de beschuldigingen van verkiezingsfraude en protesten die uit de hand liepen, besloot Europa sancties op te leggen om het regime van Loekasjenko te verzwakken. Of die sancties nut hebben, is een groot vraagteken. Ook Rusland verdrinkt in sancties, maar zwicht niet. De Russische overheid probeert de sancties te omzeilen en vooral de gewone bevolking wordt geraakt.

Loekasjenko reageert echter anders dan Rusland. Terwijl Rusland defensief reageert met een diversificatie van exportproducten en vervangproducten voor importproducten waarop sancties staan, reageert Wit-Rusland met een migratiegolf om de zwakke punten van de EU uit te buiten.

“Gelijkaardige strategieën al eerder gebruikt door Turkije”

“Al maanden zien we dat Wit-Rusland migranten uit het Midden-Oosten actief invliegt naar de hoofdstad Minsk, om deze vervolgens naar de grens met de EU te begeleiden,” besluit Vandendriessche. “Het regime van Loekasjenko weet dus hoezeer massamigratie de EU kan destabiliseren en gebruikt de migranten als wapen.”

“Loekasjenko is niet de enige die dit doet. Erdogan deed in het verleden exact hetzelfde. In maart 2020 zag ik op een fact-finding mission aan de Grieks-Turkse grens hoe de Turkse veiligheidsdiensten duizenden migranten, hoofdzakelijk jongemannen van militaire leeftijd, naar de grens begeleidden. De situatie was er erg agressief,” vervolgt hij. “De EU en haar lidstaten mogen niet mogen zwichten voor de druk van autocraten als Loekasjenko en Erdogan”

Vlaams Belang steunt de Poolse oproep om grensmuren op te trekken

Ook Polen riep eerder al op om grensmuren op te trekken. Theo Francken (N-VA) sprak zich hier eerder ook al voor uit. De Europese Unie weigert dat echter te financieren. Vandendriessche betreurt dit. “Zowel de grensmuur als de wet kunnen op weinig bijval rekenen bij de EU”, klinkt het. “De Commissie gaf aan geen fondsen vrij te maken voor de grensmuur en Europees Commissaris Ylva Johansson verkondigde laatstleden voor het halfrond nog haar afkeur voor wat zij pushbacks noemt.”

We zien echter dat de lidstaten oplossingen aanreiken, niet de EU. Wel integendeel, de EU fluit systematisch lidstaten terug die hun verplichtingen uit hoofde van de verdragen nakomen, zoals het beschermen van de grenzen. Polen doet wat het moet doen”, besluit Vandendriessche ten slotte nog. “De EU zou de constructie van grensmuren en het voorzien van effectieve grensbescherming net moeten steunen: de Polen en onze buitengrenzen verdienen en benodigen onze steun!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Vlaams Belang wil grensmuren optrekken en het leger sturen naar Polen”

  1. “Al maanden zien we dat Wit-Rusland migranten uit het Midden-Oosten ……. Turkse veiligheidsdiensten duizenden migranten ……. naar de grens met de EU begeleidden” : wat doen Westerse “NGO’s”, toch net het zelfde ? Illegalen worden aan de Noord-Afrikaanse kusten doodgemoedereerd uit de handen van Arabische maffiose smokkelaars opgepikt, in de NGO-boten gezet, en “begeleid” naar de Zuid-Europese kusten. Mijn logica : ofwel zijn Loekasjenko en Erdogan ook “NGO’s”, ofwel zijn de Westerse “NGO’s” ook fascistoïde autocraten en afpersers. Niet ?

  2. Als “Loekasjenko weet hoezeer massamigratie de EU kan destabiliseren”, waarom “weten” ze dat dan niet in het EU HQ in Brussel ?
    Waarom laat de EU OSF en andere Soros organisaties rijkelijk subsidies uitdelen aan “NGO’s” als AZG om zo veel mogelijk Moslims naar hier te halen ?
    De EU zit mee in het complot. Het geschreeuw tegen Loekasjenko klinkt rijkelijk hypocriet.

  3. Het Belgische leger kan volgens het laatste rapport van specialisten in geval van conflict zelfs nog geen symbolische rol spelen.”Ons leger”,enfin wat er voor moet doorgaan,is volledig kapot bespaard.Tijdens mijn loopbaan hebben mijn collega’s en ik enkel het woord besparingen gehoord.Loekasjenko zit al meer dan 26 jaar in het zadel en nu plotsklaps na de laatste verkiezingen komt de EU af dat er fraude werd gepleegd!?Merkwaardige vaststelling,dus met andere woorden alle voorgaande verkiezingen was er geen vuiltje aan de lucht?Ilva Johansson is een Zweedse socialiste,dus van haar was deze reactie te verwachten.In haar thuisland genieten de “kansparels” ook royaal van het Zweedse sociale systeem.Dat deze goudzoekers naar Duitsland willen lijkt mij logisch;want samen met België zijn ze het El Dorado van de EU.Wat ik weet is als de EU zich zo blijft opstellen tegen Polen(sancties en geldboetes) en het nu aan zijn lot overlaat,dat wel eens de trigger zou kunnen zijn om samen met Hongarije en de rest van de Viségradlanden de EU deur achter zich toe te trekken!Dan pas zullen ons teflon Michelleke en kartonnen Ursulake,die trouwens uitblinken in onbekwaamheid,spartelen als vissen op het droge!

  4. Hypocriet Europa; -de grenslanden worden overrompeld en aan hun lot overgelaten.
    – de bende van vier preekt echter een woke bergrede om zijn lafheid te verbergen, kijkt weg en houd zich bezig met het onderdrukken van de eigen Europese bevolking.
    -het zwakke Wit Rusland word politiek correct geëxcommuniceerd en gesanctioneerd maar vooral niet tegengewerkt. Turkije evenwel een corrupte criminele drugstaat, invasiemacht, die iedere opponent opsluit of vermoord, die Europa constant aanvalt met alle middelen en openlijk de annexatie voorspelt van Europa aan het Islamitisch regime, die meer babie’s en journalisten, rechters en advocaten, industriëlen en ongelovingen opgesloten heeft dan welk land dan ook word beloont met meer geld dan welk ontwikkelingsland dan ook. Dat heet “ Wir schaffen Das”. – Het antidemocratisch EUROPA ZAL DESINTEGREREN op basis van zijn starre wereldvreemde en hautain absolutisme; zijn minachting voor de eigen bevolking en diens waarden, normen en wetten. Wegens het negeren van het zelfbeschikkingsrecht der volkeren, hun democratische inspraak en verworven rechten. Brussel hou zich naast het verrijken van enkelen bezig met het discussiëren over het geslacht der engelen, in dit geval de voorbij gestreefde hogere “ethische” waarden van lang vervlogen tijden die gebaseerd waren op totaal andere culturen, religies en “slachtoffers”, meestal vrouwen en kinderen die de oorlog ondergingen en geen overheersend patriachale fanatieke mannen die een totalitaire religie gewapender hand willen opleggen en geen respect voor ons, onze kinderen of vrouwen, politiek of maatschappij hebben anders dan ervan profiteren.

  5. Hoog tijd dat de Europese leiders gaan praten met Loekasjenko en co. en als dat niet helpt zijn ze verantwoordelijk voor wat er staat te gebeuren nu en in de toekomst doordat ze onze grenzen niet hebben willen beveiligen!

  6. Polen moet de Navo vragen om zijn grenzen te beschermen. Het bewijs is al lang geleverd dat de EU bureaucratie totaal niet bekwaam is om crisissen op te lossen. In dit geval weigert zij zelfs Polen bij te staan in deze zware crisis. Zij faciliteren opzettelijk deze georganiseerde wilde immigratie om Europa onder te dompelen in multiculturalisme en om de eigen cultuur en identiteit de grond in te boren. Deze EU is een gesel voor de Europese volkeren.

Plaats een reactie

Delen