Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). Foto Photonews

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). Foto Photonews

Uncategorized

Vlaamse schuldgraad stijgt door tot bijna 100 procent in 2026

Wijnand Meeus

De Vlaamse schuldgraad zal de komende jaren blijven stijgen, tot een niveau van 97,05 procent in 2026. Dat blijkt uit de meerjarenraming 2021-2026 die eind oktober door de Vlaamse regering is ingediend in het Vlaams parlement. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) vindt de cijfers zorgwekkend en wijst op de urgentie van het afremmen van de schuldgroei. Dinsdag licht minister van Financiën en begroting Matthias Diependaele (N-VA) de cijfers toe in het parlement.

De schuld zou in de periode  2022-2026 toenemen van 36,6 miljard euro eind 2021 tot 55,1 miljard euro eind 2026, of een stijging met 18,5 miljard euro. De geraamde begrotingstekorten, investeringen in sociale huisvesting, uitgaven aan schoolinfrastructuur en het relanceplan zijn de belangrijkste factoren die de schuldtoename verklaren. Door die groeiende schuld stijgt ook de schuldratio. Dit drukt de schuld uit in percentage van de ontvangsten. In totaal zou er een stijging zijn van 61,48% eind 2020 tot naar verwachting 97,05% eind 2026.

“Rentetekorten veroorzaken voornamelijk de schuld”

Eind dit jaar zou het schuldratio 69,65% bedragen. Dat is hoger dan de eigen schuldnorm van de Vlaamse regering, die zegt dat ze deze niet mogen overschrijden. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) wijst erop dat de schuld voornamelijk door de opeenvolgende begrotingstekorten wordt veroorzaakt en dat de rentekosten mee stijgen. “Tegen 2026 gaat bijna 450 miljoen euro van de beleidsruimte naar rente-uitgaven”, klinkt het. “Dat is voor Vlaanderen ongezien. De stijging van de schuld tot meer dan 100% van de ontvangsten na 2026 is zeer zorgwekkend. De netto-actief positie is daarbij ook voor het eerst negatief. Dat wil zeggen dat we in Vlaanderen meer schulden hebben dan de overheid bezittingen heeft in bijvoorbeeld wegen en gebouwen.”

“Het afremmen van de schuldgroei is absoluut noodzakelijk willen we toekomstige generaties niet belasten”, gaat hij verder. “Dat kan enkel door kritisch te kijken waar de overheid de middelen aan uitgeeft, zoals bijvoorbeeld het te genereuze Vlaamse subsidiebeleid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Vlaamse schuldgraad stijgt door tot bijna 100 procent in 2026”

  1. Wat we zelf doen, doen we dus helemaal niet beter. Het kan ook moeilijk, het zijn dezelfde politici en partijen aangevuld met de partij van de “bedrogen” verandering die werkt. Elke goede huisvader weet dat je maar 1€ 1x kan uitgeven. Wij moeten echter blijven jaarlijks een centrumstad groot aan armoede en geweld invoeren en onderhouden, wij moeten nu allemaal elektrisch rijden en worden beboet als we dan geen geld meer over hebben om te “renoveren” of als we met hout stoken om ons te verwarmen. Vlaanderen wilde onafhankelijk zijn, maar haar burgers zullen op termijn blij zijn terug onder de Belgisch vleugels te komen en dat hebben we vooral te danken aan een zogezegde nationalistische partij die anderen uitsluit. Dit is niet het Vlaanderen waarvoor ik gekozen heb, en nu wordt het nog maar eens duidelijk in de begrotingscijfers.

  2. Intussen maar asielkolonisten blijven lokken en binnen sleuren op Federaal vlak, terwijl er “op de pof” gebudgeteerd wordt. Want niet alleen op Vlaams vlak maar ook daar dreigt de Begroting te kapseizen ,al van voordat de Corona miserie begon, waarna de Overheid wegens Corona is nog meer en verder blijven “op de pof” trakteren als de Wilde Weldoener. Vlaanderen’s “wat we zelf doen, doen we beter” ? Allez, zwaanst nu niet hé !

  3. Waarom zou Vlaanderen streven om de schuld laag te houden ? Als Brussel en Wallonie hun budgetten zelfs niet gecontroleerd krijgen en enkel in 2024 willen besparen . Vlaanderen moet evenveel schuld maken als de twee andere , anders betalen wij weer de rekening. Solidariteit met Brussel ok , maar niet met 19 gemeenten.

Plaats een reactie

Delen