Terwijl de hospitalisaties in Vlaanderen de voorbij week met meer dan een kwart stegen, nam de druk op de Waalse ziekenhuizen af. De best gevaccineerde regio van het land krijgt stilaan de zwaarste klappen. Dat meldt De Morgen.
De vierde golf van de pandemie treft de verschillende regio’s in ons land anders. Opmerkelijk genoeg stijgen de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames het sterkst in Vlaanderen. Procentueel gezien stijgen de besmettingen week op week 48 procent in Vlaanderen, in vergelijking met 28 en 30 procent in respectievelijk Brussel en Wallonië. In alle Waalse provincies daalt het aantal ziekenhuisopnames zelfs. Daar lijkt de piek van de vierde golf reeds achter de rug te zijn. In Vlaanderen daarentegen stijgen overal de ziekenhuisopnames. In Oost-Vlaanderen tot wel 48 procent.
De redenen daarvoor zijn onduidelijk. Heel lang pochte Vlaanderen met de zeer hoge vaccinatiegraad. Dat was ook de reden waarom de Vlaamse regering lang de boot afhield met maatregelen als het Covid Safe Ticket. De redenering was immers dat de hoge vaccinatiegraad garant stond voor een uitweg uit de pandemie.
Een mogelijke verklaring voor dit opmerkelijk verschil is dat Vlaamse ziekenhuizen patiënten uit de andere regio’s opvangen. Verder waren Wallonië en Brussel in de vorige golven harder getroffen, wat een hogere immuniteit kan geven dan wat de vaccinatiegraad alleen doet vermoeden.
Volgens experts ligt fout bij Vlaming, en het blind vertrouwen in vaccins
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs hadden de experten dit reeds weken voorspeld: “De teneur was lang dat de vaccins alles zouden oplossen. Wij experts waarschuwden dat er nog steeds een basispakket aan maatregelen nodig was.” Hijzelf had echter in oktober nog beloofd dat de vaccinaties het scenario van najaar 2020 zouden vermijden. Momenteel heeft ons land te kampen met een uiterst precaire situatie in de ziekenhuizen.
Volgens Molenberghs ligt de fout bij het gedrag van de Vlaming. Hij poneert dat Brusselaars en Walen voorzichtig bleven, terwijl Vlamingen de draad van het oude leven oppikten. Biostatisticus Tom Wenseleers nuanceert: Hij vindt dat de slechtere cijfers in eerdere golven in die twee regio’s ook een rol spelen.