Volgens Geert Molenberghs is het de fout van Vlaanderen zelf. (Shutterstock & Photonews)

Volgens Geert Molenberghs is het de fout van Vlaanderen zelf. (Shutterstock & Photonews)

Uncategorized

Vlaanderen het hardst getroffen in vierde golf ondanks hoog vaccinatiecijfer

Damien Segers

Terwijl de hospitalisaties in Vlaanderen de voorbij week met meer dan een kwart stegen, nam de druk op de Waalse ziekenhuizen af. De best gevaccineerde regio van het land krijgt stilaan de zwaarste klappen. Dat meldt De Morgen.

De vierde golf van de pandemie treft de verschillende regio’s in ons land anders. Opmerkelijk genoeg stijgen de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames het sterkst in Vlaanderen. Procentueel gezien stijgen de besmettingen week op week 48 procent in Vlaanderen, in vergelijking met 28 en 30 procent in respectievelijk Brussel en Wallonië. In alle Waalse provincies daalt het aantal ziekenhuisopnames zelfs. Daar lijkt de piek van de vierde golf reeds achter de rug te zijn. In Vlaanderen daarentegen stijgen overal de ziekenhuisopnames. In Oost-Vlaanderen tot wel 48 procent.

De redenen daarvoor zijn onduidelijk. Heel lang pochte Vlaanderen met de zeer hoge vaccinatiegraad. Dat was ook de reden waarom de Vlaamse regering lang de boot afhield met maatregelen als het Covid Safe Ticket. De redenering was immers dat de hoge vaccinatiegraad garant stond voor een uitweg uit de pandemie.

Een mogelijke verklaring voor dit opmerkelijk verschil is dat Vlaamse ziekenhuizen patiënten uit de andere regio’s opvangen. Verder waren Wallonië en Brussel in de vorige golven harder getroffen, wat een hogere immuniteit kan geven dan wat de vaccinatiegraad alleen doet vermoeden.

Volgens experts ligt fout bij Vlaming, en het blind vertrouwen in vaccins

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs hadden de experten dit reeds weken voorspeld: “De teneur was lang dat de vaccins alles zouden oplossen. Wij experts waarschuwden dat er nog steeds een basispakket aan maatregelen nodig was.” Hijzelf had echter in oktober nog beloofd dat de vaccinaties het scenario van najaar 2020 zouden vermijden. Momenteel heeft ons land te kampen met een uiterst precaire situatie in de ziekenhuizen.

Volgens Molenberghs ligt de fout bij het gedrag van de Vlaming. Hij poneert dat Brusselaars en Walen voorzichtig bleven, terwijl Vlamingen de draad van het oude leven oppikten. Biostatisticus Tom Wenseleers nuanceert: Hij vindt dat de slechtere cijfers in eerdere golven in die twee regio’s ook een rol spelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

29 gedachten over “Vlaanderen het hardst getroffen in vierde golf ondanks hoog vaccinatiecijfer”

  1. Langs een kant laat de brave Vlaming zich vaccineren en dan is het nog zijn fout van alles dat er misloopt .Wat een soep ,die zegt zo ,de andere zegt zo en dan komt er nog een die het anders zegt .Ze weten het zelf niet de fameuze professors .

  2. Ja, de Vlamingen zijn fout , het is hun eigen schuld. Een vaccinatiegraad van 93% bij de + 12 jarigen en nog is het ons fout. Wij geloofden de ‘experten’ die ons , blijkt nu, kwamen wijsmaken dat vaccinatie de uitweg uit de crisis was. Niet dus. Nu is het ons schuld . De regio’s die in het verleden minder goed presteerden doen het nu beter omdat zij de regels beter volgen. In Brussel ???Het is nu toch duidelijk dat vaccinaties absoluut een besmetting niet tegenhouden, misschien het tegendeel. Het is mij een groot raadsel waarom de COVID pas nog steeds als een ( onwettig) toegangsmiddel gebruikt wordt . Zuid-Afrika werd voor zulk een pasjesmaatschappij veroordeeld.

  3. Kazakkendraaier en computernerd molenberghs heeft,” blijkbaar, waarschijnlijk, wij vermoeden, het zou kunnen”, toch een slag van de molen gekregen.
    Nu is het de schuld van de “gevaccineerden”.
    Hoe? Moest dit nu net niet, jezelf laten spuiten??

  4. Zouden de buitenlandse deskundigen (Yeadon, Vandenbossche,etc, etc) dan toch gelijk krijgen door te poneren dat hoe hoger de vaccinatie graad, hoe hoger de herbesmettingen?
    De uitleg van Molenbergs is gewoon crimineel (het is de schuld van de Vlamingen).
    Wanneer worden onze politici eens wakker en kieperen ze dit zooitje experten in België (en eigenlijk in gans West-europa) eens buiten?

  5. Eén grote leugen. In Gibraltar is de vaccinatiegraad 139% en zij zijn ook in lockdown. Ze kunnen niet om met de waarheid en durven niet toe te geven dan hun vaccins niet werken. Sterker nog, de vaccins werken de verspreiding in de hand. Ons immuun systeem gaat om zeep.
    Als je als ‘expert’ en ‘politiekers’ die foutieve beslissingen hebben genomen in dergelijke oncomfortabele realiteit terecht komt, en je wil geen gezichtsverlies lijden, dan is de oplossing toch simpel? Kom met een verhaaltje dat er een nieuwe variant is. Binnen een paar maanden steken ze het op het feit dat hun vaccins niet werken op de nieuwe variant. En het probleem van gezichtsverlies is opgelost. In Zuid-Africa vielen ze uit de lucht toen dit verhaal werd uitgebracht vorige vrijdag. Dat de mensen dit niet willen inzien is gewoon ongelofelijk! Ik vraag met aandrang aan de journalisten om eens heel kritische vragen te stellen en die mensen eens serieus op de rooster te leggen, want de mainstraim media zijn te laks geworden!
    Als je de waarheid in de ogen wil zien, ga dan naar de website van Sciensano. Klik op hun home pagina en daarna op de knop “situatie per gemeente”. En bekijk de grafiek onderaan de pagina.
    Het feit dat de mensen in vlaanderen losbandiger waren gaat niet op. Ik ben continu in Brussel en de mensen zijn om niet te zeggen losbandiger als ergens in een dorp zoals Sint-Laureins in het verre Oost Vlaanderen (waar de meeste besmettingen zijn volgens de grafiek)

  6. En alweer is het de schuld van de Vlamingen. Sommige mensen kennen echt geen schaamte!
    Straks mag er alweer een of andere expert op de VRT komen zeggen hoe slecht de Vlamingen zijn en dit zonder scrupules noch bewijs.
    De mensen (de Vlamingen dus) bang maken en de schuld geven van alles en nog wat zonder enige nuance en op een platform betaald door de belastingbetaler (alweer de Vlamingen).

  7. Verkeerde titel aan dit artikel. Het had moeten zijn : Vlaanderen het hardst getroffen in vierde golf dankzij hoog vaccinatiecijfer. Dit verklaart alles. Je ziet hetzelfde scenario in alle landen met een hoge vaccinatiegraad. Wat niemand zich afvraagt is hoe dat komt. Het is altijd iemand zijn schuld of er duikt plotseling een nieuwe variant op. Nu is het weer een Zuid-Afrikaanse. Er is voorheen nog eens een Zuid-Afrikaanse geweest die zowat samen met een Britse variant opdook. Toen kwam de Indische (delta) variant en de Zuid-Afrikaanse en de Britse waren mysterieus verdwenen. Er zijn een aantal wetenschappelijke studies die verklaren dat het natuurlijke immuniteitssysteem vermindert met iedere mRNa injectie. Dat betekent uiteraard een hogere gevoeligheid voor ieder virus waar je mee in aanraking komt. Binnenkort nog een booster en wie zegt dat de kans niet bestaat dat je het hoekje omgaat door een ordinair verkoudheidsvirus.

  8. De twijfels beginnen niet te groeien, ze waren wel gekend.
    Waarom is niemand van het vaccin-producerend Biontech(=Pfizer) gevaccineerd?
    Volgens de CEO, omwille van de “veiligheid”

  9. Zonder de vaccins zouden er nog veel meer besmettingen en zwaar zieke mensen zijn. De 5 regels zijn nochtans simpel en moet men aanhouden tot Covid het onderspit delft zo niet delven wij het onderspit: – Vaccineren, – Contacten beperken, – Mondmasker aan, – Afstand houden, – Handhygiëne. Maar wat zie je? Mensen lopen over drukke plaatsen en houden geen afstand en doen geen mondmasker aan, de politiek “adviseert” ipv te verplichten en rekent op het “gezond verstand” van de mensen… En dan is er de verwondering dat we in een 4e golf zitten. Het kleinst kind kon die golf zien aankomen, zelfs een blinde!

  10. Ik ben het volledig eens met je visie. Alleen een belangrijk aspect mankeert. Nieuwe variant waarop de vaccins niet meer werken, juist, en wiens schuld zal dat dan opnieuw zijn? Wat dacht je, de niet-gevaccineerden natuurlijk, wie anders, want toegeven dat hun experimentele gentherapie geen besmettingen tegenhoudt, ook niet de verspreiding ervan, integendeel zelfs, nieuwe varianten doet ontstaan, hoofdzakelijk onder de volledig gevaccineerden met hospitalisaties en dood tot gevolg, dat zie je van hier. Wat een wansmakelijke komedie.
    Alles waarvoor eerder al zolang door wetenschappers werd gewaarschuwd, en de hele tijd werd weggezet klinkklare nonsens, komt nu beetje bij beetje uit.

  11. Helemaal akkoord. Die vaccins MAKEN ons ziek : ADE ( antibody dependent enhancement ).

    De antilichamen die we aanmaken na vaccinatie zijn NIET neutraliserend voor covid-virussen, integendeel, ze binden aan de spike eiwitten aan de buitenkant ervan en faciliteren vervolgens penetratie IN je cellen, waardoor de infectie versnelt. Ze maken van de virussen Trojaanse paarden.

    Je eigen immuunsysteem wordt buitenspel gezet, en dat verergert met de tijd.

    Bij de dierproeven die uitgevoerd werden tussen 2003 en 2018 in een poging om een vaccin tegen SARS en MERS te maken zag men dat OOK al en konden ze het niet omzeilen : de meeste beestjes gingen dood NA vaccinatie en herinfectie met “wilde” ( zeg maar gemuteerde ) virussen.

    Trouwens, dat “Omicron” gedoe werd al gedetecteerd in verschillende landen in … november 2020, 1 jaar GELEDEN.

  12. Het vaccin zelf is de reden van de stijging vd opnames…..natuurlijke weerstand ondergraven/kapot. Als er nu ook nog hoge sterfte komt heeft men nu reeds een antwoord….het komt door de omicron variant. De hoogste tijd om de kopstukken die de burger dat vergif met grote druk opgedrongen hebben voor het gerecht te trekken.

  13. Maar toch zit er een waarheid in de bewering dat het ook de schuld van de vlamingen zelf is. De kritiekloze volgzaamheid waarmee ze virofantasten en vivaldi (onverkozen) politici en de goedbetaalde media blindelings gevolgd hebben vertaalt zich in de verkeerde resultaten. Hopelijk worden er nu eindelijk meer en meer wakker (ook in de oppositie!!).

  14. Mijn buurman, een leraar op pensioen, is kwaad op mij omdat ik zei dat ik beslist niet voor mijn derde shot ga. Jij bent een gevaar voor de omgeving, zei hij. (Hij leest elke dag Het Nieuwsblad en kijkt elke dag trouw naar het VRT journaal)

  15. Ik heb de indruk dat het onnut van de vaccins steeds duidelijker wordt voor de experten en dat op termijn weleens zou kunnen blijken, oeps, dat de niet-gevaccineerden de grote winnaars zijn. Door nu in ijltempo en via alle middelen, methoden, druk enz zo vlug mogelijk IEDEREEN een prik te dwingen, zal alle bewijs daarvoor teniet gedaan zijn. Uiteindelijk zal de waarheid aan het licht komen, wat die ook mag zijn. Maar de wind staat niet goed voor experten, beleid, who en al wie deze enorme business en maatschappelijke ellende/definitieve afbraak heeft mogelijk gemaakt en aangevuurd.

Plaats een reactie

Delen