Volvo. Foto Shutterstock

Volvo. Foto Shutterstock

Uncategorized

Volvo ziet te weinig investeringen om klimaatwinst van elektrische auto’s te realiseren

Wijnand Meeus

Volgens Volvo doet de overheid momenteel nog te weinig investeringen om de klimaatwinst die elektrische auto’s kunnen betekenen, effectief te boeken. De autobouwer wil op korte termijn enkel nog elektrische voertuigen produceren.

Om de klimaatwinst van elektrische wagens maximaal te houden moet de overheid volgens Volvo-CEO Håkan Samuelsson nog een tandje bijsteken. “We hebben bewust de beslissing genomen om een volledig elektrische autobouwer te worden en een voortrekker in de industrie”, klinkt het bij de CEO aan de vooravond van de klimaattop in Glasgow. “Maar we kunnen die transitie onmogelijk alleen voltooien. Overheden en energiebedrijven zullen wereldwijd moeten investeren in duurzame elektriciteit en de nodige laadcapaciteit zodat elektrische voertuigen de belofte van schone mobiliteit kunnen vervullen.”

Maar de investeringen in groene stroom zijn niet enkel nodig om het elektrisch wagenpark aan te drijven. Ook de bouw van een elektrische auto vraagt meer stroom. De uitstoot om een elektrische C40 te bouwen zijn 70 procent hoger dan de productie van een XC40 met een verbrandingsmotor. Voornamelijk vanwege de batterij, het gebruikte staal en het hogere aandeel aluminium in de auto.

Volvo vertelt dat ze zelf de nodige stappen zullen ondernemen om de uitstoot zo laag mogelijk te krijgen. Zo zullen ze investeren in de productie van emissievrij staal en groene productie van batterijen. De autobouwer wil de gemiddelde productie-uitstoot per auto met 40 procent verminderen tussen 2018 en 2025.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Volvo ziet te weinig investeringen om klimaatwinst van elektrische auto’s te realiseren”

  1. Ik heb grote vragen bij de zogenaamde klimaatvriendelijke elektrische auto’s. Die elektriciteit valt niet bepaald uit de lucht, en al die batterijen zullen een groot pak chemische vervuiling opleveren. Ze zijn ons weer wat aan het wijsmaken. Elektrische auto’s kunnen enkel heel lokaal wat zuiverder lucht geven, maar daar is alles mee gezegd.

Plaats een reactie

Delen