(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

VS halen Nigeria van zwarte lijst religieuze vervolging

Sonja Dahlmans

De Verenigde Staten hebben Nigeria van een zogenaamde zwarte lijst voor schenders van religieuze vrijheid gehaald. Het gaat om een lijst waarop schendingen van religieuze vrijheid door overheden worden vermeld. Ook schendingen door niet aan overheden gelieerde organisaties, zoals bijvoorbeeld jihadistische groepen, komen op deze lijst voor. De lijst wordt jaarlijks door de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgebracht.

De lijst betreft een reeks landen die ‘Landen van Bijzondere Zorg’ worden genoemd. Het gaat hierbij om betrokkenheid van overheden of aanvaarding van systematisch, voortdurend en ongehoord grove schendingen van religieuze vrijheid. Wanneer de overheid van een land het geweld tolereert en nauwelijks ingrijpt, kan dat land ook op de betreffende lijst worden gezet. Landen als China, Rusland, Pakistan en Saudi-Arabië staan op deze zwarte lijst. In Nigeria zijn christenen doelwit van jihadistische groepen zoals Boko Haram en Islamitische Staat Provincie West Afrika (ISWAP). Daarnaast zijn de Fulani-herders ook betrokken bij geweld tegen en ontvoering van christenen. De Fulani zijn een islamitische groep waartoe ook de Nigeriaanse president behoort.

Volgens Open Doors is het geweld tegen christenen in het land sinds zijn aantreden in ernst toegenomen. De organisatie brengt zelf jaarlijks een ranglijst uit. Nigeria staat daar binnen de top tien van landen waar christenenvervolging het hevigst is. International Christian Concern deelt jaarlijks een onderscheiding uit voor de ‘Vervolger van het Jaar.’ Hierop staat de landen waar het voor christenen het slechtste is gesteld met de religieuze vrijheid. Op deze lijst staat Nigeria ook hoog genoteerd. Daarnaast heeft ICC een rapport uitgebracht waarin wordt geconcludeerd dat de Nigeriaanse overheid onvoldoende heeft gereageerd op het geweld tegen christenen in het land.

Een rapport van Open Doors over 2020 laat zien dat de vervolging van christenen in Nigeria met 60 procent steeg dat jaar. Het merendeel van het geweld jegens christenen wordt veroorzaakt door radicale moslims. Volgens het rapport werden wereldwijd dat jaar 4.761 christenen vermoord, waarvan 2.200 in Nigeria alleen. Volgens een studie van dit jaar, 2021, zouden er in Nigeria 3.462 christenen zijn vermoord binnen de eerste 200 dagen van het jaar.

Vorig jaar, in 2020, werd Nigeria voor het eerst op de zwarte lijst gezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “VS halen Nigeria van zwarte lijst religieuze vervolging”

  1. Nu farting Joe de misschien de aftocht gaat blazen komt Kamala Harris in beeld… Was dit alles niet gepland ?
    Kamala Harris gaat een Afrikaans land geen stro breed in de weg leggen. De vervolgde Christenen in Nigeria zullen dit zeker toejuichen. Kamala Harris zal zeker en vast niet wakker liggen van de duizenden vermoorde Christenen in Nigeria, slaap zacht mijnheer de President…

Plaats een reactie

Delen