In Wenen betoogden zo'n 40.000 mensen tegen de lockdown en vaccinatieplicht. (Beeld: Twitter)

In Wenen betoogden zo'n 40.000 mensen tegen de lockdown en vaccinatieplicht. (Beeld: Twitter)

Uncategorized

Wenen: 40.000 betogers tegen lockdown en vaccinatieplicht

Damien Segers

Volgens de politie hebben bijna 40.000 mensen in de hoofdstad van Oostenrijk deelgenomen aan betogingen tegen de nieuwe lockdown en de voor februari aangekondigde vaccinatieplicht. Op zaterdagmiddag heeft de protestmars grote delen van het centrum van Wenen lamgelegd. Een politiewoordvoerder omschreef de sfeer intussen als “verhit“. Zo bericht Junge Freiheit.

Mede-organisatoren van de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) spraken van maximaal 100.000 deelnemers. De demonstranten riepen het woord “vrijheid“. Op plakkaten stonden leuzen als “Nee tegen vaccinatieplicht“, “Genoeg is genoeg” en “Weg met de fascistische dictatuur“. Niet alleen Oostenrijkers waren op straat. Volgens de politie waren er ook Duitsers in de straten van Wenen. Er waren ook koebellen te horen.

De demonstranten vielen de politie aan die de mars begeleidde. Veel van de demonstranten droegen geen FFP2-masker, hetgeen een overtreding is van de geldende maatregelen. De politie moest pepperspray gebruiken tegen agressieve activisten die met flessen en Bengaals vuur gooiden. Er waren 1.300 agenten ter plaatse. Verschillende mensen werden gearresteerd.

Lockdown vier voor onbepaalde tijd, tenzij gevaccineerd

Vanaf maandag 22 november mogen Oostenrijkers hun huis alleen nog verlaten om geldige redenen. Culturele en vrijetijdsvoorzieningen en bars zullen gesloten zijn. Dit is al de vierde lockdown in Oostenrijk. “Ondanks maanden van overreding zijn we er niet in geslaagd voldoende mensen ervan te overtuigen zich te laten vaccineren. Lange tijd was er in het land een consensus dat een vaccinatieplicht niet nodig is, maar we moeten de realiteit onder ogen komen“, had kanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) ter rechtvaardiging van de maatregelen gezegd.

Oostenrijk heeft een van de laagste vaccinatiegraden in West-Europa. Zo’n 65 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, wat de overheid als veel te laag aanziet. Daarom volgt nu een vaccinatieplicht. De lockdown zal op 13 december aflopen voor de gevaccineerden en herstelden. Voor de ongevaccineerden echter, is de lockdown voor onbepaalde tijd.

https://twitter.com/dessere88/status/1462081420441051142

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

2 gedachten over “Wenen: 40.000 betogers tegen lockdown en vaccinatieplicht”

  1. Laat het verzet maar beginnen. En dat ze niets in de weg gelegd worden anders moeten ze van hun overmacht gebruik maken en de orde barrières doorbreken. Weg met de dictatuur, de macht aan het volk.

Plaats een reactie

Delen