Svetlana Tichanovskaja. Foto Shutterstock.

Svetlana Tichanovskaja. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Wit-Russische oppositie: “Oostenrijkse bedrijven moeten ons steunen tegen Loekasjenko”

Ruben Notteboom

Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja roept Oostenrijkse bedrijven gevestigd in Wit-Rusland op om te helpen in de strijd tegen de huidige president Aleksander Loekasjenko. Ze hoopt dat de bedrijven kunnen helpen bondgenoten op te trommelen om actief tegen het huidige regime in te gaan.

Dat zegt ze in een interview met de Oostenrijkse kranten Kleine Zeitung en Die Presse. Binnenkort organiseert Oostenrijk een videoconferentie over de situatie in Wit-Rusland en de strijd van Loekasjenko tegen de oppositie. De oppositie wordt hard aangepakt volgens Tichanovskaja, die gevlucht is naar het buitenland.

Wit-Russische oppositie wil Oostenrijkse economische macht gebruiken tegen Loekasjenko

Verschillende Oostenrijkse bedrijven zijn bij de belangrijkste Europese bedrijven die momenteel actief zijn in Wit-Rusland. Zo is de Oostenrijkse bank Raiffeisen Bank International’s Priorbank de op drie na grootste in het land op het gebied van leningen. De Oostenrijkse telecomprovider A1 Telekom Austria bezit ongeveer 42% van het totale marktaandeel in Wit-Rusland. Tichanovskaja wil dat gebruiken.

“We begrijpen dat grote bedrijven zoals A1 niet graag hun zaken in gevaar brengen in ons land,” zegt Tichanovskaja. “Ze zouden echter hun aanwezigheid kunnen vastkoppelen aan enkele voorwaarden en duidelijk maken dat hun werknemers niet zomaar in de gevangenis mogen gesmeten worden louter omdat ze een andere mening hebben dan Loekasjenko.”

Loekasjenko al een jaar in het vizier van de EU

Wit-Rusland is al even in het vizier van de Europese Unie. Vorig jaar won Loekasjenko opnieuw tijdens de verkiezingen, maar al snel werd er gesproken over fraude. Dat leidde tot grote protesten die hard werden neergeslagen. De EU reageerde daarom met sancties, waardoor Wit-Rusland naar verluidt een migratie-aanval begon op Europa. Duizenden migranten uit het Midden-Oosten staan momenteel aan de grens met Polen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen