Uncategorized

Wit-Russische president dreigt met afsluiten gastoevoer naar Europa

Belga Press Agency

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigt de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de Europese Unie zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht.

Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland. “We verwarmen Europa, zij bedreigen ons nog steeds met de sluiting van de grens. En als we de toevoer van gas afsluiten?”, heeft Loekasjenko volgens staatspersbureau Belta gezegd. Hij zou daarom de leiding in Polen, Litouwen en “andere mensen zonder hoofd aanraden om na te denken voordat ze spreken”. Vanuit de Europese Unie (EU) klinkt kritiek op Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten. Dat wordt gezien als wraak, een reactie op EU-sancties voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het regime in Minsk.

De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Daar staat bij het hekwerk een geïmproviseerd tentenkamp met honderden mensen uit onder meer Irak, Afghanistan en Syrië. Minsk geeft de EU de schuld van de ontstane situatie en hekelt dat Polen dreigt de grenzen te sluiten. Warschau meldde donderdag dat zowat 150 mensen hadden geprobeerd “gewelddadig” de grens over te steken. Douane, soldaten en politie hebben d!t verhinderd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

14 gedachten over “Wit-Russische president dreigt met afsluiten gastoevoer naar Europa”

  1. Wraak, weerwraak, weer-weerwraak, en gaat zo maar verder.
    Kern van de zaak: had de EU van meet af aan de immigratie slagvaardig aangepakt en Merkels ‘Gutmenschlichkeit’ terug naar af gestuurd, dan was men nu niet kwetsbaar tegenover dreigementen van een dictator.
    Maar ja, de EU verkoos zelf de dictatoriale kaart te trekken tegenover naties die nog iets om hun eigenheid geven.

  2. Dan maar als de “bliksem” een rist kerncentrales uit de grond stampen en steenkoolmijnen heropenen. Centrales, uiteraard mits uitdrukkelijk akkoord van Polen, Litouwen en Letland zo dicht mogelijk bij de grens met Wit-Rusland inplannen (in functie van overheersende windrichting). Poco-“gestook” sofort de mond snoeren.

  3. Oei, weer een tegenslag voor de Groenen, die nu hun gascentrales gaan opleggen aan de Vlaming die verplicht wordt elektrisch te rijden, een warmtepomp te plaatsen omdat hij/zij geen meer gas mag gebruiken, en te renoveren aan jaarlijks wijzigende normen.

  4. Wie verdedigd ons eigenlijk? Niemand. Hard werken en veel betalen om de rest van de wereld te ontvangen, te onderhouden, te verdedigen. Om een Europese hofhouding in stand te houden en te verrijken die ondemocratisch ons misleid, misbruikt en beliegt. Wie beschermt ons, onze grenzen, ons lijf en leden we worden in ons eigen land met geweld belaagd door vreemde beschavingslozen, dagelijks sterven hierdoor mensen maar een voorbeeld stellen en terugschieten dat willen obze hypocriete “leiders” niet. Wie verdedigt ons nog als we het niet zelf doen?

  5. Lap, daar gaat het goed-onderbouwde realistische zekerheidsplan van Tinne :
    Loekansjenko/Poetin draaien de kraan toe en we zitten in de kou/het donker. In reactie verhoogt Marokko de gasprijs en we moeten ons zelf van pure armoede in het donker/de kou zetten.
    Van een vooruitziend beleid gesproken!

    ‘ k Ga dus ook aandelen kopen in die kaarsenfabriek…En een petroleumkacheltje met voorraad…

  6. Dictators aan de grens van de EU is geen nieuw fenomeen. Wel dat ze meer en meer samenspannen en zo een reële bedreiging vormen voor een EU waarvan ze weten dat het niet bestand is tegen die brute intimidatie. En dan moeit China zich (voorlopig) nog niet.

  7. Het zijn er ‘maar’ 3.000 tot 4.000 (ruw geschat?), maar morgen zijn het er weer zoveel (of meer?), en ga zo maar voort.
    Graag een woordje tot verduidelijking van het argument(?) in uw reactie, dat ons land daar wat zou uitgevreten hebben. Hebben ook wij ons als kolonisator gedragen in Irak, Afghanistan en Syrië?

Plaats een reactie

Delen