Zuhal Demir (N-VA) - Foto: Photonews

Zuhal Demir (N-VA) - Foto: Photonews

Binnenland politiek

Zuhal Demir weigert vergunning nieuwe gascentrale Vilvoorde

Niels Geerinck

De federale plannen voor een kernuitstap, staan onder druk. Vandaag liet Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) immers weten dat ze geen vergunning wil geven voor de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Daarmee komt de bevoorradingszekerheid bij een kernuitstap in het gedrang.

De federale regering wenst tegen 2025 de kernuitstap te hebben voltrokken. Deze uitstap is echter enkel mogelijk indien er voldoende gascentrales worden opgericht. Zo was de centrale van Vilvoorde van cruciaal belang in de uitvoering ervan, de weigering gooit dus een stevige portie roet in de plannen van de federale regering.

Al sinds augustus heeft de federale regering lucht gekregen van de mogelijke afwijzing van de vergunning. Toen besliste de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant al geen vergunning toe te kennen aan de centrale. Die nieuwe centrale zou te veel stikstof, ammoniak en CO2 uitstoten. Volgens de stad waren de plannen onmogelijk verzoenbaar met de doelstellingen van de provincie en van de stad Vilvoorde.

“Een van de beste locaties van ons land”

Voor Engie-Electrabel komt de beslissing van Demir wel uit de lucht vallen. Volgens het bedrijf werd het dossier destijds positief ontvangen bij de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC). Ook de stad Vilvoorde zou positief advies hebben gegeven. De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) benadrukt dat de hinder “tot een aanvaardbaar niveau” beperk zal blijven.

Het Frans-Belgisch bedrijf zegt in beroep te gaan tegen de beslissing van de Vlaamse minister. Maar eerst zullen ze alle motiveringen van Demir bestuderen. “Voorlopig kunnen we alleen zeggen dat we extreem verbaasd zijn aangezien alle adviezen gunstig waren”, zo klinkt het daar.

Engie liet weten dat het al verschillende maatregelen trof om de uitstoot van de gascentrale verder af te zwakken. Demir maakt zich sterk dat de geldende richtlijnen niet kunnen worden nageleefd en er geen garantie is op een daling van de uitstoot. “Ik heb helaas moeten vaststellen dat aan de stikstofrichtlijnen niet wordt voldaan. Als ik het dossier toch zou goedkeuren breng ik de rechtszekerheid van heel wat bedrijven en landbouwers in gevaar. Dat kan men dus onmogelijk van een minister eisen”, zo laat ze weten.

Kernuitstap en subsidies

De federale regering wil tegen 2025 alle kerncentrales sluiten. Om de afname in het net op te vangen wil ze gebruikmaken van het CRM. Dat is een subsidiesysteem dat de bouw van nieuwe stroomcentrales aantrekkelijk dient te maken. Zo lieten Elia en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) eind oktober weten dat de eerste ‘CRM-subsidie’ in orde was gebracht. Ook de nieuwe gascentrale in Vilvoorde kon rekenen op steun.

De gascentrale in Vilvoorde was van cruciaal belang voor de bevoorradingszekerheid. Daarom bevindt de kernuitstap zich momenteel nog meer op lemen voeten. Indien Electrabel beroep gaat aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, zal het alweer een jaar duren vooraleer de bouw van start kan gaan. Een aanpassing van het CRM is voor Groen geen optie en het blijft gissen of de federale regering zo’n beslissing wil nemen.

Als men kiest om de kerncentrales alsnog te verlengen, zullen ook hier nieuwe vergunningen nodig zijn. Volgens uitbater Engie-Electrabel is het onmogelijk om nog een verlenging tegen 2025 rond te krijgen. De gascentrale in Wondelgem zal wel een vergunning krijgen, al is dat onder strikte voorwaarden zo liet Demir weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

9 gedachten over “Zuhal Demir weigert vergunning nieuwe gascentrale Vilvoorde”

  1. De N-VA stijgt een beetje in mijn achting. Maar het “klimaatplan” heeft mijn vertrouwen in vlaanderen zodanig geschokt dat ik zeg: BELGIË BIEDT ONS TEN MINSTE DE SOCIALE ZEKERHEID. Dus …….

  2. De b*llen in de vlaamse regering komen niet van JJ maar van een koerdische. Het zal haar geen windeieren leggen. Tinne de kleuter bijt hoe langer hoe meer in het zand: thuis geen gas meer maar wel voor mijn gascentrales ? Groen k*kt continu op iedereen als ze in de oppositie zit en verwacht dan dat iedereen haar programma federaal slaafs volgt. Hoe naïef .

  3. Maak u geen illusies, de SZ is zo failliet als iets. Vroeger was ze zelfbedruipend met afdrachten voor de SZ. Nu legt de failliete staat alles bij. Hoelang gaat dat nog duren ? De mensen, die niet op pensioen zijn, krijgen al verplichtingen van € 1500 mia voor de kiezen. Dat is een € 200000/niet gepensioneerde belg.

  4. Zuhal zal haar been stijf houden,.De kippeboeren die hun stallen niet mochten uitbreiden zullen met belangstelling afwachten hoe dit zal eindigen.Tenzij de fed.de Vlaamse Regering overruled en buiten spel zet en dan moeten NVA-VB de confederatie uitroepen.Vlaanderen moet dan zelfstandig worden,alle rekeningnummers overhevelen naar Vlaanderen en niet langer naar de Federale.En dan afwachten

  5. Demir is gewoon consequent in haar beslissing. Je kan moeilijk eisen van je eigen burgers 100.000€ uit te geven tegen 2030 (40k€ aan renovatiekosten, 45k€ aan een elektrische wagen, en 15k€ aan een warmtepomp), de burgers bovendien verbieden met olie of gas te verwarmen en dan toelaten dat andere politici zomaar gascentrales gaan bouwen die evenveel CO(2) uitstoten als alle verkeer samen in een jaar. Verzwarende omstandigheid hierin is dan nog dat die andere politici een CO(2) neutraal alternatief hebben en er mogelijk over een paar jaar een nog betere oplossing op de markt komt. Wat heeft OVLD, Vooruit en CD&V (de 11-11-11clan) bezield met de groene fundamentalisten in zee te gaan, is dat echt allemaal om de “postjes” en zelfverrijking?

Plaats een reactie

Delen