Oliemagnaten zijn in Zweden gedagvaard wegens oorlogsmisdaden. (Shutterstock)

Oliemagnaten zijn in Zweden gedagvaard wegens oorlogsmisdaden. (Shutterstock)

Uncategorized

Zweden vervolgt oliemagnaten wegens oorlogsmisdaden

Damien Segers

De Zweedse openbare aanklager heeft twee leidinggevenden van een oliebedrijf gedagvaard wegens medeplichtigheid bij oorlogsmisdaden. Het gaat om misdaden tegen de Soedanese bevolking gepleegd door de regering onder Omar al-Bashir. Zo meldt Daily Kos

De openbare aanklager verdenkt twee kaderleden van Lundin Energy van grove oorlogsmisdaden. Het gaat om de CEO, Alex Schneiter, en de voorzitter van de Raad van Bestuur Ian Lundin. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor een burgeroorlog die het leven van duizenden eiste, en honderden duizenden deed vluchten. Reeds drie jaar geleden waarschuwde de Zweedse Minister van Justitie de mannen dat zij een levenslange gevangenisstraf riskeerden. De beklaagden wonen beide in Zwitserland.

Tussen 1983 en 2005 woedde een burgeroorlog in Sudan tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden van het land. Volgens een rapport van activistengroep ‘European Coalition on Oil in Sudan’ verergerde Lundin en drie andere oliebedrijven de oorlog door een contract af te sluiten voor de ontginning van olie in een gebied dat de Sudanese overheid geen volledige territoriale claim op had. “Ons onderzoek wijst uit dat het leger en de geallieerde milities systematisch burgers aanvielen“, aldus openbaar aanklager Henrik Attorps in een publieke verklaring.

Na het tekenen van het oliecontract escaleerde de situatie in Soedan. Dit omdat de regering met veel geweld de olievelden in het gecontesteerde gebied beschermde. Hiermee ging moord, verkrachting, kinderontvoering, marteling en grootschalige vernieling gepaard. Bovendien zegt het rapport dat het bedrijf “zich bewust was van de misdaden gepleegd door gewapende groepen die deels instonden voor hun bescherming. Desondanks bleven zij samenwerken met de Soedanese regering en het leger.

Universele jurisdictie voor oorlogsmisdaden

De reden dat Zweden de oliemagnaten kan vervolgen voor oorlogsmisdaden is dat Zweedse aanklagers universele jurisdictie hebben voor bepaalde internationale misdaden. In het verleden spande men zo al rechtszaken voor misdaden gepleegd in Iran en Rwanda. Dit geval echter is het grootste tot nog toe, daar het een van Zweden’s grootste zakenfamilies betreft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

3 gedachten over “Zweden vervolgt oliemagnaten wegens oorlogsmisdaden”

  1. Nu nog een paar US presidenten en zijn haviken.
    Onlangs ontdekte men weer een ‘legitieme strike’ waar 50 mensen werden vermoord. Ondertussen mogen wij de familieleden vol wraak en (begrijpelijke) haat opvangen en de aanslagen daaruit volgend.

  2. Dus indien de politie of overheid geweld moet gebruiken om uw eigendom te beschermen , kan je aangeklaagd worden wegens oorlogsmisdaden . En de krijgsheren/plunderaars ter plaatse worden ongemoeid gelaten ? Kan men die ” openbare aanklager ” niet naar de betrokken landen sturen om edaar orde op zaken te zetten ?

  3. Als ze dat hier ook gaan doen, dan kunnen de CEO’s van bedrijven zoals DEME en BESIX al beter dekking zoeken: alleen al bij de bouw van de infrastructuur voor Qatar 2022 zijn minstens 6500 slaven omgekomen. (Bron: The Guardian)

Plaats een reactie

Delen