Barbara Banga van kinderdagverblijf Abraxis laat enkel nog kinderen van gevaccineerde of genezen mensen toe (Beeld: Twitter)

Barbara Banga van kinderdagverblijf Abraxis laat enkel nog kinderen van gevaccineerde of genezen mensen toe (Beeld: Twitter)

Uncategorized

Zwitserland: geen kinderdagverblijf indien ouders niet gevaccineerd of genezen zijn

Damien Segers

In het Zwitserse Gretchen heeft een kinderdagverblijf beslist om de 2G-regel in te voeren. Dat houdt in dat enkel de kinderen van mensen die gevaccineerd of genezen zijn daar nog welkom zijn. Dat meldt Blick.

Barbara Banga (56), leidster van een kinderdagverblijf in het Zwitserse Gretchen heeft beslist om met onmiddellijke ingang de 2G-regel in te voeren. Zij zal niet langer kinderen opvangen van niet-gevaccineerden die nog niet hersteld zijn van het coronavirus. Ook familieleden of vrienden die wel aan die eis voldoen, mogen de kinderen niet brengen. Het feit dat ouders daarmee in de problemen komen om hun kinderen onder te brengen, vindt ze het waard. “Dan moeten ze zich maar laten vaccineren of een oplossing zoeken met hun werkgever.“, wist ze te zeggen.

De 2G-regel stelt dat enkel een vaccinatiebewijs of een bewijs van doorgemaakte infectie geldig zijn voor deelname aan het publiek leven. In Oostenrijk en Duitsland is deze reeds van kracht. Het is de eerste keer echter dat ook kinderen van mensen die niet gevaccineerd of genezen zijn beperkingen opgelegd worden.

Banga heeft sinds het voorjaar van 2020 naar eigen zeggen te veel meegemaakt en is het “zat“. “We moesten toen zeven weken dicht.”, vertelt ze verder nog. Op juridisch vlak krijgt ze ondersteuning van haar man Boris Banga. Hij is voormalig socialistisch burgemeester van Grenchen en daarnaast nog actief als advocaat. “Hij zei me dat ik moedig ben, en dat ik deze regel mag doorvoeren.“.

Contractbreuk minder belangrijk dan gezondheid

De 2G-regel is met onmiddellijke ingang van toepassing op kinderdagverblijf Abraxas. Barbara Banga heeft de 18 ouders die een contract met haar hebben op de hoogte gebracht. “Ik heb vijf positieve reacties gekregen,” zegt ze. Ze zal afwachten hoe de anderen reageren en wie er maandag komt. Zij kan leven met weigeringen en zou deze ouders onmiddellijk van het contract ontslaan, ondanks de opzeggingstermijn. “Meer dan 60 procent van de bevolking is gevaccineerd, en we zijn een democratie. Het moet nu voor iedereen duidelijk zijn dat mensen zich moeten laten vaccineren.” verklaarde ze. Naar eigen zeggen is het geld dat ze zal verliezen door deze regel in te voeren niet belangrijk voor haar. “Deze zaak is belangrijker dan geld. Ik wil zelf ook rustig kunnen slapen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

6 gedachten over “Zwitserland: geen kinderdagverblijf indien ouders niet gevaccineerd of genezen zijn”

  1. Het zogenaamde virus zal de mensen ertoe aanzetten om mekaar te gaan bestrijden en dit alles opgestookt door de dictatoriale regeringen. Ik begrijp totaal niet dat in deze tijd de mensen zo blind kunnen zijn voor deze waanzin. Denk eraan, de goede kant gaat dit overwinnen en dat zijn niet de gevaccineerden hoor.

Plaats een reactie

Delen