Uncategorized

Zwitserland organiseert referendum over afschaffing coronaregels

Redactie PAL

Hoewel de rest van Europa weer op slot gaat, kiest Zwitserland ervoor om de bevolking te laten beslissen over hoe het verder moet. Dat schrijft de BBC. Zondag wordt dan ook een referendum georganiseerd.

De vierde coronagolf raast doorheen Europa en dat is voor de nationale regeringen het moment om weer verstrengingen door te voeren, zoals gisteren in ons land. Dit trend wordt echter niet doorgetrokken in Zwitserland, ondanks de veel lagere vaccinatiegraad. Hoewel de besmettingen en ziekenhuisopnames daar elke week met 40 tot 50 procent stijgen, wil men namelijk allerminst weten van eenzijdige, door de overheid opgelegde maatregelen.

Directe democratie

Naar goede Zwitserse gewoonte mag de bevolking zich dan ook over het verdere beleid uitspreken in een referendum dat zondag wordt gehouden. Dat is een trend die doorgetrokken wordt sinds in het begin van de coronacrisis. Daarbij heeft de Zwitserse regering steeds een evenwicht proberen vinden tussen enerzijds voldoende strenge maatregelen om de pandemie in te dijken en anderzijds het systeem van directe democratie, waarbij de bevolking veel te zeggen heeft. Een groter verschil tussen Zwitserland en België, waar de regering alles kan beslissen zonder inspraak van het parlement via de pandemiewet, is amper denkbaar.

Afschaffing coronapas

In het referendum zal het volk zich ook mogen uitspreken over het verdere gebruik van het coronacertificaat in Zwitserland. Sinds september moet dit namelijk voorgelegd worden in onder andere de horeca en op de universiteit. Daar kwam veel protest op, vooral vanuit de Duitstalige deelstaten. Zij hebben namelijk een diepgeworteld onafhankelijkheidsgevoel, dat terug te brengen is naar een tijd dat hun streken tijdens de winter volledig afgesloten waren van de rest van het land. Dit heeft bepaald burgers ertoe gebracht om handtekeningen te verzamelen zodat de afschaffing van de coronapas opgenomen kon worden in het referendum. In korte tijd slaagden ze in hun opzet, waardoor deze na zondag mogelijks verdwijnt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Zwitserland organiseert referendum over afschaffing coronaregels”

  1. Zo hoort het in een democratie. Het volk laten beslissen. Daar kunnen hier de dictators en aandachtshoeren eens een les van leren. Dat is pas eerlijk tegenover de burgers, maar ja, hier zijn het allemaal machtsgeile rotzakken die niet minder dan de k***l verdienen.

  2. OVERAL in Europa hebben ze schrik van de stilzwijgende meerderheid! Zeker 9/10 mensen hebben zich laten prikken om te kunnen deelnemen aan de sociale bezigheden.

    REFERENDUM is DEMOCRATIE

    VIVALDI is DICTATUUR

    Via de gesubsidieerde media het volk dom houden en de schuld steken op de niet-gevaccineerden ipv HET WANBELEID DAT ZE BLIJVEN VOEREN!

  3. Een duidelijke afspiegeling van het verschil tussen wat een echte, levende democratie is en wat men in de andere Europese staten aan de onnozele burger verkoopt als democratie. Het resultaat ervan ziet men trouwens weerspiegeld in de stabiliteit van de onderscheiden maatschappijen. Arm Vlaanderen!

  4. Het verschil tussen een echte democratie (Zwitserland) en Europa kan niet groter zijn. Ter linker zijde wil men grosso modo almaar minder inspraak van de burgers om deel uit te maken van een grotesk technocratisch Sovjet-stijl Europa. Minder democratie en autonomie om groter te zijn. Zoiets. Het is maar wat je belangrijk vindt.

  5. Dus u zou het volledig “democratisch” vinden dat een ander individu één van uw dierbaarste naasten zou besmetten met mogelijks haar/zijn dood als gevolg? U zou het dan wellicht “gestorven voor de democratie” noemen? U zou dan wellicht zeggen zij/hij was een held/heldin? Dat zou ik toch eens willen zien eerst…Ik ben geen amateur van deze snertregering en haar snertmaatregelen maar toch ben ik van mening dat er toch “iets” moet ondernomen worden. Wat u voorstelt is dat er “niets” ondernomen wordt meen ik te begrijpen. Het grote probleem met gans dat circus is dat een aantal “experts en specialisten” mediageile trekken hebben en een regering die absoluut haar eigen bestaan wil verantwoorden en deze bende wordt volop gesteund door onze systeempers met als gevolg dat er amper iets gedaan wordt en dat is het grote drama…

Plaats een reactie

Delen