Young man in supermarket comparing bottles of oil, rear view, close-up

Uncategorized

7 op de 10 Belgen wil gedrag niet aanpassen voor het klimaat

Redactie PAL

Meer dan 7 op de 10 Belgen is niet van plan om hun gedrag aan te gaan passen voor het klimaat. Toch vinden veel Belgen dat er verandering moet komen voor het klimaat, maar kijkt daarvoor vooral in de richting van de overheid.

ING-econoom Steven Trypsteen heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos een rondvraag gedaan bij meer dan 1000 Belgen. Daaruit blijkt dat slecht 15 procent van de bevolking denkt dat een aanpassing van hun gedrag een invloed kan hebben op het klimaat. Het gevolg daarvan is dat ruim 7 op de 10 Belgen geen zin heeft om zich anders te gaan gedragen. Daarnaast zijn 6 op de 10 Belgen ervan overtuigd dat duurzaam geproduceerd voedsel duurder is. Evenveel landgenoten weten echter niet wat een duurzaam product precies is, blijkt uit het onderzoek.

Onwetendheid

Dat mensen niet weten wat een duurzaam product is komt minder voor bij jongere mensen. “Dit is meer het geval bij Belgen van 35 jaar of ouder dan bij jongeren.”, aldus Typsteen. “Het kan te maken hebben met een gebrek aan kennis. Dit resultaat is belangrijk, omdat het gebrek aan kennis de reden kan zijn waarom Belgen er niet van overtuigd zijn dat hun gedrag een verschil kan maken. In principe zou het geven van de juiste informatie dit kunnen verhelpen”. Het lijkt daarbij niet om een puur Belgisch fenomeen te gaan. Zo zijn in Nederland maar 26% van de mensen bereid om hun koopgedrag aan te passen.

Overheid moet handelen

Omdat de consument zijn eigen gedrag niet wil aanpassen, kijkt hij vooral naar de overheid om die rol op zich te nemen. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers. 65 procent van de Belgen wil dat de economische herstelplannen van de regeringen zich toeleggen op een versnelde schifting naar een koolstofarme toekomst en 70 procent van de ondervraagden vindt dat overheidssteun aan bedrijven gekoppeld moet worden aan klimaatdoelstellingen. Ten slotte wil 56% van de mensen dat er meer subsidies gaan naar bedrijven die bezig zijn met windenergie, elektrische voertuigen en koolstofarme industrieën. “Dat geeft aan dat de consument wil dat de belastingbetaler de klimaatfactuur betaalt, wat paradoxaal is, omdat de consument zelf de belastingbetaler is.”, concludeert Trypsteen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “7 op de 10 Belgen wil gedrag niet aanpassen voor het klimaat”

  1. Co2 uitstoot in Europa bedraagt minder als 10% van de werelduitstoot, Waarin Duitsland en Polen de grootste vervuilers zijn. China alleen is goed voor 30% van de co2 wereld uitstoot en gaat dit niet verminderen voor 2030 en zelf verhogen. Dit leidt in Europa alleen tot verarming en het rijk maken van de windboeren. Co2 uitstoot is ook recht evenredig met de stijging van de wereldbevolking buiten Europa. Dit oplossen is het probleem oplossen.

  2. Waarom zou de individuele burger zijn gedrag aanpassen als de overheid zelf 2 goede en veilige kerncentrales sluit om ze te vervangen door co2 spuwende gascentrales.
    Koopgedrag aanpassen? Door de stijging van de energieprijzen moeten velen wel kijken naar het goedkoopste en hebben niet de luxe te kijken naar herkomst of duurzaamheid.

  3. Terecht want wij zijn ons bewust van het wetenschappelijk bewezen feit dat de cyclisch afwisselende opwarming en afkoeling der aarde al miljoenen jaren aan de gang is, ook al wordt dit door Groen onderwijzend personeel kennelijk weg gecensureerd voor scholieren en studenten, vermits dit niet past in hun Eco-propagandistisch Vogelmarkt kraam.

  4. De Green deal gaat catastrofaal eindigen voor de beleidsmakers. Niemand, maar dan ook niemand wil zijn verworven rechten opgeven en dat is wat deze green deal onrechtstreeks tot doel heeft.

  5. Door de tegenstijdigheden en de leugenachtigheid van de overheidscommunicatie , en omdat de pers eerder hoernalisten dan joernalisten tewerkstelt , weet de burger niet meer wat geloven . En wie wil er offers brengen voor iets wat hij niet gelooft ? En duurzaam produceren : begin met zelf je groenten in je eigen tuin te kweken , je eigen mest onder te spitten , zelf je oude apparaten te herstellen . Dat is duurzaam en goe dvoor het milieu . Maar ” GROEN zal dit absoluut willen verbieden , want daarop kan men geen belastingen heffen om aan de vrienden van de vrienden cadeaus te doen .

  6. Aanpassen in België betekent “meer belastingen betalen” die zelden of nooit zullen gebruikt worden om het geoogde doel na te streven. Denk je echt dat verkeersbelasting gaat naar facturen van betere wegen. Bovendien is de Vlaming niet de grootste vervuiler van de wereld, en by the way…ik wacht nog steeds op het klimaatplan van Wallonië en Brussel, waar de Vlaming in 2029 al geen gewone wagen mag hebben. Natuurlijk is de afkeer er groter bij mensen boven de 35j, ze hebben al het meest ervaring met leugens en belastingen van de overheid. Pak de grote vervuilers aan, niet de werkende Vlaming. De regering heeft al genoeg draagvlak voor het klimaat om zeep geholpen bij de Vlaming, leef jullie maar eens uit op de echte vervuilers.

  7. Luidens de jongste peiling van de “Grand Baromètre RTL-INFO-Le Soir-Ipsos” heeft amper 1/3 van de burger nog vertrouwen in de verschillende regeringen die dit apenland telt. Het Overlegcomité is een raad van dictators samengesteld uit de Vivaldi regering met een liberale keizer koster, Alexander De Croo, en regionale filialen (waaronder jaknikker Jan Jambon) zonder inspraak of een vetorecht. De Vlaamse regering en dito fake parlement hebben nul meerwaarde voor de Vlamingen. Afschaffen dat monster van Loch Ness. Het machtscentrum van België en Vlaanderen ligt in de Wetstraat en nergens anders. Daar moet de strijd gestreden worden via een nationale kieskring. De rest (Vlaams Gewest) is een lege doos dat belastinggeld verspilt aan tweede rangs politici, wiens besluitvorming gestuurd wordt door de partijvoorzitters extra muros. Soit een fake democratie. Of het nu over het klimaat of de covidpandemie gaat maakt geen verschil uit. Inspraak van de bevolking is niet/nooit aan de orde voor de politieke tirannen van de Wetstraat.

  8. De co2 uitstoot wereldwijd zal blijven stijgen ver na 2030…..omdat er jaarlijks meer fossiele energie BIJkomt dan hernieuwbare….om de simpele reden dat de energiebehoefte blijft stijgen ..omdat er altijd mensen bijkomen…DAT en niets anders is het probleem….

  9. Hier is een reukje aan. De conclusie klopt niet met de eerste vaststellingen van de ‘peiling’ en lijkt wel een bijsturing achteraf.
    Wat men wil aantonen is dat de bevolking onwetend is, de overheid alwetend.

Plaats een reactie

Delen