Uncategorized

8 personen, waaronder mediareus, veroordeeld voor herdenking Tiananmenprotest

Redactie PAL

In Hong Kong zijn 8 personen veroordeeld wegens een ongeoorloofde bijeenkomst om de protesten op het Tiananmenplein te herdenken. Dat schrijft CNN. Onder hen mediareus Jimmy Lai, die oprichter van de krant Apple Daily.

Hong Kong is de enige plaats in China waar traditioneel een herdenkingswake wordt gehouden om de slachtpartij op het Tiananmenplein te herdenken. Daar kwamen in 1989 naar schatting een miljoen studenten samen om te protesteren tegen het communistische regime in China. Dat was niet naar de zin van de machtshebbers, die de protesten met gewelddadig militair optreden beantwoordden. Honderden mensen kwamen daarbij om het leven. Tot op vandaag weigert de Chinese regering toe te geven wat er toen gebeurd is op het plein, en iedereen die erover durft te praten loopt in China risico op vervolging. Geschiedenisboeken en websites zijn aan een strenge censuur onderworpen, waarbij de gebeurtenissen tot een historische voetnoot worden gereduceerd. In het beste geval kan men wel het partijstandpunt vinden, dat spreekt over een succesvol optreden tegen “contrarevolutionaire rellen”.

Vrijheden Hong Kong beperkt

De herdenking van de protesten in Hong Kong werd vaak gezien als een teken van onafhankelijkheid van de regio tegenover het autoritaire China. Echter is die onafhankelijkheid de afgelopen jaren sterk onder druk komen te staan. Het was dan ook voor het eerst sinds 1990, wanneer de eerste wake werd gehouden, dat de Chinese overheid de herdenkingsplechtigheid verboden had. Dit zogezegd wegens het coronavirus. Toch beslisten bepaalde mensen om zich hier niet bij neer te leggen, wat hen nu een gevangenisstraf oplevert. Ze kwamen samen in het Victoria Park voor een korte ceremonie, waarbij enkele kaarsen werden aangestoken. Achteraf werden ze opgepakt door de politie, wegens “een gevaar voor de nationale veiligheid.” Zij moeten nu elk 14 maanden de cel in.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “8 personen, waaronder mediareus, veroordeeld voor herdenking Tiananmenprotest”

Plaats een reactie

Delen