Geen ‘vrijheid blijheid’ in de cultuursector

Stijn Brouns. Van de redactie

Uncategorized

Actievoerders bezetten VOC-schip: “Zwarte Piet is racisme, breek met kolonialisme”

Niels Geerinck

Demonstranten van de extreemlinkse actiegroep ‘Extinction Rebellion (ER)’ beklommen donderdagochtend de replica van een VOC-schip nabij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar hingen ze een spandoek tussen de masten. De actievoerders demonstreerden tegen zwarte piet en ‘het kolonialisme’.

Extinction Rebellion kondigde hun actie donderdagochtend via hun Twitterpagina aan. Zo beklommen enkele van hun leden de replica van de Oost-Indiëvaarder ‘Amsterdam’ die voor anker ligt nabij het Scheepvaartmuseum. Tussen de masten bevestigden ze vervolgens een spandoek waarop te lezen stond: “Zwarte piet is racisme. Breek met kolonialisme”.

Naar eigen zeggen deden ze dat in het kader van de ‘#AntiZwartePietChallenge’ die gelanceerd werd door KZP. “Vanmorgen heeft een groep rebellen het VOC-schip bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bezet in het kader van de #AntiZwartePietChallenge van Kick Out Zwarte Piet”, aldus ER via Twitter.

“Verrot systeem”

De actiegroep zet zich vooral af tegen klimaatverandering maar richt nu ook de pijlen op traditionele gebruiken zoals zwarte piet. “Kolonialisme, racisme en klimaatontwrichting maken allemaal onderdeel uit van hetzelfde verrotte systeem. Daarom toont de klimaatbeweging zich solidair in de strijd tegen anti-zwart racisme”, zo voegen ze toe.

Volgens de woordvoerder zijn ‘racisme en kolonialisme’ de hoofdoorzaken van de klimaatcrisis. “Klimaatrechtvaardigheid is alleen mogelijk als we racisme, kolonialisme en andere onderdrukkende systemen in onze maatschappij durven benoemen en aanpakken.”, zo klinkt het.

Kick Out Zwarte Piet

De demonstratie van ER kadert binnen een grotere oproep om zwarte piet te boycotten. Het initiatief komt van de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet (KOZ)’, opgericht in 2015 door enkele activisten.

De aanhangers van KOZ protesteren tegen de traditioneel geschminkte zwarte pieten tijdens de intochten en pleiten voor een alternatief met ‘roetveegpieten’ of “andere oplossingen zonder verwijzingen naar raciale kenmerken”. De groep lanceerde de ‘#AntiZwartePietChallenge’ op sociale media, het is aan die oproep dat de leden van ER donderdag gehoor gaven.

Volgens de Amsterdamse politie hebben de demonstraten intussen allemaal het schip verlaten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

19 gedachten over “Actievoerders bezetten VOC-schip: “Zwarte Piet is racisme, breek met kolonialisme””

  1. Kolonialisme en racisme de hoofdoorzaken van de klimaatverandering? De natuur heeft hier geen enkele rol te spelen!. Klimaatverandering en antikolonialisme, -racisme, -fascisme, -…isme (vul zelf in) één strijd!
    Wie het nog niet wist weet het nu. En ondertussen spelt de EU-commissie ons nu ook al de les.
    Ik wil ook een job die vet wordt betaald om alleen maar onzin te verkopen.

  2. t word tijd dat dergelijke actiegroepen als terroristische organisaties aangepakt worden . En dat ze bij acties dus door antiterreureenheden verjaagd worden . En dat burgergroepen die deze terreur niet meer pikken , en omwille van de lafheid van de politiek zich verplicht voelen zelf op te treden , dit kunnen doen onder de noemer ” collectieve zelfverdediging .Niets verplicht deze extremisten hier te blijven , ze mogen gerust naar Afrika immigreren , vermits daar volgens hen geen racisme kan zijn , ,of naar Noord Korea indien ze de communistische ideologie als postief beschouwen . Maar de werkende en belastingbetalende burger is hun bemoeizucht , hun onverdraagzaamheid , hun leugens , hun arrogantie en hun betweterigheid spuugzat .

  3. Volgens de Amsterdamse politie hebben de demonstraten intussen allemaal het schip verlaten? Jongens toch, oppakken gewoon dat wietblowend geteisem, en de hele nacht den bak in ! En een duur PV voor vandalisme aan hun broek !

  4. Van waar komt al die zottigheid ? Van waar komt dat overgewaaid ? Wie betaalt die extremisten ? TIP: de subsidies komen niet uit Rusland of China, ook niet uit Noord Korea of Iran. Follow the money: wie casht er in als onze maatschappij begint in te storten ?

  5. Respect moet je verdienen, dat is geen recht dat je krijgt door te zanniken en te klagen, dat is geen alibi om niks te doen, niks te presteren en alles te eisen. Word volwassen, heb wat zelfreflectie, zet u in inplaats van van anderen te profiteren, bewijs het dat je het verdient. Zwarte Piet moet blijven al was het maar als voorbeeld hoe leuk onze wereld is waar jullie zooo graag naar afzakken.

  6. Wat een wereldvreemd allegaartje deze WOKE aanhangers .
    Ze zouden beter de hedendaagse kolonisatiestrategie van China aan de kaak stellen in Afrika dit zo het Afrikaanse continent meer ten goede komen .

  7. En waar zijn ze nu met hun onafhankelijkheid, terug naar het tijdperk vóór het kolonialisme. En waar willen ze allemaal heen? Naar die racistische blanken.
    We houden ze al bijna een eeuw in leven met voedsel en medicijnen en nog steeds hebben ze niet geleerd te evolueren.

Plaats een reactie

Delen