Pfizer en BioNTech. Foto Shutterstock.

(Shutterstock)

Uncategorized

Akkoord tussen EU, Pfizer en BioNTech: 20 miljoen nieuwe vaccins met spoed besteld

Ruben Notteboom

De Europese Commissie heeft zondag een akkoord gesloten met farmaceutische producenten Pfizer en BioNTech, die samen hebben gewerkt voor het Pfizer/BioNTech-vaccin. De Europese Unie wil met spoed 20 miljoen nieuwe dosissen geleverd zien in het eerste kwartaal van 2022 om de nieuwe omikronvariant te bestrijden.

Er heerst nog veel onzekerheid over de nieuwe omicronvariant. Er is nog onvoldoende data om empirisch te kunnen vaststellen of het virus wel degelijk dodelijker is, tot zwaardere ziekte leidt of andere nieuwe gevolgen heeft. Wat wel duidelijk is, is dat het besmettelijker is en een mutatie op een bepaald eiwit het moeilijker maakt voor het vaccin om het virus te bedwingen.

Pfizer en BioNTech zullen 20 miljoen vaccins leveren

Volledige immuniteit is in principe onmogelijk, maar volgens onderzoek van onder andere enkele bekende farmaceutische bedrijven zou een boostershot meer bescherming geven tegen de nieuwe varianten. Drie studies uit Zuid-Afrika, Zweden en Duitsland beweren echter dat na een half jaar het vaccin van Pfizer geen bescherming meer biedt tegen omikron.

De vaccins zouden nu worden aangepast en een boosterprik zou voldoende bescherming geven om in het leeuwendeel van de gevallen ernstige gevolgen te vermijden. Tevens wordt ook aangeraden om de periode tussen de tweede prik en de boosterprik in te korten tot vier maanden.

Commissie blij met nieuwe levering

De commissie is alvast blij met de nieuwe levering. “Dit is vooral goed nieuws voor de lidstaten die op korte termijn extra dosissen nodig hebben”, aldus de Commissie. “Gezien de verwachte snelle stijging van de besmettingen door de omikronvariant, is dit nu dringender dan ooit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Akkoord tussen EU, Pfizer en BioNTech: 20 miljoen nieuwe vaccins met spoed besteld”

  1. Spuiten,spuiten ,spuiten. Na 2 spuitjes zou alles terug normaal zijn?
    Vaccineren tijdens een pandemie is geen goed idee. (Geert vanden Bossche)
    We mogen van geluk spreken dat omicron voor de meesten milde symptomen krijgen.
    We zouden eigen NIET moeten vaccineren (behalve 65+ en mensen met verzwakt immuunsysteem) om groepsimmuniteit te halen.

  2. De lobbyisten hun bankrekening is weer gespijsd , en de medeplichtige politiekers hun zakken weer gevuld . Kleine procentjes , grote centjes . En over al de tegenstijdigheden in de (berichtgeving ? ) propaganda geen woord .

Plaats een reactie

Delen