Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Cultuuroorlog

Allochtone studenten geneeskunde willen meer diversiteit in opleiding

Simon Segers

Artsenkrant ging in gesprek met Bella Manirambona en Rosalien van der Vorst, studentes geneeskunde aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. Zij stichtten de organisatie AfroMedica die aandacht wil vestigen op diversiteit in de gezondheidszorg en bij medische opleidingen. “In navolging van de internationale Black Lives Matter beweging, wilden we in ons land graag iets op poten zetten om een licht te werpen op discriminatie en diversiteit in de gezondheidszorg.”

“Wanneer het over symptomen gaat bij bepaalde aandoeningen, klinkt het wel dat ‘de patiënt bleek wordt’, ‘rood’ dan wel ‘blauw’. Ik stak mijn hand op. Hoe uit zich dat bij patiënten met een donkere huidskleur?”, zei studente van der Vorst. “Ik vond het gek dat ik daar specifiek naar moest vragen. In een regio als Antwerpen heeft immers een belangrijk deel van de patiëntenpopulatie een donkere huidskleur.” Manirambona zat met gelijkaardige vragen. “Ik had hoge verwachtingen over de cursus dermatologie. Ik dacht: hier gaan we zien hoe verschillende huidaandoeningen zich manifesteren bij verschillende huidtypes. Maar in totaal waren er misschien tien foto’s van niet-blanke patiënten.”

Professoren van kleur

De studentes willen meer aandacht voor de manifestatie van verschillende aandoeningen bij niet-blanke patiënten. “Onze maatschappij wordt steeds diverser. Als onze generatie afstudeert, zal dat nog meer het geval zijn. Dus is het voor ons, als toekomstige artsen, belangrijk dat we weten hoe een bepaalde aandoening zich uit bij patiënten die niet blank zijn om misdiagnoses of te late diagnoses te voorkomen”, zei van der Vorst. Manirambona denkt ook dat het een goed idee is om ook “professoren en artsen van kleur” les te laten geven over bepaalde thema’s.

Microagressies

Het gaat niet alleen over behandeling, maar ook de communicatie met de patiënt. “Zo kennen we verhalen waarbij zorgverleners niet voldoende informatie geven over de behandeling omdat er bij de patiënt een taalbarrière bestaat. Als er geen taalbarrière is, wordt het wel breder verteld waardoor die patiënt beter snapt wat er gaat gebeuren”, preciseerde van der Vorst. “In veel gevallen gaat het niet om uitgesproken discriminatie of racisme, maar eerder om verschillende microagressies”, duidde Manirambona, “al dan niet voortkomende uit communicatieproblemen. Die subtiliteit maakt het vaak moeilijk voor de desbetreffende patiënten om dit open en duidelijk aan te kaarten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

21 gedachten over “Allochtone studenten geneeskunde willen meer diversiteit in opleiding”

  1. Tja, als je in Afrika een eenvoudige aandoening als diabetes krijgt, komt het geneesmiddel nooit toe. De spoorwegen doen het niet wegens gebrek aan wisselstukken en grote delen die overgroeid zijn door de brousse. Wat via de slechte wegen komt, wordt onderschept door corruptie. Je gaat gewoon dood. Ook een diversiteit in de geneeskunde.

  2. “Zo kennen we verhalen waarbij zorgverleners niet voldoende informatie geven over de behandeling omdat er bij de patiënt een taalbarrière bestaat”: moeten die zorgverleners dan alle talen van de wereld spreken?! Als ze Nederlands en Frans spreken zal het toch voldoende zijn, of willen die studenten dat ze ook nog Arabisch en een hele boel andere talen leren die GEEN officiële landstaal zijn?!

  3. Goed zo! Professoren van kleur! Hoe meer hoe liever. . Over pakweg 25 jaar kunnen de deugpronkers dan weer een studie opstarten om na te gaan hoe het komt dat de lwaliteit van onze artsen in dalende lijn is gegaan. Naar analogie met de Oeso resultaten van het onderwijs in Vlaanderen.

  4. En ik die dacht dat er universiteiten waren in landen met niet-blanke bevolkingen, waar je dan wel ‘gekleurde’ professoren kan vinden of specifiek op de maatschappij gestelde problemen zal aantreffen (bleek worden?). Als je je stoort aan het ‘gebrek’ aan een bepaald onderwerp of persoon, zoek ze dan ergens anders. Of gaan we in België ook ineens praten over kankers die specifiek enkel bij Aboriginals voorkomen?
    Problemen over de communicatie met de patiënt omdat de patiënt geen Nederlands begrijpt? Moet je mij eens uitleggen hoe dat de fout van de arts is?
    Als een Chinese arts in het Chinees wil uitleggen wat er met mij scheelt, en ik spreek geen Chinees, dan zal ik ongetwijfeld minder begrepen hebben van de situatie. Ben ik dan gediscrimineerd? Nee toch!?
    Onze maatschappij is altijd divers geweest. Diversiteit is wel wat meer dan kijken naar kleurtjes en talen.
    Waar deze studenten zich eigenlijk op richten is de BLM/woke diversiteit, die enkel maar is opgedrongen aan de bevolking, door de vorige en huidige generaties politici (om weet ik veel welke reden).

  5. Diversiteit allemaal goed en wel, maar dan liefst niet zoals die Waalse arts (met Senegalese roots) die tegen betaling corona attesten aflevert aan zo’n 2000 man. L’argent n’a pas de couleur ni d’odeur.

  6. Bella Maniram-en-nog-wat en Rosalien VDVorst, pak toch gewoon uw valies en ga in Afrika studeren. Aan zwarte universiteiten zullen uw verwachtingen in de opleiding ten volle ingelost worden. En daar gaan geen blanken janken dat er maar tien foto’s van blanke patiënten getoond worden (het zullen er wellicht niet eens zoveel zijn…), laat staan eisen dat er les gegeven wordt door witte artsen en professoren.

  7. Microagressies die moet ik onthouden. Wat dacht je van in Afrika te gaan studeren? En over die diversiteit, het staat hier bol van de vreemden. Julie moeten niet komen hoor we hebben jullie niet gevraagd, je mag komen. Dank U . En dan zou je denken: studeren die ondankbarenaf en gaan in hun thuislanden hun arme broeders en zusters helpen? Nee man die zoeken een goed betaalde job elders in de wereld en daar gaanze dan lekker kankeren over BLM, racisme en geen kansen terwijl ze hier bij ons overpamperd werden en nog was het niet genoeg. Hou op en ga terug maar daar revolutie maken en jullie stammenleiders terecht wijzen.

  8. Zou het geen tijd worden dat al wie in Vlaanderen leeft onze taal correct leert praten dan zullen deze problemen zich niet voordoen.

    Wat deze studentes voorstellen is discriminatie maar dan wel zogenaamde positieve omdat niet blanke dokters plots voorrang moeten krijgen zelfs als ze slechter scoren op de gevraagde kwalificaties.
    Dit is verwerpelijk, wil je solliciteren voor een job zorg dat je voldoende kennis hebt.
    Wat als deze niet blanke arts een autochtone patiënt moet behandelen maar onvoldoende kennis van het Nederlands heeft? Dan zitten we met hetzelfde probleem dat de patiënt onvoldoende informatie krijgt/begrijpt en zijn we terug naar af.

    Blijkbaar hebben deze studentes en hun medestanders nog steeds niet begrepen dat alles begint met het kennen van de streektaal, ze zouden beter zorgen dat alle nieuwkomers zo snel mogelijk doorverwezen worden naar de taalcursussen Nederlands, in plaats van onzinnige eisen te stellen.

  9. Microagressies; dat doen ze je aan als je met een regenmantel door de Sahara wil trekken, of als je als meisje onbedingt naakt naar een middelbarejongensschool wil gaan, of als je een chocolade zwarte Piet op facebook plaatst. Agressie als je met een spandoek met Sihame El Kaouakibi en Zelfa Madhloum op en de slogan “ meer geld of weg met de OVldisering” door Mechelen lopen, of met een pancard met “ vrouwen zijn evenwaardig” door Molenbeek, Vilvoorde of Borgerhout lopen.

  10. als de arts u niet verstaat omdat ge na vele jaren nog altijd niet iets anders spreekt dan uw eigen dialect van god(of die andere) mag weten waa´r misschien een arts opzoeken die zijn patiënten altijd moet behandelen zonder dat ze iets kunnen laten weten. Voor een adres spreek de eerste de beste honden of kattenliefhebber aan

Plaats een reactie

Delen