(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Amerikaanse opiniepeiling: jonge progressieven stuk minder tolerant dan conservatieven

Carl Deconinck

Een opiniepeiling die werd vrijgegeven door Axios brengt opvallende verschillen naar voor tussen jonge progressieven en conservatieven in de Verenigde Staten. De laatste groep blijkt een pak verdraagzamer en veel beter om te kunnen met mensen die een andere mening hebben.

Volgens het onderzoek zou ongeveer een kwart van alle universiteitsstudenten geen vriend kunnen zijn met iemand die stemde voor de andere presidentskandidaat. Maar het zijn vooral de Democraten die Republikeinen afwijzen. De peiling onderstreept nog maar eens hoe de tegenstellingen in de Verenigde Staten steeds groter worden.

De verschillen tussen beide groepen lopen hoog op. Terwijl amper 5 procent van de Republikeinen aangeeft niet bevriend te kunnen zijn met iemand van de Democraten, is dat toch wel bij 37 procent van de Democraten het geval. In het liefdesleven wordt het contrast nog groter. Maar liefst 71 procent van de Democraten wil niet afspreken met iemand van de andere partij, terwijl dat bij de Republikeinen 31 procent is. 30 procent van de Democraten wil zelfs niet werken voor iemand die anders stemde, terwijl dat voor de Republikeinen slechts 7 procent is.

Het zijn vooral vrouwen die het minst tolerant blijken te zijn. Op alle parameters, namelijk het liefdesleven, werken en winkelen bij andersdenkenden, scoren ze significant lager dan de mannen. Progressieve vrouwen aan de universiteit blijken in de Verenigde Staten dus bijzonder onverdraagzaam te zijn.

De peiling bevestigt ander onderzoek, van onder meer het Cato Institute, dat in 2020 constateerde dat steeds minder Amerikanen naar buiten durven treden met hun mening, omwille van het gespannen politieke klimaat. Daarbij is er één uitzondering, namelijk de meest extreme progressieven. Die voelen het meest dat ze zich vrij konden uitdrukken. Waar 62 procent van de gewone bevolking bang is om vrijuit te spreken, voelt een gelijkaardig deel van de ultra-progressieve zijde dat ze vrij kunnen zeggen wat hun mening is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Amerikaanse opiniepeiling: jonge progressieven stuk minder tolerant dan conservatieven”

  1. En zou het hier beter zijn ? een groepje ” progressieven ” , die bij iedere scheet persaandacht krijgt , demonstreerde ” om het recht om te demonstreen . In die groep zaten zeer verdraagzame verdraagzamen , die onder meer lezingen van theo franken onmogelijk probeerden te maken . Maar uit de subsidieruif zichzef vetemesten , kunnen deze ” verdraagzamen ” als de besten .

  2. De links-rechts tegenstelling is iets van het verleden. De échte tegenstellingen, zowel in de USA als bij ons in Vlaanderen, zijn tussen de have’s en de have-not’s, tussen de eeuwige machthebbers en het volk.

  3. Opiniepeiling (Harvard IOP Youth Poll) van 18 tot 29 jarigen in de USA, vorige week:

    39% vindt dat de USA een “democracy in trouble” is.
    Nog eens 13% vindt dat de USA “a failed democracy” is.

    De USA is al lang niet meer het voorbeeldland.

  4. Dat progressieve vrouwen aan de universiteit in de VS bijzonder onverdraagzaam blijken te zijn zou wel iets te maken kunnen hebben met een mix van feminisme, Me-Too, BLM-sympathieën en activisme qua geloofspunten van woke-heilsleer.

Plaats een reactie

Delen