Achtergrondfoto Shutterstock.

Achtergrondfoto Shutterstock.

Uncategorized

Antwerpse Open Vld laat leden beslissen over schepenambt Caluwaerts

Niels Geerinck

Gisteren beslisten N-VA, Vooruit en Open Vld dat Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) geen schepenzitje verkreeg. Toch krijgt die beslissing nu een staartje binnen de Antwerpse Vld.

Volgens de Antwerpse Open Vld-voorzitter Bavo De Mol speelde partijgenoot Erica Caluwaerts een ‘soloslim’ door akkoord te gaan met de overeenkomst die N-VA en Vooruit op tafel legden. Hij is allerminst tevreden met slechts één zitje in het schepencollege. “Erica Caluwaerts heeft soloslim gespeeld door alleen in het schepencollege te stappen en het OCMW-voorzitterschap af te geven aan Vooruit”, zo klonk het bij De Mol vrijdagavond.

Hij benadrukte dat er binnen de Antwerpse Vld eigenlijk al een overeenkomst bestond dat de schepenoverdracht en het bijhorend bestuursakkoord uit 2018 ten uitvoering moest worden gebracht aan het einde van deze legislatuur. Volgens het akkoord zouden er dus twee schepenen uit de liberale partij moeten zetelen, zijnde Caluwaerts en Schiltz.

Verdeeldheid

Binnen de Antwerpse afdeling heerst er heel wat verdeeldheid omtrent de kwestie. De ondervoorzitter Carim Bouzian nam, in tegenstelling tot De Mol, geen afstand van de actie van Caluwaerts. Het partijbestuur kwam zaterdag de gemoederen bedaren. “We hebben in een sereen debat aan de leden van het bestuur uitgelegd wat er de voorbije dagen gebeurd is in het kader van de voorziene schepenwissels”, zo klonk het na afloop.

Tenslotte werd er aangegeven dat de leden zich zullen uitspreken over het bestuursakkoord dat nu op tafel ligt. Het congres met stemming zal volgende week plaatshebben. Indien de leden beslissen om Caluwaerts niet te volgen, zal Open Vld -nu al de kleinste fractie in de gemeenteraad- niet langer deel uitmaken van de Antwerpse meerderheid.

Voor N-VA en Vooruit is dat echter geen probleem, rekenkundig zijn de liberalen ‘overbodig’ binnen de meerderheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Antwerpse Open Vld laat leden beslissen over schepenambt Caluwaerts”

  1. Volgens recent peilingen is het minipartijtje nog enkel op een kier “open”. Laat ons er in 2024 met ons onbarmhartig electoraal vonnis een “gesloten” VLD van maken, het wanbeleid van hun corryfee-kliek indachtig !

Plaats een reactie

Delen