Flemish Minister of Environment, Energy, Tourism and Justice Zuhal Demir pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 15 December 2021. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Uncategorized

Asbest wordt binnenkort bij bijna alle Vlamingen thuis opgehaald

Wannes Neukermans

Vanaf begin januari tekenen 16 lokale besturen, verspreid over drie afvalintercommunales, in op het aanbod van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de OVAM om de ophaling van asbestcement aan huis weldra mogelijk te maken voor hun inwoners. Daarmee wordt de dienst vanaf volgend jaar aan 99,8% van alle inwoners in Vlaanderen aangeboden. Dat staat gelijk aan 98% van alle lokale besturen. “Toen deze Vlaamse regering begon was de dekkingsgraad nog maar 50%, intussen benaderen we bijna de 100%. Volgens onze inschattingen kunnen we op deze manier 23.776 asbestlocaties per jaar asbestveilig maken. Een grote stap vooruit voor de gezondheid van alle Vlamingen”, klinkt het bij de bevoegde minister.

Het gebruik van asbest werd reeds in 2001 verboden. Toch blijft het een belangrijk probleem in Vlaanderen. Het komt nog te veel voor in onze gebouwen en op onze daken. Volgens Ovam zouden Vlaamse gebouwen en infrastructuur nog zo’n 2,3 miljoen ton asbesthoudende toepassingen bevatten. Elk jaar overlijden minstens 700 landgenoten aan de gevolgen van blootstelling aan asbest.

Drempel verlagen

“Bedoeling is om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken. Dat betekent dat asbest in risicovolle toepassingen of in slechte staat wordt verwijderd. Dat is een grote uitdaging, daarom willen we een versnelling hoger schakelen. We investeren de komende twee jaren een recordbedrag hierin”, aldus Demir. Dankzij de inspanningen van de Vlaamse lokale besturen en de OVAM konden met de verkregen relancemiddelen ‘Vlaamse Veerkracht’ voor 27,6 miljoen euro nieuwe projecten uitgerold worden en konden ook lopende projecten op continuïteit rekenen.

 “We willen de drempel voor mensen thuis om asbest te verwijderen verlagen door te investeren asbestverwijdering en ophaling aan huis. Waar we dat bij mijn aantreden slechts aan 50% van de Vlamingen konden aanbieden, zal dat binnenkort bij 99,8% van de Vlamingen gebeuren”, klinkt het bij Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Asbest wordt binnenkort bij bijna alle Vlamingen thuis opgehaald”

  1. Als je in een bedrijf asbesthoudende materialen verwijderd, hoe klein ook, bestaan daar procedures voor: je moet daarvoor opgeleid zijn, het verwijderen gebeurd gekleed in een Tyvec overall, je moet een mondmaskers FFP2 dragen, speciale wegwerp handschoenen dragen, plastic overtrekken over je schoenen doen, al die PBM’s moeten in een aparte dubbele zak met een sticker “ASBEST” en al het verwijderd materiaal moet in dubbele plastieken zakken met een sticker “ASBEST”. Nu mag dus de eerste de beste pipo gekleed in een T-shirt asbesthoudende golfplaten losmaken van het dak, naar beneden gooien zodat er een asbesthoudende stofwolk opvliegt en dat dan daarna op een hoopje leggen zodat de vuilnismannen dat kunnen opladen waarbij zij uiteraard ook nog een deel van die stofwolk mogen inademen. Goed geregeld, Zuhal!

Plaats een reactie

Delen