In beeld: verdedigers Marioepol schakelen tank op gewelddadige manier uit

Schermafbeelding (Twitter)

Uncategorized

Bart De Wever geen fan van strengere maatregelen: “Iedereen moet zijn verstand gebruiken”

Niels Geerinck

Volgens de N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester is er nog geen nood aan een lockdown of meer strengere maatregelen, wel wil hij voorzichtig blijven en pleit hij ervoor om het ‘verstand te gebruiken’. “Mensen in een epidemie moeten kunnen leven en ze moeten hun verstand gebruiken. Na twee jaar zouden we dat toch moeten weten ongeveer.”, zo klinkt het.

Volgens De Wever is het momenteel nog koffiedik kijken omtrent de impact van de omikronvariant. Hij verwees onder andere naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk. “Zij lopen voorop met omikron. Wat daar de komende weken in de ziekenhuizen gaat gebeuren, zal wellicht dicteren wat er hier moet gebeuren.”, zo voegt hij toe.

Jojo-situatie

Hij hekelt de huidige situatie waarin het land van lockdown naar lockdown laveert. “Dit begint écht lang te duren.”, zo vindt hij. De Wever is van mening dat het Overlegcomité dat woensdag samenkomt, nog niet kan inschatten wat de impact van de omikronvariant is.

Hij hoopt op zinvolle maatregelen “die we lang kunnen volhouden.” want “Die jojo naar een lockdown en daar weer alles los en dan weer lockdown… Ik denk niet dat we dat nog jaren kunnen volhouden en het zou nog weleens écht lang kunnen duren.”, zo wou hij nog kwijt.

Over een lockdown in Vlaanderen zoals in Nederland, blijft hij onbeslist. Volgens De Wever is het nog veel te vroeg om daarover uitspraken te doen. “Zo slecht staan we er nu niet voor, maar iets uitsluiten, mag je natuurlijk ook niet doen.”, zo klinkt het. Voor verdere versoepelingen is de Antwerpse burgemeester niet te vinden.

“Ik ben burgemeester, geen veehouder of mensenhouder”

In Antwerpen werden heel wat typische evenementen afgelast. Zo gaan de Kerstmarkt en het eindejaarsvuurwerk niet door. “Alles waar mensen dicht op elkaar zouden komen, is afgelast in Antwerpen”, aldus de burgemeester. “De straten die al smal zijn nog gaan dichtzetten met chalets waardoor je mensen als haringen door een ton jaagt, dat doen we niet.”

De Antwerpse burgemeester geeft aan dat hij rekent op het gedrag van de mensen om de eindejaarsperiode te overbruggen. Hij is geen voorstander om nog meer maatregelen in zijn stad in te voeren. “Als mensen slim zijn, zullen ze het vieren met vrienden redelijk bescheiden houden. Ikzelf doe een kerstfeest, maar wij hebben al afgesproken dat iedereen een zelftest zal doen voor het feest begint. Dat zijn eenvoudige maatregelen, maar die zijn heel effectief. Het hangt van ons gedrag af. Ik ben een burgemeester, ik ben geen veehouder, ik ben geen menshouder.  Mensen in een epidemie moeten kunnen leven en ze moeten hun verstand gebruiken. Na twee jaar zouden we dat toch moeten weten ongeveer.”, zo geeft De Wever aan.

“Iedereen moet dus zijn verstand gebruiken”

De burgemeester ziet geen nood aan het opleggen van regels omtrent een maximum aantal gasten in privéwoningen. “We hebben nog zoiets als rechten, in je eigen huis doe je nog min of meer wat je wilt”  en voegt eraan toe dat hij er “niet vrolijk” van werd, om tijdens de eerste golf wel zulke regels te moeten handhaven bij mensen thuis.

Tenslotte wijst hij op de impact die de vele lockdowns al gehad hebben op het leven en de gezondheid van de Vlaming. “Mensen willen na twee jaar ook hun leven hernemen. Onderschat dat niet, dat als je mensen hun leven jarenlang gaat beperken, ook dat uiteindelijk levensjaren kost. Middenstanders die failliet gaan, kinderen die niet naar school gaan. Daar is ook een balans van op te maken die je in levensjaren kan uitdrukken. Niets is zo dodelijk als een slechte opleiding. Een hele generatie gaan offeren omdat volwassenen zich niet aan regels kunnen houden, dat vind ik heel egoïstisch. Iedereen moet dus zijn verstand gebruiken.”, zo besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Bart De Wever geen fan van strengere maatregelen: “Iedereen moet zijn verstand gebruiken””

  1. is er iemand in dat comitee dat er, na jaren geklungel al eens aan gedacht heeft om de poco-subsidiekraan dicht te draaien en dat vrijgekomen geld naar iets nuttig te laten stromen? zoals bijvoorbeeld de zorgsector? meer bedden meer personeel, minder problemen.

  2. Bart De Wever kan het weten want hij is een beruchte café viroloog in het schipperskwartier. Hij slaagt er maar niet in, ondanks immense inspanningen, om bescheiden te blijven. Het zit hem in de aard van het beestje.

Plaats een reactie

Delen