In beeld: verdedigers Marioepol schakelen tank op gewelddadige manier uit

Schermafbeelding (Twitter)

Binnenland politiek

Bart De Wever (N-VA) haalt uit naar Van der Straeten: “Ze heeft Engie omgekocht, ik heb er geen ander woord voor”

Niels Geerinck

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt fors uit naar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), als reactie op de brief waarin Engie-Electrabel het onmogelijk acht om de kerncentrales langer open te houden.

De energieproducent richtte gisteren een brief aan premier Alexander De Croo (Open Vld). Daarin deelde Engie mee dat het ‘onmogelijk’ is om de bestaande kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 nog langer open te houden.

De hamvraag zonder antwoord

Bart De Wever hekelt de negatieve toon van de brief. Volgens hem hebben de CRM-subsidies van Van der Straeten Engie ertoe gebracht om alle kerncentrales te laten varen. “De essentiële vraag daar is: waar wordt Engie nu het rijkst van: van goedkope kernenergie blijven produceren, of van volgend jaar 200 miljoen subsidies van mevrouw Van der Straeten te tanken om zeer vuile gasenergie te produceren? Die hamvraag is niet gesteld.”, zo reageert De Wever.

Engie heeft Win for Life gewonnen met die subsidies”, zo voegt hij toe. “Van der Straeten heeft Engie eigenlijk omgekocht, ik heb er geen ander woord voor.”

Vivaldi stort ons in energieonzekerheid

Volgens de N-VA-voorzitter zal het dogmatisch denken van Groen ons land in heel wat energieonzekerheid storten. Zo zal het wegvallen van de kerncentrales niet volledig kunnen worden opgevangen, vreest hij.

“Iedereen focust nu op CO2 en het klimaat, en terecht: dat is de hoogste prioriteit. Maar de meest massale energieopwekker die men op dit moment heeft, is kernenergie. We moeten massaal elektrificeren. Alles moet elektrisch, dus de vraag naar elektriciteit zal exponentieel toenemen. Maar de meest massale bron om dat klimaatvriendelijk te doen, daar wil men dogmatisch mee stoppen. Deze regering stort ons land in onzekerheid: 6 gigawatt gaat eruit, en op dit moment is er 0 gigawatt zekere vervanging.”, zo besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Bart De Wever (N-VA) haalt uit naar Van der Straeten: “Ze heeft Engie omgekocht, ik heb er geen ander woord voor””

  1. De meest dwaze beslissing omwille van een voorbijgestreefd dogma. Groen moet er dringend uit of ons Vlaams volk, bij extensie de Belgen, zullen diep in hun vel en in hun beurs snijden omwille van die idiotie dat groen ons constant voor de ogen houdt. Wie krijgt zoiets uitgelegd? De zuiverste energiebron sluiten en door vervuilende gascentrales vervangen. Daar zou Engie nogal wat poen aan verdienen. Dat hebben ze toch wel goed uitgerekend. En domme Tinne zal wel haar deel krijgen, geloof me vrij.

  2. Bart De Wever heeft van de Vlamingen volmacht gekregen om een Vlaams energiebeleid uit te werken. De NVA heeft mee de kernuitstap goedgekeurd, jaren geleden. Wellicht in de hoop dat het niet zou gebeuren. Maar wie laat die Groenen hun gang gaan ?
    Wat als ? Dan zijn ze weg, zoals Tommelein en Peeters met hun terugdraaiende teller. Ik lees dat een prof. staatsrecht verklaart heeft dat een minister onschendbaar is voor zijn uitspraken, ook in de media! Dat wil dus zeggen dat je ze nooit meer moet geloven, wat ze ook zeggen. Mooie grondwet hebben wij. Maar evengoed de Vlaamse ministers zijn niet aansprakelijk voor hetgeen ze beloven en zeggen. Dus, Vlamingen, wat doen we daarmee ? Misschien moeten wij als burgers in de toekomst stemmen over een vast uit te voeren regeringsverklaring, zonder buiten de lijnen te laten kleuren, en hen daarop af te rekenen. Zoals nu kan het niet blijven duren.

  3. Bart alstublieft. Dit slaat nergens op. Geef kritiek, die is meer dan nodig. Het klopt dat Engie in een zetel zit, maar dat is niet alleen de fout van Tine. Maar ook van N-VA, Verhofstadt en zovele andere politieke verantwoordelijken die ons energiebeleid uit handen hebben gegeven aan de Fransen.

  4. Ach bleedsmoel , je hebt de uitstap mee goedgekeurd , jaren heb je zelf ook niets gedaan en nu heb je het paart van christus opgegeten , jij hebt dit mee in de steigers gezet en die gascentrales goedgekeurd , nu heb je plots voortschrijdend inzicht , het politieke woord van het jaar een excuus truus om je pad schoon te vegen , gelukkig hebben ze je niet uitgenodigd op tv , spijtig voor u , gelukkig voor ons , voos nog maar mee met al onze democraten straks ben je ook verdwenen en vergeten

Plaats een reactie

Delen