Sneeuw in Antwerpen

Bart De Wever tijdens een coronadebat in 2020. (Belga)

Binnenland politiek

Bart De Wever over vaccins en CST: “Vlaanderen is keihard op zijn gezicht gegaan”

Damien Segers

In De Afspraak op vrijdag heeft Bart De Wever zich kritisch geuit over het coronabeleid de laatste maanden. Het té grote vertrouwen in het Covid Safe Ticket (CST) en de vaccinatie heeft er volgens hem in Vlaanderen voor gezorgd dat we te onvoorzichtig waren. Ook over het Covid Safe Ticket en CO2-meters liet hij zich kritisch uit.

N-VA voorzitter Bart De Wever blikte op De Afspraak terug op het pandemiebeleid de laatste maanden. “Wellicht is het Covid Safe Ticket een brandversneller geweest. In oktober heerste overal de sfeer: ‘wij zijn toch gevaccineerd, hé’“. Volgens De Wever is dat optimisme de reden waarom we de hardst getroffen regio van ons land zijn. “De teleurstelling en het gebrek aan nog willen geloven in experts en politici is gigantisch”.

De Wever vindt ook dat de grootste gemiste kans in het coronabeleid het opstellen van een coronabarometer is. Dat is een systeem van de federale overheid dat het risiconiveau van de coronapandemie in België weergeeft en duidelijk beschrijft welke maatregelen bij welk niveau horen. Eerder al was GEMS-voorzitter Erika Vlieghe voorstander van deze in te voeren. Die barometer zou het “organiseren van een tapijtenmarkt” zoals volgens De Wever nu het geval is bij het beleid kunnen vermijden. Bij het overlegcomité is het immers altijd een strijd tussen verschillende politieke belangen en sectorbelangen in plaats van enkel volksgezondheid. Dat leidt tot situaties zoals we nu hebben, waarbij drie opeenvolgende overlegcomités georganiseerd moeten worden om de pandemie in te dijken.

Op een vraag of De Wever zelf ook deelneemt aan de ’tapijtenmarkt’, antwoordde hij negatief. “Er zijn drie momenten dat men mij dat verweten heeft. Toen ik zei dat iedereen wel degelijk op een bankje mag zitten, waar ik achteraf van iedereen wel gelijk in heb gekregen. Ik heb ook gezegd dat de horeca buiten open moest blijven toen die dicht was, daar hebben alle burgemeesters van grote steden mij ondertussen in gevolgd. Ten derde heb ik gezegd ‘dat CST gaat niet werken, dat gaat contraproductief zijn’, en ik denk dat dat juist is“, aldus De Wever.

De Wever geen fan van CO2-meters

Communicatie-expert Noël Slangen, die tevens te gast was op De Afspraak, haalde kritisch uit naar de partij van De Wever. “We hebben de contact tracing die niet werkt en het te lang wachten met de boosterprik. Maar toch ook [Ben] Weyts die pertinent geweigerd heeft om een punt te maken van ventilatie en CO2-meters in de klas.“, sneerde Slangen.

Daarop onderbrak De Wever hem: “Ventilatie is vanaf dag één in de scholen als richtlijn ingevoerd. Mijn vrouw staat in het lager onderwijs. Dat zijn geen debielen hé. Die meters, eerlijk gezegd, wat ga je daarmee bereiken?. Volgens De Wever is het verplichten van een CO2-meter in elk van de 100.000 klaslokalen ‘overshooting’. “Ik denk dat dat in de realiteit geen fluit gaat veranderen“, sloot De Wever af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

19 gedachten over “Bart De Wever over vaccins en CST: “Vlaanderen is keihard op zijn gezicht gegaan””

  1. Neen BDW, niet Vlaanderen is keihard op p zijn bek gegaan, maar de politici die nooit de leugenpers, de omgekochte experten en de politici die Corona hebben misbruikt, keihard hebben aangepakt uit vrees voor de massahysterie die ondertussen was gecreëerd. Waar was jullie steun voor de kritische (locaal en internationaal) wetenschappers. Dit verwijt geldt ook voor VB.

  2. Niet denken maar doen en doen is niets minder dan de vaccinatieplicht invoeren. Of is het de N-VA en PS covid beulen om te doen om de ziekenhuizen te laten crashen en patiënten bij gebrek aan plaats te laten creperen. Stop de covid genocide van de politieke criminelen. Geef huisarrest aan de anti-vaxers in en buiten de politiek.

  3. 1. CO2-meters zijn onzin. De vensters worden nu reeds opengezet.
    2. Weyts heeft te lang geluld over kinderwelzijn. Misdadig om data te ontkennen.
    3. Versoepeling begin oktober was dwaas terwijl de vaccin-effectiviteit in Israël reeds deze zomer aan het dalen was. Data onder de mat geveegd.

    Men kan zich terecht afvragen hoe andere dossiers worden bemeesterd.
    Teveel verkeerde keuzes moeten ex post worden rechtgetrokken met duur geld.

  4. Co2 meters is alweer de zoveelste geldklopperij. Is zeg niet tegen vooruitgang te zijn maar vroeger had men dat niet en het leven verliep ook gewoon door met de normale griep in het seizoen. Nogmaals, alles open en bloot, de natuur zen gang laten gaan en diegene die denken dat ze in ‘levensgevaar’ verkeren, dat ze zichzelf ‘vrijwillig’ isoleren.

  5. Een CO² meter geeft de situatie aan op een bepaald moment. De CO² meter zélf verandert niets aan de situatie.
    Klassen voldoende verluchten, via de ramen of met ventilatiesystemen die in een aantal scholen en klassen al aanwezig zijn.
    In de meeste klassen niet. NU zo maar dadelijk onmiddellijk willen dat in elke klas ventilatie is, gaat voorbij aan het feit dat de toestellen leverbaar moeten zijn, dat is niet alleen de ventilator maar ook de warmtewisselaar én het systeem om de aangezogen buitenlucht nà het passeren door de warmtewisselaar voldoende bij verwarmd wordt om tochtgevoel én afkoeling te voorkomen. De ventilatiegroepen met warmtewisselaars zijn onvoldoende snel leverbaar, dat is de realilteit, maar vooral : wie gaat ze plaatsen ??? er is een tekort aan geschoold personeel !

  6. zo’n tapijtenmarkt kan een land om zeep helpen. Ik heb BDW twee jaar geleden al melding gemaakt, toen er te wenig bedden dreigden, van de geplande afbraak van het Sint-Pietersziekenhuis, dat ze voor niets bouwden omdat elke organisatie zijn eigen gebouw moest hebben, en daarna veertig jaar jaar lieten leegstaan. Van dat geld had je honderdduizend inheemse vlaamse kinderen een geboortepremie van duizend euro kunnen geven, terwijl het daar nu vol loopt met tapijtenvolkeren.

  7. Wat een bizarre man is die De Wever eigenlijk! Gisteren in De Afspraak zit hij zeer conservatieve stellingen te verkondigen i.v.m. de Corona maatregelen en over hoe we opnieuw moeten leren omgaan met de dood en tien minuten later zit hij Eric Zemmour volledig af te breken. Ik was het dus in één aflevering volledig met hem eens en tien minuten later volledig met hem oneens. Aan die man valt echt geen touw meer aan vast te knopen!

  8. De landen, streken, regio’s met de hoogste vaccinatiegraad zijn die landen, streken, regio’s die nu het meest te lijden hebben onder de 4de golf. Hopen cijfers en statistieken die daarop wijzen. Wat is daaraan zo moeilijk te begrijpen?

  9. Bart De Wever zegt dat het CST een brandversneller is geweest. Wanneer gaat er eens iemand zeggen dat de ware oorzaak ligt in de vaccins die niet naar behoren werkten, het is een lekkend vaccin ! Zolang er nieuwe varianten opduiken zullen er nieuwe vaccins toegediend worden. Follow the money !

  10. Correct, de verzamelde politiek en de opgevoerde experten zijn op hun bek gegaan, en WIJ, de burgers, mogen weeral de rekeningen betalen.

    Onze “regeringen” zijn de facto uitvoerende comité’s geworden van het WEF, de World Hoax Organisation en big pharma. De belangenvermenging of platte corruptie is OVERAL, ook in de rest van de EU en bij uitbreiding de hele “westerse wereld”.

  11. Het probleem van de tekorten in de ziekenhuizen hebben niets te maken met wie kritisch staat tegenover experimentele vaccins die niets bewezen hebben op lange termijn maar wel aan het gebrek aan middelen en personeel sedert tientallen jaren waarop Volksgezondheid bespaart heeft.Iedereen heeft het recht op zelfbeschikking van zijn eigen lichaam zo staat het in de Grondwet en de Europese wetten, mensen verplichten om proefkonijn te spelen voor de Farma industrie is verwerpelijk en immoreel, artsen moeten mensen redden niet ze gebruiken om de Pfizers en anderen rijker te maken dan ze al zijn.De superwinsten die deze bedrijven maken komen enkel te goed aan de grote bazen en de aandeelhouders,misschien zijn er experten en politici tussen de aandeelhouders die er dus baat bij hebben dat er zoveel mogelijk vaccins geplaatst worden teneinde elk jaar een hoger dividend te innen.

  12. Zo te horen is denken niet je beste eigenschap. Dergelijke reacties horen hier niet thuis. Wel in bepaalde ‘goedkope’ bladen. Kies zelf maar eentje uit. Blijkbaar ben je iemand, die natuurlijk zonder nadenken meegaat in de massahysterie. Je hebt helemaal geen eigen mening, en toch schiet je hier op een belangrijk deel van de maatschappij.

  13. Het zijn wel degelijk de gevaccineerden die zorgen voor de verspreiding van ‘de griep’. Aja, zij gaan overal naartoe zonder te weten of ze ‘besmet’ zijn, hun sspaske is hun vrijheid. De niet-gevaccineerden blijven (zonder er iets mee in te zitten) lekker thuis. Dus, stop met die domme onzin te verkondigen, angsthaas🐰.

  14. He*l Alexander. U bent gewoon dom en knettergek. Vorig jaar 0% gevaccineerd dit jaar 94% gevaccineerd. Dit jaar meer besmettingen dan vorig jaar. Wiskunde is niet u sterkste kant denk ik. Kijk eens wat minder naar de staatspropaganda ( vrt, vtm, hln.) Het zal je goed doen.

  15. Daar is maar één antwoord op : hij wil salonfähig blijven voor de de belgicistische politieke partijen door regelmatig op de mogelijke rechtse bondgenoten te “kloppen”.

Plaats een reactie

Delen