Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Binnenland politiek

Liberalen Tommelein en Peeters persoonlijk gedagvaard door gedupeerden terugdraaiende teller

Simon Segers

Bart Tommelein (Open Vld) en Lydia Peeters (Open Vld), de twee voormalige Vlaamse ministers van Energie, worden persoonlijk gedagvaard in het dossier van de zonnepanelen en de terugdraaiende teller. Een van de gedupeerden eist dat de politici het verlies dat hij of zij geleden heeft vergoeden.

Het Grondwettelijk Hof besliste in januari om de garantie voor de terugdraaiende teller te schrappen. 15.000 eigenaars van zonnepanelen hebben huidig Vlaams minister voor Mobiliteit Peeters en Vlaams parlementslid Tommelein op 6 december op persoonlijke titel gedagvaard, dat bevestigde het advocatenkantoor Peeters en Verbist Advocatuur.

Beide ministers verklaarden dat eigenaars van zonnepanelen die niet later dan eind 2020 geplaatst zijn, nog 15 jaar gebruik zouden kunnen maken van het principe van de terugdraaiende teller. Nu deze belofte verbroken is door de beslissing van het Grondwettelijk Hof stelden de 15.000 eigenaars de Vlaamse regering in gebreke.

Ministriële onschendbaarheid

Ministers genieten een ministriële onschendbaarheid, die stelt dat ze niet vervolgd kunnen worden voor uitspraken in het kader van hun ambt. Ook niet wanneer deze uitspraken in de media gebeuren. “Als het gaat om ministers van het Vlaams Gewest zegt de grondwet dat je een specifieke wet moet aannemen met een bijzondere meerderheid om hen burgerlijk aansprakelijk te kunnen stellen”, duidde professor Patricia Popelier, professor grondwettelijk recht aan de Universiteit Antwerpen, aan VRT NWS. “Maar dat is nooit gebeurd. En daardoor is er dus geen mogelijkheid naar Belgisch recht om die ministers persoonlijk voor de rechtbank te dagen”, aldus Popelier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Liberalen Tommelein en Peeters persoonlijk gedagvaard door gedupeerden terugdraaiende teller”

  1. wish you good luck! Deze dagvaarding is een duidelijk teken van het schandalig bedrog en de toenemende mistevredenheid van de geluurde bevolking. Dat is in tegenspraak met alle gezonde normen van economie: je krijgt je betaalt; je verkoopt je krijgt geld… wat is daar verkeerds aan!!!

  2. Terecht dat dit leugenachtig tuig voor de rechtbank moet komen. Natuurlijk zal er niets van komen, aangezien de minister van justitie van dezelfde partij is, alsook de pornopremier, waarvan we weten dat ze hun hand er niet voor omdraaien eveneens te liegen (stiekeme vrijlating van IS moordenaars) en het gerechtelijk apparaat te manipuleren (’t Scheldt, de case JC, de case Voorpost, haatspeech…). Maar het blijft een feit dat mensen die hun overproductie aan stroom terug op het net zetten, en daar dik voor betalen, het straks terug willen gebruiken er plots het achtvoudige moeten voor betalen met BTW en een reeks andere lasten. Dat het grondwettelijk hof zich in deze zaak uitspreekt is al even dubieus. Dat “hof” bestaat niet uit mensen met een achtergrond uit justitie maar zijn politiek benoemden met een win for life ticket. Net specifiek dit dossier wordt beoordeeld door hen, niet bv het feit dat een cordon democratisch onjuist is of dat een Waalse stem meer waard is dan een Vlaamse. Selectieve verontwaardiging noemt men dit, en rot tot op het bod

  3. Ze zullen het zich beklagen in de Kempen dat
    ze dat asielzoekersgezin zo goed hebben
    opgevangen destijds, dat die nu hun zonnepanelen blokkeert, de prijs van het algerijnse gas is er goed bij gevaren.
    Al die zelfbenoemde hoven, raden en commissies schieten trouwens als paddestoelen uit de grond, die hebben hoge belastingen nodig om zichzelf te onderhouden, en ook te verwarmen. Na de Hoge Raad komt de Erg Hoge Raad, daarna de Hoogste Raad, daarna de Raad Zo Hoog Dat Hou Je Niet Voor Mogelijk…

Plaats een reactie

Delen