Volgens Erika Vlieghe zijn de basismaatregelen er om te blijven. (Belga)

Volgens Erika Vlieghe zijn de basismaatregelen er om te blijven. (Belga)

Binnenland politiek

‘Basismaatregelen’ blijven ook op lange termijn, volgens Erika Vlieghe

Damien Segers

Om de coronapandemie op lange termijn aan te pakken zullen we de basismaatregelen altijd moeten blijven respecteren, zegt Erika Vlieghe. Volgens haar zijn maatregelen als het dragen van een mondmasker, social distancing, ventilatie, testen en quarantaine er om te blijven. Dat meldt VRT NWS.

In een interview met VRT over een mogelijke strategie op lange termijn voor het coronavirus, zei voorzitter van de expertengroep GEMS Erika Vlieghe dat in de toekomst de basismaatregelen zullen moeten blijven. Volgens haar zou de invoering van maatregelen idealiter gekoppeld zijn aan de ‘coronabarometer’. Dat is een systeem van de federale overheid dat het risiconiveau van de coronapandemie in België weergeeft en duidelijk beschrijft welke maatregelen bij welk niveau horen. Deze zou in oktober 2020 gelanceerd geweest moeten zijn. Het mogelijk gebruik van de barometer is echter een stille dood gestorven.

Vlieghe zou de invoering van basismaatregelen willen koppelen aan deze coronabarometer. Zo zou in de winter automatisch bijvoorbeeld vanaf een bepaalde ziekenhuisbezetting de mondmaskerplicht of social distancing ingaan. “Dat wil dan zeggen dat er een automatische koppeling zou zijn van beleid aan een epidemiologische situatie.” Volgens de GEMS-voorzitter evolueren we zo naar een “meer voorspelbare maatschappij“. “Als de winter eraan komt, dan ga je winterbanden zetten, dat is ook een automatisme. Dat zouden we met die barometer kunnen invoeren.”, verklaart Vlieghe.

Enthousiasme voor vaccinatie was te groot

De reden waarom de overheid de coronabarometer niet gebruikte, is volgens Erika Vlieghe te wijten aan het enthousiasme voor de vaccinatie. “Op een bepaald moment was het enthousiasme voor vaccinatie zo groot, dat we dachten dat het dan gedaan ging zijn met de pandemie. We gaan naar een soort tussenoplossing moeten gaan, waar we toch een aantal basismaatregelen gaan moeten behouden.”, aldus Vlieghe.

Vlieghe is niet de enige expert die het vertrouwen en enthousiasme voor vaccinatie als zondebok ziet voor de huidige situatie. Ook volgens biostatisticus Geert Molenberghs waren we te laks.De teneur was lang dat de vaccins alles zouden oplossen. Wij experts waarschuwden dat er nog steeds een basispakket aan maatregelen nodig was“. Volgens hem is dat vertrouwen de reden waarom Vlaanderen het hardst getroffen is in de vierde golf van de pandemie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

6 gedachten over “‘Basismaatregelen’ blijven ook op lange termijn, volgens Erika Vlieghe”

  1. Het probleem is de capaciteit van de hospitalen, maar wordt nooit vermeld… En waarom moet een gezond iemand zich opofferen voor de risico patiënten? Zoals we nu bezig zijn, zal er een variant komen die besmettelijker en dodelijker is met alle gevolgen vandien… Sommige virologen waarschuwen hiervoor, maar ook deze worden nooit gehoord.

  2. Men weet het niet meer. Het virus is nu endemisch en out of control. Steeds dezelfde ‘experten’, steeds dezelfde maatregelen. Moesten de door deze experten opgelegde maatregelen: mondmaskers, ontsmetten enz. gewerkt hebben, dan waren we nu misschien al van het virus af. Waanzin is steeds hetzelfde doen en toch een andere uitkomst verwachten. Het is tijd voor een andere benadering en voor andere experten .

  3. Klinkt allemaal heel geleerd, onderbouwd zelfs. Mogen we even teruggaan naar goed 5 jaar geleden? In griepseizoen 2014-2015 sloeg de griep bijzonder hard toe, waarbij de oversterfte toen ruim het dubbel was van de corona-doden van vandaag. Mogen wij weten wat toen de functie was van al degenen zoals o.a. Mevr Vlieghe, Van Ranst en de hele gems-reutemeteut? Waar waren ze, wat deden ze (of juist niet?). Mensen kwamen niet op IC terecht, kregen géén beademing maar stierven aan longontsteking in het WZC of gewoon thuis. Griep die ‘op de longen geslagen was’ was een algemeen aanvaarde doodsoorzaak, de logica zelve in feite, geen enkele viroloog zag daar verder graten in, iedereen legde zich daar bij neer. Griep met bijkomende longproblemen is al 50 jaar doodsoorzaak nr 1 bij ouderen en zwakkeren. De griep die al 70 jaar rondwaart, griepvaccins zijn er intussen al 60 jaar en de griep is er ook nog altijd. Het enige verschil met corona is een administratief verschil: in 2009 heeft de who de normering voor het uitroepen van een pandemie ‘aangepast’ en dat is de jackpot voor alles wat van ver of dichtbij met gezondheidszorg te maken heeft: alle leden-landen-who hebben zichzelf verplicht onbegrensde uitgaven te doen na ‘pandemie’. Indien dezelfde pandemie-normen zouden gehanteerd geweest zijn sedert bijvb 1830, zou er vanaf 1830 tot vandaag on-onderbroken een pandemie geheerst hebben. Graag weerlegging hiervan aub. Mag een 2x-geprikte zoals ondergetekende moeilijke vragen stellen, of komt er een wet die zegt dat zo iemand ‘heel blij moet zijn’?

  4. GVD, Wanneer gaat dat ziekelijk gestoord wijf gestopt worden zeg. Zo’n ziekelijke geest blijft hier maar paniekzaaien. Onmiddellijke opsluiting in een gesticht, levenslang! 👿

  5. Hopelijk wordt dit ook eens gepubliceerd in een of andere krant zodat de ogen worden geopend van al die hardroepers en verdelers van de maatschappij!
    Het wordt hoge tijd want dagelijks worden de fundamentele mensenrechten geschonden door al deze onzin!
    Bedankt voor uw duidelijke uiteenzetting!

Plaats een reactie

Delen