Tijdens de begrotingsgesprekken van dinsdagavond in de Kamer werd duidelijk dat de budgetten voor asielopvang opnieuw immens zullen stijgen in 2022. N-VA-Kamerlid Theo Francken stelde vast dat de geldsluizen voor de asielopvang verder opengezet werden, terwijl het federaal budget sowieso al 15,5 miljard (!) in de min staat. Het budget voor asielopvang bedraagt sowieso al 527 miljoen euro voor 2022. En dat terwijl het Rekenhof staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) al fors op de vingers tikte.
Voor 2022 bedraagt het budget voor de asielopvang 423 miljoen euro. Althans, dat is wat is opgenomen in de reguliere budgetten. Maar dat astronomisch bedrag is slechts een deel van het budget. Want daarnaast is er nog 104 miljoen euro weggestopt in de interparlementaire provisie. Dit bijkomend budget is echter integraal voor asielopvang. Het Rekenhof is hierover uitermate kritisch in haar advies op de federale begroting 2022: “Het Rekenhof meent dat het in strijd is met de begrotingsspecialiteit om die kredieten in de interdepartementale provisies in te schrijven.” Het Rekenhof vindt het dan ook niet correct dat die 104 miljoen euro is ingeschreven als interdepartementale provisie. Het beveelt bijgevolg aan die kredieten rechtstreeks in te schrijven in de begunstigde begrotingssecties.
“Door de Coronapandemie zijn er minder internationale migratiebewegingen, toch loopt het in België compleet mis. De asielcrisis zorgt ervoor dat er nu al maanden mensen op straat dienen te slapen. Door haar verwelkomingsbeleid loopt het in het honderd. Dat er nu zelfs een initieel asielbudget is van 527 miljoen euro, en dus een bijkomende stijging van 23% tegenover de 427 miljoen euro voor asielopvang in het recordjaar 2021 is stuitend. Het kan blijkbaar niet op. Mahdi en co willen de hele wereld opvangen. De Vlamingen stemden rechts, maar krijgen een links asielbeleid. Waar is de logica?’” Dat zegt Francken, die zijn tienpuntenactieplan tegen de asielcrisis opnieuw op tafel legt als alternatief. “Maak onze wetgeving op vlak van gezinshereniging eindelijk strenger. Zet een tijdelijke stop op de gezinshereniging voor subsidiair beschermden en voer quota in. Begin daarnaast eindelijk met forse ontrading en voer het Australisch model in. De chantagepraktijken van Loekasjenko tonen aan dat ons asielmodel failliet is. Het is of een open asielgrens en chantage of pushbacks en een echte strijd tegen de illegale mensensmokkel. What shall it be?“