Bert Anciaux over het vertrek van Ahidar uit Vooruit: “Reactie van partij op uitspraken over Gaza was niet oké”

Bert Anciaux en Fouad Ahidar tijdens een 1 meiviering in 2014. Belga

Uncategorized

Biden en Poetin plegen telefonisch overleg om escalatie in Oekraïne te voorkomen

Redactie PAL

Donderdag vond er een telefonisch overleg plaats tussen Joe Biden en Vladimir Poetin. In dat gesprek drong Biden aan op stappen van Poetin om de situatie in Oekraïne te verlichten, maar waarschuwde hij ook voor de ernstige economische gevolgen indien Rusland zou binnenvallen in het land.

Het gesprek, dat zo’n 50 minuten duurde, leverde geen grote doorbraken op. Dat lieten zowel Amerikaanse als Russische hooggeplaatste ambtenaren achteraf weten. Wat volgens hen wel belangrijk is, is het feit dat het de toon zette voor persoonlijke, diplomatieke gesprekken tussen de 2 leiders. Het was namelijk Poetin die gevraagd had om het gesprek, en Biden, die eerder al liet optekenen dat direct overleg tussen 2 staatshoofden de beste manier van werken is, ging hier graag op in. Naar verluid hadden de mannen een “ernstig en substantieel” gesprek.

2 routes

Biden zou tijdens het telefoontje 2 paden uitgestippeld hebben voor Poetin, die nog steeds ononderbroken troepen aan het samenbrengen is aan de Oost-Oekraïense grens. De eerste is een diplomatieke route, waarbij zonder al te veel spierballengerol of sancties een de-escalatie wordt nagestreefd. De tweede optie is echter om druk uit te oefenen op Rusland door economische sancties, versterkte aanwezigheid van Amerikaanse troepen op NAVO-gebied en hulp aan Oekraïne. Welke weg wordt gekozen “zal afhangen van de acties van Rusland in de komende periode,” verklaart een medewerker van Biden, die ook nog zei dat er “ernstige kosten en gevolgen” zouden zijn als Rusland door zou gaan met zijn regionale agressie.

Poetin reageert fel

Poetin legt zich niet zomaar neer bij de dreigementen van Biden. Een medewerker van het Kremlin zegt dat Poetin met een ernstige waarschuwing reageerde. Volgens de Russische president zou de invoering van nieuwe sancties tegen zijn land “een kolossale vergissing” zijn, die zou kunnen leiden tot een ineenstorting van de diplomatieke relaties tussen de twee landen. “Er zijn de laatste 30 jaar heel veel dergelijke fouten gemaakt.”, verklaart Yury Ushakov, medewerker van Poetin. “Er werd aan de Verenigde Staten geadviseerd om geen dergelijke fouten meer te maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen