De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Boris Johnson verliest tussentijdse verkiezingen

Niels Geerinck

De conservatieve partij verliest de tussentijdse verkiezingen in North Shropshire. Na 200 jaar aan de macht, gaat het zitje naar de Liberal Democrats. De druk op Johnson loopt intussen verder op.

De West-Midlands worden steevast gezien als een belangrijk onderdeel van de tussentijdse verkiezingen en het algemeen uitstralen van het regeringsbeleid. North Shropshire was 200 jaar onafgebroken in de handen van de Conservatives, daar komt nu verandering in.

Liberal Democrat-kandidaat Helen Morgan wist de buit binnen te halen met 47 procent van de stemmen. De kandidaat voor de partij van Johnson; Neil Shastri-Hurst haalde amper 32 procent, de Labour-kandidaat Ben Wood sloot de rangen met minder dan 10 procent. Het voormalig kopstuk van de Conservatives, Owen Paterson, moest opstappen na een financieel schandaal.

Druk op Johnson stijgt

Het wegvallen van North Shropshire is een stevige klap in het aangezicht van Johnson en diens regering. De leider van de Liberal-Democrats, Sir Ed Davey, noemt het resultaat “een keerpunt in onze politiek”.

De druk op Boris Johnson blijft intussen toenemen, zowel van buitenaf als binnen zijn eigen partij staan zijn positie en manier van leiden ter discussie.

Aan de basis daarvan ligt erg veel onvrede over hoe Johnson de coronacrisis heeft aangepakt, in combinatie met enkele persoonlijke schandalen. Ook het uitblijven van een daadkrachtig migratiebeleid speelt de Conservatives parten. “Boris Johnson, het feest is voorbij”, zo liet Morgan zich nog ontvallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Boris Johnson verliest tussentijdse verkiezingen”

  1. Dit zijn helemaal geen tussentijdse verkiezingen … het is een special election om dat er ergens een parlemetslid wegvalt ( bvb omdat die minsterpost opneemt of sterft etc).

    Het is wel zo dat Johnson qua beleid niet te onderscheiden is van links liberaal…..

    En dat de media hem dag en nacht aanvalt met soms gratuite beweringen.

Plaats een reactie

Delen